Med Microsofts On{x}-løsning kan du automatisere en rekke deler av Android-telefonen. Foto: YouTube-klipp
Med Microsofts On{x}-løsning kan du automatisere en rekke deler av Android-telefonen. Foto: YouTube-klippVis mer

Microsoft med Android-automatisering

Kombinert nettjeneste og Android-applikasjon lar deg lage regler slik at ting skjer automatisk på telefonen.

Det finnes to typer Android-brukere. Den ene gruppen er de som kjøper en telefon og tar til takke med det de får med i boksen – den andre gruppen tweaker på telefonen ved å bytte ut tastaturet, SMS-programmet, launcheren eller lignende.

Og blant dem igjen finnes det som legger enda litt ekstra i det; for eksempel ved å roote telefonen eller leke seg med Tasker.

Dagens Android-godbit er fra Microsoft (!), og er nok mest myntet på deg som befinner deg i sistnevnte gruppe.

Automatisering av telefonen

Tjenesten, med det klingende navnet On{x}, lar deg programmere telefonen fra et webgrensesnitt og er foreløpig i åpen beta.

Hvis du ønsker, kan du programmere ting selv, ellers finnes det mange såkalte "recipes" (oppskrifter) som du kan bruke som utgangspunkt. En god håndfull har Microsoft laget selv, og etter hvert vil du sikkert kunne finne tredjepartsoppskrifter som du kan gjenbruke. Ønsker du å kode det selv, gjøres dette via javascript mot et API.

On{x} fungerer ved at du først laster ned en app på telefonen. Deretter må du logge på med Facebook-kontoen din (foreløpig eneste valg i beten, men flere vil komme). Dernest peker du nettleseren til onx.ms og logger på med den samme Facebook-kontoen. Da er enhetene i synk slik at ting du gjør i nettleseren automatisk pushes til telefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjenbruk av eksisterende oppskrifter

For deg som føler at rullgardina går ned så snart ordet "programmering" blir nevnt (utrolig at du fortsatt leser, forresten), finnes det som sagt ferdige oppskrifter på en del ting, og flere vil sikkert komme med tiden. Når du er logget på tjenesten i nettleseren, kan du trykke på "recipes" og får da opp en liste over ting du kan ta i bruk umiddelbart:

Microsoft med Android-automatisering


Dette er bare eksempler – vil du bruke én av dem, kan du bytte ut parameterne i setningen med dine egne:

Microsoft med Android-automatisering


Du klikker ganske enkelt på hvert element og bytter ut med egne verdier, f.eks. slik:

Microsoft med Android-automatisering


I dette tilfellet sender telefonen melding som angitt i det jeg er cirka ti minutter hjemmefra. Dette vil imidlertid også skje når jeg reiser til jobb, så optimalt sett burde jeg ha skrevet om koden og lagt på f.eks. at den kun skal gjelde når klokka er senere enn 14 på en hverdag eller lignende.

SAMLESIDE:

Produktivitet

Noe begrenset i forhold til Tasker

Microsofts API er foreløpig noe begrenset, og det er ikke alle deler av telefonen man har tilgang til. Eksempelvis klarer man ikke å fange opp hvorvidt det plugges i hodetelefoner eller om den er paret med en Bluetooth-enhet. Man kan heller ikke styre volumet eller ringetone/vibrering.

Dette er imidlertid en betaversjon, og på sikt blir sikkert API-et bygge ut. Synes du dette virket morsomt, vil vi med andre ord fortsatt anbefale en titt på Tasker, selv om det å kunne fikle via PC-en definitivt er et pluss for On{x}.

Lenker:
On{x} offisiell nettside
On{x} API (for deg som vil programmere på egenhånd)
On{x}-appen (Google Play Store, gratis)

Microsofts video om On{x}: