Microsoft «gir opp» Windows Phone

Det kommer neppe flere Lumia-modeller myntet på vanlige forbrukere.

<strong>SPIKEREN I KISTA?</strong> Selv om mange fikk tilbake troen på Microsoft under lanseringen av de nye Lumiaene i høst, viser salgstallene noe helt annet. Foto: Richard Drew / Ap / NTB Scanpix
SPIKEREN I KISTA? Selv om mange fikk tilbake troen på Microsoft under lanseringen av de nye Lumiaene i høst, viser salgstallene noe helt annet. Foto: Richard Drew / Ap / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Windows Phone ble aldri noen suksess for Microsoft. Mens operativsystemet kom som en frisk utfordrer til iOS og Android i 2010, har selskapet aldri klart å kapre de store markedsandelene.

Heller ikke da Windows 10 ble lansert for fullt for mobiltelefoner.

For i forrige kvartal ble det bunnotering. Ifølge analyselskapet Gartner var det bare 0,7 prosent av de solgte telefonene som kjørte Windows, og det bare måneder etter at selskapet lanserte to nye toppmodeller i Lumia 950 og 950 XL, som vi for øvrig kåret til det beste mobilkameraet rett før jul.

Tidigere i år hadde Microsoft også en kampanje i USA og Canada der man fikk med en 950 på kjøpet om man kjøpte en 950 XL, men det har tydeligvis vært til liten nytte.

1.850 mister jobben

MEGET GODT: Kameraet på toppmodellen 950 XL ble best i test da vi testet en rekke toppmodeller før jul. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MEGET GODT: Kameraet på toppmodellen 950 XL ble best i test da vi testet en rekke toppmodeller før jul. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


For to år siden kjøpte Microsoft opp Nokia for over sju milliarder dollar. I fjor ble det kutt i mobilavdelingen med 7.800 stillinger, og nå melder The Verge at ytterligere 1.850 personer mister jobben.

Flesteparten kommer fra Microsofts mobilavdeling i Finland (tidligere Nokia), der 1.350 arbeidstakere nå må gå.

Slutt på Lumia?

De fleste tror nå at det var spikeren i kista for Windows Phone på forbrukermarkedet, og at Microsoft dermed ikke kommer til å lansere flere Lumia-telefoner.

Ifølge Re/code ser det allikevel ut til å være aktuelt for Microsoft å fokusere på business-kunder, som nok i større grad vil kunne dra nytte av Windows-funksjoner som Continuum, der man kan bruke telefonen som en PC.

BRUK SOM PC: En av Windows 10-telefonens unike funksjoner er Continuum, som lar deg koble telefonen til skjerm, tastatur og mus og bruke den som en PC. Foto: Jeff Chiu / AP Photo / NTB Scanpix
BRUK SOM PC: En av Windows 10-telefonens unike funksjoner er Continuum, som lar deg koble telefonen til skjerm, tastatur og mus og bruke den som en PC. Foto: Jeff Chiu / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer


– Vi skalerer ned, men vi er ikke ute, skriver sjef for Windows og enheter i Microsoft, Terry Myerson i en intern e-post til de ansatte.

Hva gikk galt?

Ikke bare var Microsoft seint ute i et marked med to store aktører – den vedvarende lave markedsandelen har også gjort at plattformen har blitt nedprioritert av alt for mange utviklere.

Dermed har Windows Phone hele veien manglet noen essensielle apper. Kjente eksempler er for eksempel Snapchat og alle Google-appene. Facebook-appen, som er blant de aller, aller mest brukte, har Microsoft i mange år vært nødt til å utvikle selv, og hva angår funksjonalitet har den hele tiden ligget et hakk eller to bak «originalen» på iOS og Android.

I vår redaksjon tok vi i 2013 utfordringen å bruke Windows Phone i én måned, og hverken iOS-brukeren eller Android-brukeren ble spesielt imponerte:

Fra Android til Windows Phone
Fra iOS til Windows Phone

Og for han som lenge hadde brukt Windows Phone, ble det også takk og farvel.

Mens Google praktisk talt har gitt bort Android til alle som vil lage telefoner eller nettbrett, fordi selskapets inntjeningsmodell baserer seg på at folk bruker telefonen til å søke på Google, har Microsoft vært nødt til å ta betalt fra andre produsenter som vil bruke Windows-operativsystemet, som også har gjort det vanskeligere å få innpass hos tredjeparter.

De senere årene har vi også sett at Microsoft har satset stort på å lansere sine tjenester på de andre mobilplattformene, som Office-pakken. Det har samtidig gjort at Windows-telefoner har mistet noe av det som gjorde dem særegne til å begynne med.

Mange eksisterende kunder ble dessuten skuffet da Windows Phone 8 ble lansert, der ingen eksisterende Windows Phone 7-modeller kunne oppgraderes til den nye versjonen.

Men Nokia er ikke død

Etter Microsoft-oppkjøpet har Nokia hatt karantene mot å lansere nye telefoner; en karantene som ble opphevet 31. desember i fjor.

Tidligere i år publiserte selskapet innlegget «Svaret på spørsmålet alle stiller», der de er tydelige på at Nokia igjen vil gjenoppstå som eget mobilmerke, men da med Android som operativsystem.

Det kan bli noe å se frem til.

LES OGSÅ:
På tide å våkne, Microsoft!
Snart kommer den første, store Windows 10-oppgraderingen
Morsom Microsoft-app lager fortfilm