Snart blir "telefonlyd" en saga blott når teleselskapene nå oppgraderer til HD Voice. Det mener de i alle fall selv. Likevel: Det er en del begrensninger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Snart blir "telefonlyd" en saga blott når teleselskapene nå oppgraderer til HD Voice. Det mener de i alle fall selv. Likevel: Det er en del begrensninger. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Lover bedre samtalekvalitet fra og med i dag

Telenor introduserer HD Voice i mobilnettet. Netcom følger hakk i hæl.

Man tenker gjerne ikke over det, men på ett punkt har utviklingen på mobilfronten stått mer eller mindre stille: Samtalekvalitet. Vi snakker fortsatt om "telefonlyd" når vi ringer til hverandre, og det er ikke noe kvalitetsstempel.

– Talekvaliteten har ikke fått noe vesentlig løft siden innføringen av GSM tidlig på nittitallet, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

Bedre fra og med i dag

Nå mener Telenor at de har funnet løsningen på problemet, og innfører fra og med i dag HD Voice, som ifølge selskapet skal gi sterkt forbedret lydkvalitet i mobilsamtaler. Teknologien har vært under utprøving en god stund, og rulles nå ut i hele Telenors 3G-nett.

Ifølge Svendsen vil nyanser i tonefallet bli klarere og lyden mer naturtro. Spesielt når man oppholder seg på områder med mye bakgrunnstøy vil man dra nytte av HD Voice, mener Svendsen.

Dette skyldes at HD Voice kan overføre et bredere frekvensområde, fra 50-7000 Hz. Standard tale i mobilnettet ligger mellom 300-3000 Hz. HD Voice bruker litt mer bitrate, men ikke mye. Det komprimerer imidlertid mye bedre enn dagens løsning, skriver Teknisk Ukeblad.

Mange begrensninger i starten

HD Voice blir altså tilgjengelig for Telenors kunder fra og med i dag, og du behøver ikke foreta deg noe for å aktivere teknologien. Det er imidlertid noen krav som må tilfredsstilles. For det første må både du og den du snakker med ha en mobiltelefon som støtter HD Voice. I tillegg må begge være tilknyttet Telenors nett og befinne seg i et område med 3G-dekning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Også Djuice- og TalkMore-kunder vil kunne få HD Voice, men ikke One Call-kunder, siden samtalene rutes via Network Norways nett, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor, i en kommentar til DinSide.

Hvilke telefoner?

Ifølge Telenor støtter de fleste nyere smartmobiler HD Voice over 3G.

– Vi har gjort undersøkelser, og det ser ut til at rundt 37 prosent av alle telefonene i Telenors nett støtter HD Voice, sier Krokan.

På listen finner vi blant annet iPhone 5 (ikke 4S og eldre modeller), Samsung Galaxy-serien, Nokia Lumia-serien og Sonys Xperia-serie. For en fullstendig liste, klikk her.

– I løpet av året vil vi også innføre HD Voice på 2G-nettet, men her er det langt færre telefoner som vil støtte teknologien. Det er viktig å presisere at dette er en teknologi for fremtiden, og vi håper selvfølgelig at også våre konkurrenter vil følge etter, avslutter han.

Netcom: - Vi kommer

Vi tok derfor en kjapp telefon til Netcom, for å høre hvilke planer de har for HD Voice. Og det viser seg at de følger hakk i hæl.

– Vi skrur på HD Voice på rett over påske, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom, til DinSide.

– Vi har imidlertid et litt mer edruelig forhold til hvor viktig HD Voice blir i første omgang, fortsetter han. – Det er som kjent veldig mange begrensninger knyttet til teknologien per i dag.

En begrensning er for eksempel at løsningen Netcom har valgt ikke er kompatibel med Telenors. Det betyr at du aldri vil få HD Voice-kvalitet om du ringer noen i Telenors nett, og vice versa.

– Dette er en begrensning pr i dag, som sikkert blir borte i fremtiden. Men ved lansering er det dessverre ikke mulig å gjøre noe med, avslutter Vederhus.

Flere ferske mobilsaker på DinSide