Meldinger kan være en minnetyv

Tekstmeldinger kan ta overraskende mye plass på telefonen. For iCloud-brukere kan det bli et problem.

<strong>GLEMT Å SLÅ AV?</strong> Mange brukere har opplevd at SMS ikke har kommet frem når de har byttet telefon. Foto: Kirsti Østvang
GLEMT Å SLÅ AV? Mange brukere har opplevd at SMS ikke har kommet frem når de har byttet telefon. Foto: Kirsti ØstvangVis mer

Har du en smarttelefon finnes det ingen begrensning på hvor mange meldinger du kan lagre.

Men meldingene kan ta opp mer lagringsplass enn du er klar over. Det fikk det svenske nettstedet Array.se nylig erfare.

1,8 GB

En av nyhetene i Apples iOS 7 er at man kan se hvor mye plass meldinger bruker på en iPhone eller iPad. Og Array.se oppdaget det var overraskende mye, faktisk hele 1,8 gigabyte på journalistens telefon.

I tillegg til SMS og MMS, er iMessage også inkludert i denne potten. Sender man og mottar bilder og video i tillegg til tekst, blir det fort en del megabyte (eller gigabyte) som samler seg opp i løpet av årene. Nærmere sju år i dette tilfellet.

Så har du makset ut lagringskapasiteten på din iPhone, eller en annen telefon for den saks skyld, kan det være lurt å ta en titt i meldingsboksen. Det er ikke nødvendigvis bare musikk, filmer, bilder og apper du trenger å renske opp i.

Les også:
Slik frigjør du plass på iPhone
Slik frigjør du plass på Android

Meldingstrøbbel med iCloud?

Her kan du se hvor mye plass meldinger tar på min iPhone. 379 megabyte, langt mindre enn den svenske journalisten. Foto: Kirsti Østvang
Her kan du se hvor mye plass meldinger tar på min iPhone. 379 megabyte, langt mindre enn den svenske journalisten. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


I utgangspunktet burde det ikke være noe i veien med en så stor meldingsboks på mobilen såfremt du har plass nok på enheten, men dersom du har en iPhone og sikkerhetskopierer til iCloud, kan det være en hake.

– Sikkerhetskopien for min iPhone på iCloud er på rundt 2,4 GB, og den største delen består altså av mine meldinger. Da min iPad og andre iOS-enheter (også Mac) synkroniserer alle iMessage-meldinger, innebærer det at en stor del av de 1,8 GB meldingene jeg har lagret også finnes på iCloud-sikkerhetskopiene til disse enhetene, skriver journalisten i Array.se.

iCloud kommer med 5 GB gratis nettlagring, men en del innhold inngår ikke i den kvoten, deriblant musikk, filmer og tv-serier kjøpt på iTunes Store.

Kan øke lagringsplassen

Meldinger inngår imidlertid i sikkerhetskopien som er koblet til hver spesifikke enhet. Forståelig hva gjelder vanlig SMS, men ikke så nødvendig for iMessage som er koblet mot brukerkontoen. Det er ikke mulig å ekskludere meldingene heller. Har du flere iOS-enheter kan det fort bli en del data som lagres dobbelt eller trippelt opp helt unødvendig.

Trenger du mer lagringsplass er du nødt til å oppgradere til en betalingsløsning. Apple tar 280 kroner i året for 20 GB, og 700 kroner i året for 50 GB. Har du også flere gigabyte meldinger lagret på iPhonen, sier det selv hva du er nødt til å gjøre, hvis ikke Apple finner en bedre måte å håndtere det på.

Les også: Slik fungerer iCloud