Med Netcom og Telenor UMTS på tur

Vi har tatt med oss både Netcom og Telenor sine UMTS-løsninger for PC på veien. Denne gangen gikk turen til Trøndelag og sørover

Vi tok denne gangen med oss to nærmest identiske bærbare PCer, slik at vi kunne teste begge løsningene samtidig. Det viste seg å være praktisk, men urettferdig. Dette skyldtes at det var stor forskjell med den eksterne antennen tilkoblet.

Kortene som brukes har mye til felles, de er begge produsert av Optiogon. Av en eller annen grunn har Telenors kort også støtte for WLAN, både 802.11b (11 Mb/s) og g (54 Mb/s). Dette finner vi egentlig unødvendig, siden praktisk talt alle bærbare som målgruppen for denne type løsninger bruker, allerede har innebygd støtte for WLAN.

Med Netcom og Telenor UMTS på tur


Med Netcom og Telenor UMTS på tur


Telenors kort leveres også med en ekstern antenne, med en kort kabel som plugges inn i kortet. Antennkontakten passer også på Netcoms kort. Selve antennen kan festes med borrelås på egnet sted, eller bare plasses løst.

Antennen gir vesentlig bedre dekning. Nå kunne vi sitte i bil gjennom Trøndelag og være på nett med GPRS, med akseptabel respons. Det var ikke mulig annet enn i korte øyeblikk med Netcoms løsning ved tidligere testing, uten antenne. Heller ikke ved stasjonært bruk, f.eks på hotell, var Netcoms GPRS ikke spesielt stas tidligere.

Lesere av vår forrige artikkel hadde forøvrig samme erfaring, de opplevde stor forbedring etter å ha anskaffet en ekstra antenne.

Telenor sin programvare "Mobilt Kontor" var grei å installere. Programvaren skulle installeres først, så skulle kortet settes inn i PCen, og driverne lastes inn. Dette gikk helt etter boka.

Selve programmet er svært annerledes enn Netcoms løsning. Dette skyldes også at det er støtte for WLAN, og at man kan lagre prioriterte lister over trådløse nett.

Men dette programmet mangler loggeverktøyene Netcoms løsning har, som vi skrev om i forrige UMTS-artikkel

Med Netcom og Telenor UMTS på tur


I Trondheim tok vi inn på Choice Grand Olav Hotel (hvem fant på akkurat det navnet tro?). Her kom vi på nett med UMTS på Netcom første gang vi forsøkte, og fikk en grei forbindelse. Men verken senere samme dag, eller påfølgende dag var det mulig å få kontakt med noe annet enn GPRS.

Med Telenor fikk vi UMTS hele tiden, men med moderat ytelse.

Med Netcom og Telenor UMTS på tur


Telenor har en trådløs sone i dette hotellet, og vi betalte 150 kroner for 12 timers tilgang. Det er en stiv pris, men disse prisene er jo mulige fordi kundene stort sett er folk som reiser i jobb og "firmaet betaler". I denne sammenhengen er ikke dette noen stor kostnad. Foreløpig er det i hvert fall slik. men det varer neppe lenge. Stadig flere hoteller tilbyr egne gratisløsninger, og i byer er det dessuten mange åpne trådløse nett.

På Brekstad på Ørlandet, som ligger på Fosen-halvøya nordvest for Trondheim, var det ingen UMTS-dekning i det hele tatt. Selv om stedet ikke akkurat er noen metrolpol, er det et viktig tettsted. Det er både sivil og militær flyplass på stedet, samt anløp av hurtigbåt og ferge. Dessuten er det et viktig handelssted (Vinmonopol :-) ).

På Steinkjer fikk vi for første gang forbindelse med UMTS både med Telenor og Netcom. Ytelsen var imidlertid nede i modem-området. Telenor klarte 69 kbit ned og 59 kbit opp på Surfometeret, mens Netcom klarte 55 kbit ned og 43 kbit opp.

Da vi passerte Tynset fikk vi Netcom UMTS-forbindelse i korte øyeblikk, men svitsjingen mellom UMTS og GPRS var ikke stabil, og nettet falt ut flere ganger i løpet av kort tid.

Ved Alvdal kom UMTS opp igjen og varte i ca 5 minutter. Skifte til GPRS gjorde igjen at nettet falt helt ut og vi måtte klikke oss inn igjen.

Telenor hadde tilsvarende dekning, men vi hadde ikke de samme problemene med skifte av forbindelse. Den var helt sømløs, og foregikk uten avbrudd eller feilmeldinger.

Vi hadde også et stopp på Jessheim og fikk UMTS-forbindelse med begge. Telenor var nok en gang vinneren, med 330 kbit ned og 59 kbit opp. Netcom leverte bare 52 kbit ned og 43 kbit opp.

Konklusjon

Telenors løsning hadde best og mest stabil dekning og høyest hastighet. Da har vi sjekket begge tilbyderne med ekstern antenne.

Med Netcoms standardløsning, uten antenne, vil man få enda dårligere dekning og ytelse.

Her kan du lese forrige UMTS på PC-artikkel

Netcoms løsning og priser finner du informasjon om på Netcoms nettsted

Telenors løsning og priser finner du informasjon om på Telenors nettsted