Smurfer, rotter og ordfeider er velkjent i app-form. Men Pokemon?
Smurfer, rotter og ordfeider er velkjent i app-form. Men Pokemon?Vis mer

Lurt av falske spill i App store

Kopier som strengt tatt ikke virker, har sluppet gjennom kontrollen.

Et spill kalt Pokemon Yellow ble for noen dager tilbake meget raskt en av de mest populære nedlastningene på Apples App Store. På sitt beste var spillet på nummer to.

Hva er så problemet?

Spillet var falskt, det fungerte ikke, og var direkte tyveri av merkevaren Pokemon. Pokemon-spillene eies av Nintendo, de publiseres av Nintendo, og de slippes kun på Nintendos spillmaskiner. Ikke på iOS, Android eller noen andre systemer.

Les også: Mor mistet 10.000 kroner i App store

Tyveri

Det er likevel ganske mange brukere der ute som ikke er klar over dette, og det er fort gjort å bli lurt av slike uoffisielle spill. Utviklerne av den falske Pokemon Yellow har vært usedvanlig frekke, og har regelrett stjålet Nintendos skjermbilder og logoer for å promotere spillet sitt, og man kan spørre seg hvordan en slik app kunne i det hele tatt havne på App Store? Apple skal tross alt godkjenne alt som publiseres? (Pokemon Yellow er for øvrig nå fjernet.)

Gratisspill: Hvor heldig er det for brukeren?

Du må følge med

Alt tyder på at kundene står relativt alene. Det er ikke sikkert Apple alltid har kapasitet til å sjekke alle applikasjoner som blir lastet opp like nøye, og prosessen for å godkjenne apps har tekniske formål, i tillegg til juridiske. Apple håper nok at de som eier rettighetene tar ansvar. Noe som for så vidt ganske ofte skjer, og Apple rydder jevnlig App Store for tvilsomme spill.

Likevel er det fortsatt mulig for utviklere å publisere billigere, mer begrensede versjoner av andres spill, som vi ser av Pokemon-eksempelet.

Så hva kan du gjøre? Ikke mye, bortsett fra å ikke la deg lure av urealistisk lave priser, merkelige utviklernavn og selvsagt - følge med på brukeranmeldelser. Disse bør i det minste gi et pekepinn om spillet eller appen du vurderer å kjøpe er verdt dine penger.

Android har også problemer: Slik oppdager du falske Android-apper

Kan refunderes

Men om det er for sent, finnes det fortsatt et håp. I utgangspunktet er det ingen reklamasjoner for apper du har kjøpt på App Store, betalt er betalt. Men det er likevel fullt mulig å søke om å få tilbake pengene. Disse søknadene må du fylle ut manuelt, og du må gjøre ditt beste for å forklare saken. Søknadene sendes inn gjennom iTunes - du må åpne programmet, finne frem kontoinformasjonen din, velge kjøpshistorie og derfra rapportere et problem. Det finnes ingen garantier for at dette vil fungere, men muligheten er der.

Det er ikke vanskelig å søke om refusjon.
Det er ikke vanskelig å søke om refusjon. Vis mer


Bloggen Gizmodo har en gjennomgang av prosessen her.

Noen har vært heldigere enn andre: Fikk penger igjen fra Apple.

Du kan også lese mer om problemstillingen hos Ars Technica.