Det er over 200 nyheter i iOS 5, som kommer denne høsten til alle som har iPhone 3GS eller nyere. Vi har prøvekjørt den første betaversjonen.
Det er over 200 nyheter i iOS 5, som kommer denne høsten til alle som har iPhone 3GS eller nyere. Vi har prøvekjørt den første betaversjonen.Vis mer

Mange gode nyheter i iOS 5

Apples mobile operativsystem blir bedre og bedre.

Nylig viste Apple frem en betaversjon av sin siste iOS-utgave, med versjonsnummer 5. Siden nåværende versjon er 4.3, betyr det med andre ord at oppgraderingen er forholdsvis stor.

DinSide har fått tilgang på en iPhone 4 som kjører første betaversjon av operativsystemet, og i denne artikkelen skal vi se litt nærmere på noen av funksjonene som blir å finne i iOS 5, som slippes for hvermansen til høsten. Siden dette er første betaversjon betyr det med andre ord at alle funksjoner ikke nødvendigvis er lagt til ennå, og at noen av dem muligens også blir forandret innen iOS 5 slippes i markedet.

Oppdateringen vil bli gjort tilgjengelig for alle med iPhone 3GS og 4, hvis du har en eldre iPhone vil du ikke kunne oppgradere.

Og det er definitivt en del spennende muligheter her, som gjør iOS enda litt mer brukseffektivt enn før. Det er ikke til å stikke under stol at flere av nyhetene er "lånt" fra Android-leieren eller andre tredjepartsleverandører, men det meste ser uansett ut til å være godt implementert.

TEMA: iOS

Nå kan du kjapt hente ned apps du har kjøpt på andre iOS-enheter, via iCloud.
Nå kan du kjapt hente ned apps du har kjøpt på andre iOS-enheter, via iCloud. Vis mer


Alt i skyen

Den første umiddelbare forandringen, er implementasjonen av iCloud; Apples nettskytjeneste som gjør at du kan lagre alt fra bilder, musikkjøp, applikasjonsinnstilinger, kontakter, epost etc. på Apples servere.

Det betyr også at første reboot med iOS 5 spør deg hvorvidt du vil bruke telefonen som ny, hente innstillinger etc. fra iCloud, eller om du fortsatt har lyst til å synkronisere med iTunes. Dernest setter du opp trådløst nettverk og er klar til å kjøre.

Deler av dette er allerede implementert i iOS 4.3, der du i App Store kan gå inn på "oppdateringer" og se alle kjøp du har gjort.

Låsskjermen har nå fått kameraknapp som gjør at kameraet kan brukes uten at du trenger å låse opp telefonen.
Låsskjermen har nå fått kameraknapp som gjør at kameraet kan brukes uten at du trenger å låse opp telefonen. Vis mer


Når du slår på telefonen kan du nå dobbeltklikke på hjem-knappen for å få opp en utvidet låsskjerm. Som før lar den deg styre musikkavspilling, men det nå også en knapp ved siden av "dra for å låse opp"-bryteren som tar deg direkte til kameraapplikasjonen. Trykker du på den, kan du ta bilde umiddelbart (uten å taste inn noen låsekode om du har en), og det er nå også mulig å gjøre med volum-bryteren, på samme måte som på et lommekamera. Denne nyvinningen liker vi godt - det gjør at du kjappere kan ta bilde om du kommer i en situasjon der sekundene teller, og Apple har også beskyttet resten av telefonen slik at du kun får se bildene du tok; uten å få tilgang til resten av bildegalleriet eller telefonen – da må du i så fall låse opp først.

Kameraet har for øvrig andre nyvinninger, som muligheten til å låse fokus og eksponering ved å holde fingeren nede på et punkt i bildet. Det er også mulig å foreta enkel redigering av bildene, det vil si beskjæring, fjerning av røde øyne etc. direkte i bildeapplikasjonen.

Nytt er det også at du får litt bedre muligheter til å sortere bildene dine. Du kan opprette nye album direkte fra bildeapplikasjonen; en mulighet vi savnet da vi testet Apple camera connection kit.

Varsler

En av de større nyhetene er et varslingssystem som er langt bedre enn før. Tidligere spratt varselet opp i en boks, og det var bare plass til én varsling av gangen. Dersom du hadde fått et par SMS uten å se på dem og til slutt en varsel fra f.eks. Facebook, var ikke lenger varselet om de to SMS-ene synlig.

Varslingssenteret er en av de største forbedringene og du kan nå skreddersy hva du vil bli varslet om og på hvilken måte.
Varslingssenteret er en av de største forbedringene og du kan nå skreddersy hva du vil bli varslet om og på hvilken måte. Vis mer


iOS 5 har en langt bedre håndtering av dette. Fra varslingsmenyen kan du nå velge hvilke varseltyper som skal synes på låseskjermen, samt hvordan de skal dukke opp mens du bruker telefonen. Du kan fortsatt få den gamle boksen som stopper det du eventuelt måtte drive med, men synes du dette var irriterende, kan du også få varselet til å dukke opp på en linje på toppen av skjermen, som ikke stopper det du holder på med, men forsvinner etter noen sekunder.

Låsskjermen viser også varsler, som du kan gå direkte til ved å "låse opp" varselet. Bildet til høyre viser hvordan du kan motta varsel mens du bruker telefonen – i motsetning til tidligere der du ble avbrutt i det du holdt på med.
Låsskjermen viser også varsler, som du kan gå direkte til ved å "låse opp" varselet. Bildet til høyre viser hvordan du kan motta varsel mens du bruker telefonen – i motsetning til tidligere der du ble avbrutt i det du holdt på med. Vis mer


Elegant er det også dersom du mottar et varsel når skjermen er slått av. Da vil varslene også ligge på hver sin linje på låsskjermen, slik at du kan dra en av varslene for å hoppe rett til den aktuelle applikasjonen, for eksempel til meldingsapplikasjonen dersom du har mottatt en SMS. Hvis du vil kan også LED-blitsen blinke når du mottar varsling, selv om denne som regel ikke er synlig når du har lagt fra deg telefonen (med skjermen opp).

Ved å dra i en "rullegardin" fra toppen av skjermen, får du se de siste varslene.
Ved å dra i en "rullegardin" fra toppen av skjermen, får du se de siste varslene. Vis mer


Som på Android kan du nå også trekke ned en "rullegardin" med de siste varslene fra hvor som helst i operativsystemet. Du velger selv hvilken rekkefølge elementene skal ligge i, og hvor mange varslinger du vil ha innenfor hver kategori.

Gratis "SMS" til andre iOS-brukere

En relativt stor nyhet er også at iOS-brukere nå kan sende hverandre meldinger helt gratis. Dette skjer via den nye iMessage-tjenesten og integreres sømløst med SMS. Det finnes allerede løsninger på markedet som tilbyr denne funksjonaliteten (også på tvers av plattformer), og eksempler er Viber, Kik og Whatsapp.

iMessage ser ut til å være basert på epost, siden man setter opp en epostadresse for å bruke løsningen, så kanskje vil det være mulig for andre plattformer å henge seg på etter hvert. Når du sender meldinger via meldingsappen, avgjør fargen på send-knappen om du sender meldingen som en SMS (grønn) eller iMessage (blå). Du kan også sende bilder og videoklipp.

Innholdet synkroniseres også til dine andre iOS-enheter via iCloud, slik at du kan fortsette samtalen om du setter deg ned med iPaden i stedet. Dette gjør i våre øyne at en nødvendig funksjon på iPaden blir å kunne logge inn som forskjellige brukere, siden denne for mange brukes som en familieenhet.

Du kan lage makroer a la den avbildede for å slippe å skrive så mye når du sender standardmeldinger.
Du kan lage makroer a la den avbildede for å slippe å skrive så mye når du sender standardmeldinger. Vis mer


Kjekk makrofunksjon, og tilpassede vibreringsmønstre

Dykker du ned i menyvalgene under innstillinger-menyen, finner du en rekke småting som er nytt. En av tingene vi vil trekke frem, er muligheten for å lage makroer. Eksempelvis kan du definere at ordet busy erstattes av autokorrekturen med "Er litt opptatt nå – ringer deg senere!", slik at du kjapt kan skrive det i en tekstmelding dersom du ikke får tatt telefonen.

Du kan også lage egne vibreringsmønstre, og dette fungerer ganske enkelt ved at du "tapper" hvordan telefonen skal vibrere. Dette mønsteret kan du så tilordne en kontakt eller bruke som standard. Dermed kan du for eksempel kjenne forskjell i lomma om det er din bedre halvdel eller noen andre som ringer deg, selv om telefonen står på lydløs.

PS! Det kan du også få til på Android, ved å bruke Tasker.

Bedre Safari

Safari har også fått mer funksjonalitet. Det kommer kanskje enda mer til sin rett på iPaden, der det er lettere å bytte mellom faner, men også på iPhone er det noen nyvinninger. Blant annet kan du trykke på leser-knappen, som filtrerer bort irrelevante bilder, lenker og annet slik at du får fullt fokus på artikkelen du leser; på samme måte som Readble-bokmerket du kan bruke i nettleseren på en PC.

Ved å trykke på leser-knappen, får du artikkelen pent formattert i nettleseren.
Ved å trykke på leser-knappen, får du artikkelen pent formattert i nettleseren. Vis mer


I tillegg har Safari fått en leseliste-funksjon på samme måte som Instapaper der du kan spare artikler du vil lese senere, og denne synkroniseres også via iCloud slik at du kan lese artiklene på andre iOS-enheter du eier.

Twitter overalt

Apple har også omfavnet Twitter, og under innstillinger-menyen kan du nå legge til en Twitter-profil. Dermed finner du også tweet som et valg under den vanlige delingsknappen, og du kan derfor poste et bilde du har tatt, en URL du ser på i nettleseren etc. Dette krever også at du installerer den offisielle Twitter-applikasjonen og fungerer ikke om du f.eks. kun har installert fantastiske Tweetbot.

Twitter er nå bakt inn i iOS slik at du kan poste en rekke ting på Twitter rundt om i operativsystemet.
Twitter er nå bakt inn i iOS slik at du kan poste en rekke ting på Twitter rundt om i operativsystemet. Vis mer


En annen nyhet er også reminders - gjøremålslister du kan koble til en gitt dato, eller et gitt sted. Sistnevnte gjør f.eks. at du kan skrive en handleliste, som da vil sprette opp som et varsel når du ankommer kjøpesenteret. Vi håper dette løses mer elegant i den ferdige versjonen, for foreløpig er du nødt til å lage en kontakt med adressen for å få det til å virke – vi tar gjerne i mot muligheten til å velge på et kart.

Ellers er det mange andre småting som er forbedret; det er lettere å finne venner i Game Center, epostklienten har fått mulighetene for fet og kursiv tekst, iPad-kalenderen er blitt bedre, du kan synkronisere trådløst med iTunes når telefonen lader og maskin og telefon er i samme trådløse nett og mer til.

Det er med andre ord mange grunner til å glede seg til høsten for iPhone/iPad-eiere.