SNARVEIER: Visste du at du kan lage snarveier på hjemskjermen til dem du kontakter oftest? Foto: Pål Joakim Pollen
SNARVEIER: Visste du at du kan lage snarveier på hjemskjermen til dem du kontakter oftest? Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

10 kjekke tips til Facebook Messenger

Messenger-triksene du kanskje ikke kunne fra før

Slik får du mer ut av Facebooks chattetjeneste.

Publisert
Sist oppdatert

Facebooks Messenger-tjeneste har for mange blitt den foretrukne tjenesten for å holde kontakt med venner og kjente.

Men kan du alle triksene? I denne artikkelen finner du ti tips som du kanskje ikke kunne fra før.

#1: Legg til andre med kode

På samme måte som på Snapchat har alle Facebook-brukere også en egen QR-aktig kode. Om én skanner en annens kode, knyttes kontakten mellom dere slik at man kan sende hverandre meldinger.

<strong>KODE:</strong> Ved å trykke på profil-ikonet til høyre, vises Messenger-koden din. Den kan andre skanne (ved å berøre sin egen kode) for å legge deg til kjapt. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
KODE: Ved å trykke på profil-ikonet til høyre, vises Messenger-koden din. Den kan andre skanne (ved å berøre sin egen kode) for å legge deg til kjapt. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det kan for eksempel være praktisk om en av partene har et navn som er vanskelig å stave, eller om man har et navn som ikke er spesielt unikt. Bedrifter kan også bruke slike koder for å gi kunder og andre en snarvei til å kunne kontakte dem på Facebook.

Koden din finner du på flippen lengst til høyre i Messenger-appen, merket med et slags profilbilde. Trykker du på koden din, kan du så skanne en annens kode, eller hente en fra galleriet om du har knipset bilde av en fra før.

#2: Lag en snarvei på hjemskjermen

Bruker du Facebook Messenger til å prate med veldig mange, har du sikkert mang en gang bladd opp og ned i innboksen for å finne tilbake til den du vil sende melding til.

<strong>PÅ HJEMSKJERMEN:</strong> Både iOS- og Android-utgavene av Messenger lar deg lage snarveier til enkeltsamtaler på hjemskjermen.
PÅ HJEMSKJERMEN: Både iOS- og Android-utgavene av Messenger lar deg lage snarveier til enkeltsamtaler på hjemskjermen. Vis mer

Både iOS- og Android-utgaven av Messenger har mulighet til å lage snarveier til enkeltsamtaler på hjemskjermen.

Dette gjør du ganske enkelt ved å holde fingeren nede på samtalen du ønsker en snarvei til, trykke «opprett snarvei», og vips, så har du en snarvei på hjemskjermen som tar deg rett inn i samtalen med vedkommende.

#3: Bytt ut tommel-snarveien

Om du ikke har skrevet noe i skrivefeltet i Messenger, er send-knappen en tommel. Trykker du på den, sender du en «tommel opp» til motparten, og (bonustips) holder du den inne blir tommelen enda større.

<strong>BYTT UT TOMMELEN:</strong> Du kan bytte ut standard-emojien med en annen. Foto: Pål Joakim Pollen
BYTT UT TOMMELEN: Du kan bytte ut standard-emojien med en annen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men – du kan endre dette ikonet som du vil, og per samtale. Synes du det er kjekkere med en snarvei til 😂 eller 😘, kan du endre standard emoji ved å trykke på ⓘ-knappen på samtalen og deretter «Emoji» (Android) eller på navnet på motparten midt på toppen av skjermbildet på iPhone og deretter «Emoji».

Merk dog at denne endringen vil gjelde for begge/alle parter i denne samtalen, og at de andre da kan se at du har gjort denne endringen. Vil du ha muligheten til å sende en stor emoji som ikke er tommel, kan du imidlertid holde fingeren nede på emoji-ikonet når du sender det som vanlig.

4# Kallenavn og samtalefarge

Hånd-i-hånd med forrige punkt er at du også kan endre samtalefargen for en samtale, om du for eksempel heller vil at chat-boblene skal være rosa eller grønne i stedet for blåfargen som er standard.

<strong>BYTT FARGE:</strong> Du kan endre farge på en Facebook-samtale om du vil. Endringen gjelder for alle parter i samtalen. Foto: Pål Joakim Pollen
BYTT FARGE: Du kan endre farge på en Facebook-samtale om du vil. Endringen gjelder for alle parter i samtalen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det kan for så vidt være kjekt om du en gang i blant har hatt en lei tendens til å sende en melding til feil mottaker – med fargekodede samtaler får du i hvert fall et ekstra hint.

Valget er tilgjengelig fra samme meny (altså ⓘ-knappen eller på navnet). Der finner du også valget «kallenavn» som lar deg gi de(n) andre i samtalen et kallenavn; det være seg «bønna» eller «sussebassen». Kallenavnet blir synlig for alle i samtalen, så ikke skriv noe stygt.

5# Hemmelige samtaler

For ikke mange ukene siden lanserte Facebook muligheten for å bruke Messenger til hemmelige samtaler.

Dette er samtaler som krypteres hele veien fra deg til mottakeren og er ikke mulig for andre å spore. Samtalene har også en Snapchat-aktig funksjon der du kan angi hvor lang tid det tar før noe er sett til det forsvinner fra samtalen.

Du kan lese mer om det i artikkelen lenket til i boksen over.

6# Sett varsler på vent

Er kompisgjengen i gang med planleggingen av helgas hyttetur mens du sitter i møte på jobb? Da kan det være irriterende at det vibrerer et par ganger i lomma hver eneste gang en melding blir sendt.

Du kan selvsagt slå av varsler fullstendig eller skru av vibrering på telefonen, men da går du glipp av eventuelle andre varsler. Smartere kan det derfor være midlertidig å slå av varslene på en samtale. Også det finner du bak den samme ⓘ-knappen (eller på navnet), og deretter under «varsler»; alternativt ved å holde fingeren inne på samtalen og velge «slå av varsellyden».

HYSJ! Blir det mye varsler fra en samtale, kan du slå av varslingen i en tidsperiode. Foto: Pål Joakim Pollen
HYSJ! Blir det mye varsler fra en samtale, kan du slå av varslingen i en tidsperiode. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her kan du slå av varslene på ubestemt tid, eller la det være tyst i en gitt periode, for eksempel et kvarter, en time eller resten av arbeidsdagen.

7# Snakk og bruk videosamtaler

Denne regner vi med at de fleste vet om allerede, men bare for å være sikker – du kan både ringe og ha videosamtaler med Messenger.

Bare trykk henholdsvis på telefonrøret eller videokameraet på toppen av en samtale for å kalle opp motparten. Dette skjer via nettet, så om du er koblet til et trådløst nettverk blir det helt gratis; uavhengig av hvor på kloden den andre befinner seg. Har begge god hastighet på nettet, vil du oppleve samtalekvaliteten som bedre enn om du ringer vanlig.

<strong>RING:</strong> Du kan ha en vanlig telefonsamtale via Messenger ved å trykke på telefonrør-ikonet, eller med video om du trykker på videokamera-ikonet. Foto: Pål Joakim Pollen
RING: Du kan ha en vanlig telefonsamtale via Messenger ved å trykke på telefonrør-ikonet, eller med video om du trykker på videokamera-ikonet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Er det flere enn to i samtaletråden støttes ikke video, men man kan likefullt ha en telefonkonferanse ved å følge samme fremgangsmåte.

8# Glemt mobilen?

Har du glemt telefonen din og ser på Messenger som et livsnøde, kan du fint logge deg på fra en annens telefon.

Hvis vedkommende går inn på profilsiden (flippen lengst til høyre) og skroller ned til «bytt konto», kan man bruke inntil fem Facebook-konti fra samme enhet.

Logg på, gjør deg ferdig og slett kontoen igjen, eller bytt tilbake til vedkommende og sørg i det minste for at krysset for «be om passord» er aktivert, slik at ikke alle meldingene dine ligger fritt tilgjengelig på en annens telefon.

Valget kan selvsagt også brukes om du har flere Facebook-konti.

9# Når så de meldingen?

Tidligere fikk man markert i samtalevinduet når motparten hadde sett en melding, typ "Sett 13:21".

Nå får man bare opp et bittelite profilbilde som indikerer at meldingen har blitt sett.

Men ta-da: Hvis du trykker på den siste meldingen, får du vite når den ble lest.

LES OGSÅ: Slik leser du Facebook-meldinger uten å bli "sett"

<strong>SETT:</strong> Trykker du på siste melding, ser du tidspunktet for når den ble sett av motparten. Foto: Pål Joakim Pollen
SETT: Trykker du på siste melding, ser du tidspunktet for når den ble sett av motparten. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

10# Send mer enn tekst, bilder og emoji

For halvannet år siden lanserte Facebook funksjoner som gjorde at tredjeparter kunne koble seg på Messenger.

Dermed er du ikke begrenset til tekst, bilder, klistremerker og emojis – om du vil kan du laste ned tredjepartsapper som kan generere innhold du kan poste i en samtaletråd.

Her er noen eksempler:

Giphy (iOS | Android) lar deg poste animerte gif-filer. Du trykker på Giphy-knappen, angir et søkeord og får da opp en remse med animasjoner du kan sende ved å trykke på dem.

Bitmoji (iOS | Android) lar deg lage deg en egen avatar ved å plukke hårfarge, øyne, kroppsfasong og den slags og gir deg da litt mer personlige klistremerker å poste i en samtale. (Denne kan du for øvrig også bruke til Snapchat.)

<strong>GNI DET INN:</strong> Har laget til en kompis gjort det svakt, er hetsen bare noen trykk unna med Tackl. Foto: Pål Joakim Pollen
GNI DET INN: Har laget til en kompis gjort det svakt, er hetsen bare noen trykk unna med Tackl. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Tackl (iOS | Android) lar deg sende fotballting til motparten. Denne appen kan brukes til å gni det inn når Liverpool har slått Arsenal, Manchester United, Chelsea eller hvem det nå skulle være, der du for eksempel kan sette sammen et bilde bestående av resultatet og motparten som griner.

Du finner disse appene ved å trykke på …-ikonet på linja over der du skriver. Hver app har en liten beskrivelse og en knapp som tar deg rett til app-butikken, og listen over apper er lang.

LES OGSÅ:
Slik ser du hva fremmede kan lese om deg på Facebook
Hva skjer med Facebook-kontoen når noen dør?
Syv kjekke ting du kan bruke «ny fane» til

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer