<strong>STRENG:</strong> Chris Rock nekter publikumet sitt å ha mobiltelefoner under showet sitt. Alle som skal på The Total Blackout Tour må derfor låse mobilene sine ned i Yondr-poser, som i Stavanger og Oslo. Foto: Ralph Notaro / Splash News / NTB Scanpix
STRENG: Chris Rock nekter publikumet sitt å ha mobiltelefoner under showet sitt. Alle som skal på The Total Blackout Tour må derfor låse mobilene sine ned i Yondr-poser, som i Stavanger og Oslo. Foto: Ralph Notaro / Splash News / NTB Scanpix Vis mer

Mobilforbud på konserter og show fra Yondr i Norge

Må låse mobilen i en pose for å se show

Arrangøren må leie inn ekstra vakter for å sørge for at ingen filmer komikeren Chris Rock.

Publisert

Superstjernen Chris Rock er på standup-turné. Onsdag denne uka opptrådte han for omlag 4.000 mennesker i Stavanger, og på lørdag står han på scenen i Oslo Spektrum.

Opptil 6.000 osloborgere får da smake på komikerens mobilforbud. Gjennom et amerikansk system kalt Yondr, publikum legge mobilene sine i låste poser.

Disse posene kan ikke åpnes inne i selve salen, og all bruk av mobiler skal på den måten bli både ulovlig og umulig.

- Vi leier ut lokalene, og gjør som vi får beskjed om, forteller administrerende direktør Wiggo Schie i Oslo Spektrum til Dinside.

<strong>LÅSES:</strong> Her ser du posene, eller kanskje rettere sagt taskene, som Yondr bruker for å låse ned mobilene. De kan bare åpnes når de dultes borti en Yondr-stasjon, litt ala tyverisikringene på klær i klesbutikken. Foto: Shutterstock
LÅSES: Her ser du posene, eller kanskje rettere sagt taskene, som Yondr bruker for å låse ned mobilene. De kan bare åpnes når de dultes borti en Yondr-stasjon, litt ala tyverisikringene på klær i klesbutikken. Foto: Shutterstock Vis mer

«Total blackout»

Det er selskapet Live Nation som arrangerer komikveldene.

- Er det Chris Rock som har bestemt dette mobilforbudet?

- Det er i alle fall ikke oss, svarer billettansvarlig Kristin Svendsen til Dinside.

For ja; dette er Chris Rock sitt påfunn, og forbudet gjelder langt fra bare folk i Stavanger og Oslo. Hele turneen hans, The Total Blackout Tour, har disse reglene.

Som CBC News skriver om forbudet: «Når Chris Rock sier blackout, mener han blackout».

Slik fungerer mobilforbudet

Live Nation har leid inn ekstra vakter for å håndheve mobilforbudet; 16 i Stavanger, 20 i Spektrum.

  • Vaktene skal passe på at alle legger mobilen sin i en Yondr-pose når de kommer, og sørge for at de forsegles.
  • Mobilene vil fortsatt fungere, og publikum får beholde dem, men publikum må gå til egne Yondr-stasjoner om de vil åpne posene.
  • Disse stasjonene vil stå utenfor selve salen, og vakter skal passe på at mobilene legges oppe i posene igjen etter at de har vært ute og luftet seg.

Her ser du en kjapp demo av hvordan Yondr fungerer:

Video: CBC NewsVis merVis merVis mer Vis mer

Advarer mot utkastelse

- Hva skjer om folk nekter å legge mobilen sin i posen før de går inn?

- Da kan vi rett og slett ikke slippe dem inn, forklarer prosjektdirektør Christian Schøyen i Live Nation til Dinside.

- Og hva om folk oppdages med mobilen utenfor posen inne i salen?

- Det går litt på tillit. Artisten ønsker at det skal være slik, og vi håper folk tar det til etterretning og følger de reglene som er, sier han.

Schøyen tror ikke det vil være nødvendig å kaste ut folk etter én slik hendelse.

Kan sette egne vilkår

  • - Så lenge vilkårene ikke strider mot norsk lov, er det lovlig å lage denne type vilkår, forteller pressekontakt Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til Dinside.
  • Når arrangøren har sagt tydelig i fra om mobilforbudet ved billettkjøp, har du godtatt dette vilkåret når du kjøper billetten.
  • Og arrangøren kan kreve at du følger dette vilkåret når du møter opp til arrangementet.
  • - Det er bra de sier tydelig fra på forhånd, og at publikum får ta vare på sine egne mobiler, sier Halsos.

Men på Chris Rock sine egne nettsider står det tydelig og klart: «Alle som blir tatt med mobiltelefon på spillestedet blir umiddelbart kasta ut».

Kan gi dyrere billetter

Utstyret som trengs er det Chris Rock sitt apparat som står for. Hverken Spektrum eller Live Nation har kjøpt noe slikt selv, og så langt Dinside kjenner til er dette første gang systemet brukes på norsk jord.

- Mange bruker jo sosiale medier bevisst i reklameøyemed. At folk legger ut ting fra konserter bidrar gjerne til at andre blir mer interessert ved neste konsert, sier Schøyen.

- Men han har valgt å gjøre det sånn, og da må vi respektere det. Så får folk velge selv om de vil være med på det eller ikke.

- Tror du dette blir mer vanlig framover?

- Jeg håper i alle fall ikke det. Det blir en fordyrende greie, og alle fordyrende ting vil dukke opp som en høyere billettpris om det blir vedvarende, svarer Schøyen, som ikke tør å tenke på hvordan mobilforbudet ville fungert for flere titalls tusen på Telenor Arena eller Valle Hovin.

Men hvorfor?

Mobilforbudet har blitt informert om ved billettkjøp, på billetter og i ekstra e-poster til publikum. Blant annet fordi de må printe ut billettene før de kommer, da mobilene tas før billettsjekk.

Og utover at mange kan få lettere abstinenser av å få mobilen frarøvet, vil mange trolig spørre seg: Hvorfor?

- Jeg vil tro at det som standup-komiker ikke er så inmari gøy om alle legger ut og vet på forhånd hva du skal si. Komisjangeren er litt annerledes enn musikk, sier Svendsen i Live Nation.

Avisa The Guardian har sin egen teori: Rock har nemlig signert en avtale med Netflix på 40 millioner dollar, for å produsere to komishow. Da er det kanskje dumt om hele showet ligger på Youtube, filmet av publikum.

Andre som har brukt systemet før, sier at de er lei av folk som er mer opptatt av å filme det som skjer, enn å se det selv. Til New York Times sa David Chapelle dette om hans bruk av Yondr:

- Når jeg vet at showet er beskyttet, gjør det meg mer ærlig og åpen med publikum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer