Lynrask ftp-nedlasting på egen kanal?

Mange norske brukere er misfornøyde med Europe Onlines Internett-forbindelse via satellitt. Nå lover EON et nytt system med ”private” kanaler for 2 Mbps nedlasting, og gir deg muligheten til å beta-teste dette. Men er tilbudet så supert som de skal ha det til?

Vi fortalte nylig om hvordan mange norske brukere er misfornøyde med Internett-forbindelsen de får via satellittmodemet Kiss SATDEM og Internett-tilbyderen/portalen Europe Online Network. Ja, en del brukere føler seg rett og slett lurt! Artikkelen 2 Mbps båndbredde med SATDEM og Europe Online -- en løgn? forteller deg mer om dette.

Men under vårt intervju med Europe Online-president Candace Johnson den 25. januar, lovet hun at det snart skal bli nye muligheter for hurtig nedlasting fra EON. I følge Johnson, skal ftp-filer snart kunne lastes ned på det hun kaller ”private” kanaler, med en nedlastingshastighet på 2 Mbit per sekund (Mbps). Og er du EON-abonnent, kan du være med på å beta-teste systemet.

Private 2 Mbps kanaler, hva betyr det?

Grunntanken bak det nye systemet, er at EON-abonnenter som benytter programvaren Europe Online Digital Download (lastes ned gratis), skal kunne sende inn en forespørsel til EON om å laste ned en ftp-fil. Deretter lastes denne filen ned på en spesiell EON-server, som kun brukes til dette formålet. Så sendes filen ut til deg, med en overføringshastighet på 2 Mbps.

En tanke her, som gjør dette effektivt for Europe Online, er at hvis flere abonnenter ønsker å laste ned samme fil samtidig, behøver denne kun å sendes fra satellitten én gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet punkt, som EON ser på som den største fordelen for sluttbrukeren (altså deg), er at hvis du foretar en slik nedlasting, så kan du sende forespørselen og så koble deg av nettet. (Men PCen og ”Remote Station”-forbindelsen må fortsatt stå på.)

- Vi forsøker å utvikle et system hvor vi benytter multicasting med ftp, sier en av EONs systemutviklere, Takeshi Martinez, til DinSide.

Martinez skryter ved flere anledninger av at de kommende 2 Mbps-kanalene som blir øremerket til nedlasting av EON-abonnenters selvvalgte filer, kommer til å sørge for en mye raskere nedlasting enn nedlasting med et vanlig modem og oppringt forbindelse – som han sier ville bruke dager på å laste ned riktig store filer.

Når vi høflig nevner at det faktisk finnes andre tilknytningsalternativer enn EON eller modem, ler Martinez lett, antagelig vis fordi han vet dette like godt som oss...

Vi har likevel regnet litt på forskjellen: Hvis du overfører en fil på 100 MB (megabyte) via en forbindelse på 2 Mbps, vil dette ta 400 sekunder eller – for enkelhets skyld – nesten 7 minutter. Hvis du overfører den samme filen via et 33,6 Kbps (Kbits per sekund) modem, vil dette ta ca. 70 ganger lengre tid, eller grovt regnet nesten 8 timer. Men, som sagt, det finnes også andre typer Internett-forbindelser å sammenligne EON med. Du kan lese om noen av disse ved å bruke lenkene i venstre marg.

Vente i kø!

Det store aberet med EONs nye system, synes vi, kommer når Martinez forteller at den ftp-filen du spør etter, må vente i kø på EON-serveren i Luxembourg, før den blir sendt ut til deg via en 2 Mbps-kanal.

Og vi undrer: Hvor lenge må vi vente før filen sendes videre til oss?

Som en av DinSides lesere, Frode Aleksandersen, har skrevet i et diskusjonsinnlegg som du finner her: ”Hvis vi må vente på at EOL får hentet filen først før vi kan få den via ”2Mbit”, så er f”%#¤% ikke dette 2Mbit.”

Eller som DinSide-journalist Brynjulf Blix så treffende uttrykket det i våre redaksjonslokaler: At sjåføren i en budbil kjører i 300 km/t for å levere Dagbladet fra i går, det er helt uinteressant for meg!

Andre fordeler?

Men i følge Martinez, EONs systemutvikler, er det også andre fordeler med EONs system. EON har allerede et klient/serversystem på plass, som inkluderer et system for feilkorreksjon (”forward error correction”) ved nedlasting. Denne feilkorreksjon-mekanismen gjør filene 5% større enn det de er i utgangspunktet, men den regenererer også informasjonen hvis det oppsto feil slik at ikke hele filen ble lastet ned. Dermed slipper du å starte hele nedlastingen om igjen.

Vi setter likevel et spørsmålstegn ved nytten av Europe Onlines nye tilbud, som nå beta-testes, dog uten å ha fått testet tilbudet selv. For hvis ventetiden blir lang, fra du spør etter en fil til den blir lastet ned hos deg, da er det kanskje bare de aller færreste – med mange store nedlastingsbehov som ikke haster – som har nytte av et slikt tilbud?

Vil du beta-teste?

For å kunne beta-teste EONs nye nedlastingskanaler, må du gjøre følgende:

  • Du må være EON-abonnent.
  • Du må ha lastet ned EON-programvaren Digital Download Remote Station (husk å restarte maskinen etterpå).
  • Du går inn på beta-testsiden, og så følger du instruksjonene videre.
  • OBS: For å kunne beta-teste, må du benytte Europe Onlines transponder 115. (Beta-testingen vil ikke kunne utføres på transponderne 113 og 114).

I følge Johnson, president i EON, vil det nye systemet være ferdig beta-testet om ca. 3-4 uker. Altså i midten eller slutten av februar.

Dine erfaringer med Europe Online

Diskusjonsgruppen relatert til artikkelen 2 Mbps båndbredde med SATDEM og Europe Online -- en løgn?, samt diskusjonen på slutten av artikkelen Raske bredbåndstjenester via satellitt, gir deg mange leseres erfaringer med Europe Online og SATDEM.

Nedenfor kan du si din mening om det nye nedlastingstilbudet fra Europe Online. Og vi håper at beta-testerne også vil dele sine erfaringer her!