Google Family Link gir foreldre full kontroll

Med ett trykk kan foreldrene stenge ned telefonen til barna

Og nå åpner Google for barn under 13 år.

BLIR DET FOR MYE? Nå kommer Google med løsningen som lar de voksne ha full kontroll på hvor mye barna bruker telefonen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BLIR DET FOR MYE? Nå kommer Google med løsningen som lar de voksne ha full kontroll på hvor mye barna bruker telefonen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om mange barn under 13 år har Android-telefoner, er det egentlig et brudd med Googles brukervilkår å la dem få en egen Google-konto.

Det sørger nemlig lovverket for, som i stor grad begrenser hva som kan samles inn av personlig informasjon fra mindreårige.

Lanserer familiefunksjon

Google har nå begynt å betateste en ny funksjon på utvalgte brukere som søker om det – Family Link.

Denne funksjonen åpner opp for at også barn under 13 år kan bruke en Android-telefon på «lovlig» vis, og gir dessuten foreldrene full kontroll over barnas aktivitet.

JA ELLER NEI? Med Family Link kan barnet spørre om å få laste ned en app, hvorpå den voksne godkjenner på sin telefon. Tilsvarende finnes allerede for iOS. Skjermbilde: Google
JA ELLER NEI? Med Family Link kan barnet spørre om å få laste ned en app, hvorpå den voksne godkjenner på sin telefon. Tilsvarende finnes allerede for iOS. Skjermbilde: Google Vis mer

Forelderen kan opprette egne barnekontoer som så brukes på barnas telefoner. Begge parter må ha en Android-telefon med den siste Android-versjonen, Nougat, men det kan også komme en iOS-app for de voksne.

På grunn av rettighetene barne-appen trenger, tviler vi på at det noen gang vil komme en iOS-barneapp.

Ingen telefon etter leggetid

I likhet med Apples familiedelingsfunksjon kan barna sende en forespørsel om å få kjøpe eller laste ned en app, hvorpå den voksne må godkjenne det på sin telefon.

Men Google drar det også litt lenger. Forelderen kan nemlig begrense tidsbruken og angi tidsperioder der barna ikke får bruke telefonen. Veldig smart for de med barn som gjerne snapper litt etter leggetid, for eksempel. Dette kan begrenses på hele telefonen, eller på appnivå.

Som voksen har man også mulighet til å sperre for bruk av enkeltapper, samt bestemme sensur i nettleseren Chrome, som å aktivere sikkert søk (der man unngår nakenhet, vold og lignende), eller definere hvilket nettsider poden for lov til å besøke. YouTube-appen på barnetelefonen blir Googles barnevennlige variant, YouTube Kids.

Følg med på bruken

FØLG MED: Den voksne kan se hvor mye tid som går med til hver app og sette begrensninger på barnets telefon. Foto: Google
FØLG MED: Den voksne kan se hvor mye tid som går med til hver app og sette begrensninger på barnets telefon. Foto: Google Vis mer

Den voksne kan dessuten følge med på hvor mye tid barnet bruker på telefonen, brutt ned i tidsbruk per app.

Et par trykk i voksenappen gjør at barnets telefon sperres umiddelbart; for eksempel når det er tid for middag.

Når barnet fyller 13 år kan hun få en fullverdig Google-konto, slik at den voksnes kontroll kan opphøre. Det er opp til barnet å bestemme.

Family Link testet nå ut på utvalgte familier i USA, der planen er å rulle ut dette til resten av USA etter at denne testfasen er over, og sannsynligvis til resten av verden senere. Ifølge vår norske pressekontakt, er det ingen umiddelbare planer om global lansering.

Hva synes du om en slik funksjon? Det du alltid har ønsket deg, eller et overtramp mot barnets personvern? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

LES OGSÅ:
Låne bort telefonen? Slik låser du den til én app
Appen som gjør barnetegningene levende
Kommentar: – Hvorfor må vi selge julenek og dasspapir når unga bare vil spille ball med kompisene?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!