Facebook lanserer egen Messenger-app for barn

Messenger Kids er for barn mellom seks og tolv år

Men foreldrene bestemmer hvem barna kan chatte med.

MESSENGER FOR BARN: I Facebooks nye meldingsapp for barn er det foreldrene som bestemmer hvem de kan chatte med og ikke. Foto: Facebook
MESSENGER FOR BARN: I Facebooks nye meldingsapp for barn er det foreldrene som bestemmer hvem de kan chatte med og ikke. Foto: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Facebook og andre sosiale medier har 13 års aldersgrense, men barn yngre enn det får ofte tilgang til disse tjenestene allikevel, både med og uten foreldrenes godkjenning.

Barn i dag har dessuten en rekke andre måter å kommunisere med andre via mobil og nettbrett på, selv om de skulle mangle et eget telefonnummer.

For å møte dette voksende behovet, lanserer Facebook nå en egen Messenger-app myntet på de yngre barna, mellom 6 og 12 år.

Messenger Kids, som appen heter, frontes som en trygg måte for barn å kommunisere med foreldre og venner, ifølge Recode.

Foreldrekontroll

Appen skiller seg fra vanlig Messenger på flere måter. For det første er den reklamefri.

ENKEL STARTSKJERM: Når man åpner Messenger Kids, får man opp en startskjerm med kontakter, og så kan man se om de er tilgjengelig nå. Foto: Facebook
ENKEL STARTSKJERM: Når man åpner Messenger Kids, får man opp en startskjerm med kontakter, og så kan man se om de er tilgjengelig nå. Foto: Facebook Vis mer

For det andre kan ikke et barn selv opprette en konto på Messenger Kids. Foreldre må logge inn med sin konto, og så opprette en bruker til barnet. Denne brukeren vil ikke være søkbar for andre Facebook-brukere.

For det tredje er det ikke være mulig for barn å legge til kontakter selv uten foreldrenes godkjenning.

Dersom et barn ønsker å chatte med en venn, må foreldrene til begge barna være venner på Facebook og så må begge godkjenne at barna legges hverandre til som kontakter.

Foreldre skal ikke kunne lese meldingene til ungene sine, ifølge TechCrunch. Barn kan imidlertid ikke slette meldinger selv.

Det finnes et verktøy som lar barna rapportere meldinger og andre brukere, og da vil foreldrene få beskjed. I tillegg til har Facebook egne modereringssystemer på plass. Upassende innhold vil blokkeres.

Ifølge BuzzFeed er det også mulig for foreldre å bestemme hvor lenge barna får bruke appen.

Snapchat-aktig

I bruk er dog Messenger Kids som en hvilken som helst meldingsapp. Det er mulig å sende meldinger, bilder og videoer til hverandre.

MORSOM VIDEOCHAT: Barn kan ha videosamtaler i Messenger Kids, og de kan også legge morsomme effekter samtidig. Foto: Kirsti Østvang
MORSOM VIDEOCHAT: Barn kan ha videosamtaler i Messenger Kids, og de kan også legge morsomme effekter samtidig. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Facebook har også utstyrt appen med et barnevennlig sett med animerte GIF-er, rammer, klistremerker, masker og tegneverktøy.

Ikke helt ulikt sånn vi kjenner det fra Snapchat.

Det er dessuten mulig å ha videosamtaler; også mellom flere enn to.

Blandet mottakelse

Selv om Facebook i et blogginnlegg sier at Messenger Kids er laget basert på tilbakemeldinger de har fått fra foreldre, blir appen møtt med blandet mottakelse.

The Verge stiller spørsmål til hva som kan være Facebooks underliggende behov, altså å kunne hanke inn nye brukere på et enda tidligere tidspunkt enn hva amerikansk lov sier de kan gjøre.

En Messenger Kids-bruker blir ikke, som det er nå, omgjort til en vanlig Facebook-konto når barnet fyller 13.

- Men det er ikke helt fjernt å anta at det er større sannsynlighet for at barn som bruker Messenger Kids vil ønske seg en Facebook-konto, og at Facebook vil gjøre det enklere å overføre en Messenger Kids-konto over til hovedappen, mener The Verge.

Gizmodo påpeker også Facebooks tidligere historikk med sikkerhetsproblemer.

Til å begynne med er Messenger Kids bare tilgjengelig i USA og for iOS-brukere. En Android-versjon er ventet på nyåret.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!