Mapper i Windows Phone

Nokia hevder å ha løst problemet. Se video og døm selv.

SLAGS MAPPER: Å kalle Nokia Lumia sin nye mappeløsning for mapper, kan være å overdrive.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SLAGS MAPPER: Å kalle Nokia Lumia sin nye mappeløsning for mapper, kan være å overdrive. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nokia har i lang tid gjort mye for å forbedre Microsofts Windows Phone-plattform, gjerne i form av apper som kun fungerer på deres Lumia-modeller.

Nå hevder Nokia å ha løst en vanlig innsigelse mot Windows Phone: manglende mapper.

Løsningen kommer i form av en app, "Mapper", som kun Lumia-brukere får lov til å laste ned.

Les også: Test av den siste Lumia-modellen – Nokia Lumia 1020

NY FLIS: Slik ser en "mappe" ut på Nokia Lumia-telefonene. Trykker du på den, får du opp skjermen vist på bildet øverst i artikkelen.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NY FLIS: Slik ser en "mappe" ut på Nokia Lumia-telefonene. Trykker du på den, får du opp skjermen vist på bildet øverst i artikkelen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Slik fungerer det

  1. Du starter mappeappen, oppretter en ny mappe og velger appene du vil ha i den.
  2. Mappen kan så festes på startskjermen som en flis. Den kan ha tre ulike størrelser, og vise fra fire til tolv ikoner.
  3. Når du trykker på flisa starter mappeappen, og viser deg en vertikal liste over appene du har valgt, etter litt venting. På Lumia 1020 viser den syv ikoner nedover.
  4. Ved å trykke på en av oppføringene starter appen.
Vårt førsteinntrykk er at løsningen er altfor treg. Poenget med mapper er å raskt komme til appene dine, men når mappeappen bruker oppmot ett sekund på å vise deg dem, føles ikke flisa som en mappe i det hele tatt.

Når appene i mappen samtidig vises som en liste nedover, med flere knapper for å redigere listen, mister man enda mer av den umiddelbare mappefølelsen.

Les også: "Jeg tror det skjer mer på Røyrvik kommunes intranett enn på Windows Phone"

La oss demonstrere poenget på ni, reklamefrie sekunder, ved å vise frem mapper på iPhone, Android og Nokia Lumia 1020:

Samsungs mappeløsning

Nokia var ikke først til å lage en slik løsning. Tvert i mot.

I august i fjor kom Samsung med sin app "App Folder". Vi har ikke prøvd den selv, da vi ikke har en Samsung-modell tilgjengelig, og appen bare fungerer på koreanerens egne telefoner.

Savner du mapper i Windows Phone?

(Avsluttet)
Ingen interesse av Windows Phone(58%) 827
Nei(26%) 380
Ja(16%) 231
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men ut fra bilder ser den ut til å vise deg appene som små fliser inne i appen, noe man skulle tro gir en større følelse av å være i en faktisk mappe - og ikke bare en app for å starte andre apper.

Slik gikk det da vår tidligere mobilsjef og mangeårig Android-bruker gikk over til Windows Phone

Hva med HTC og andre telefoner?

Som vi tidligere har skrevet: Windows Phone er et lukket operativsystem der utviklerne er underlagt en rekke strenge begrensninger.

Det er antakelig dette som gjør gjør at det rett og slett ikke finnes en skikkelig mappeløsning for Windows Phone. Om du ikke bruker mobiler hvor produsentene har laget en selv, eller åpner telefonen din for hjemmebrygget programvare.

Vår HTC Windows Phone 8X får ikke lastet ned verken Samsungs eller Nokias løsning, og vi står på bar bakke. Det eneste vi finner er en app som lar oss lage en mappe med enkelte apper, som er forhåndsbestemt av appen selv.

Inntil videre er det derfor bare Microsoft som kan gi alle mapper - enten ved å gjøre det selv, eller la uavhengige utviklere gjøre det for dem.

Har virkelig Nokia Lumia 1020 så godt kamera som Nokia påstår? Stor test av mobilkameraer!