Lover 9 av 10 nordmenn 4G-dekning

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, med store ambisjoner for 2015.

<strong>FORTSETTER 4G-UTBYGGINGEN:</strong> Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, lover at 9 av 10 nordmenn vil få 4G-dekning hjemme i løpet av 2015. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FORTSETTER 4G-UTBYGGINGEN: Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, lover at 9 av 10 nordmenn vil få 4G-dekning hjemme i løpet av 2015. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå har vi gjort det vi sa vi skulle gjøre.

LES OGSÅ:

På en pressekonferanse i Oslo i dag var dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, tydelig fornøyd med selskapets innsats med tanke på 4G-utbyggingen.

I løpet halvannet år har Telenor gått fra null til 70 prosents dekning. Altså har 7 av 10 nordmenn nå utendørs 4G-dekning der de bor, og bare siden mars har dekningen steget fra 52 prosent.

1200 basestasjoner med 800MHz-bånd

Denne uka passerer Telenor 1200 basestasjoner som både har 800MHz og 1800MHz frekvensbånd. 800MHz-båndet har lavest kapasitet, men bredest dekning og er det som primært sikrer at man har 4G-dekning også innendørs.

INNENDØRS: Mens 2600MHz-båndet byr på den største kapasiteten, har 800MHz bedre dekning, som spesielt merkes innendørs. Foto: TELENOR
INNENDØRS: Mens 2600MHz-båndet byr på den største kapasiteten, har 800MHz bedre dekning, som spesielt merkes innendørs. Foto: TELENOR Vis mer

En basestasjon som sender på 800MHz-frekvensen har to til tre ganger så stor dekning som med 1800MHz, og Telenor hevder selv å være den eneste operatøren som nå bygger basestasjoner som sender på minst to frekvenser.

– I Oslo er vi den eneste operatøren som har bygd et 4G-nett med tre frekvenser, hevder Amundsen.

I løpet av et par uker vil selskapet ha 4G-basestasjoner i 200 norske kommuner – snart halvparten, med andre ord, for den som fulgte med i geografitimen. Allerede finnes basestasjoner i alle 19 fylkene; Svalbard inkludert.

Bedre på t-banen i Oslo

Over sommeren vil også t-banenettet i Oslo få langt bedre dekning. Telenor vil gi alle tunneler i sentrum 4G-dekning, som operatøren forventer at vil være på plass i løpet av august.

Og planene videre er klare – innen utgangen av 2015 har Telenor som ambisjon å kunne tilby 9 av 10 nordmenn utendørs 4G-dekning. Innendørs, derimot, snakker vi et helt annet tidsperspektiv:

– Både 5G og 6G vil nok komme før absolutt alle nordmenn har 4G-dekning innendørs, spår Amundsen med et smil om munnen.

Oppgraderer langs Østfoldbanen

Selskapet er også i dialog med NSB om å forbedre mobildekningen langs jernbanestrekninger. I løpet av to uker vil Telenor oppgradere 44 basestasjoner i nærheten av jernbanelinjer på Østlandet. Spesielt trekker Amundsen frem strekningen mellom Råde og Fredrikstad, som han anser som den Telenor er svakest på i Norge dersom man tar hensyn til antall togpassasjerer. Amundsen lover også at strekningen Tønsberg-Drammen vil få et solid løft i løpet av tredje kvartal i år.

Skjønt – det er ikke bare opp til Telenor å sikre bedre nett på togene. Også på innsiden av togsettene må utstyret være i orden, og der er det NSB som eier boksene, selv om Telenor drifter dem.

I sommer vil selskapet også bygge ut 4G-dekningen langs kysten – fra Østfold til Bergen; også et stykke ut på sjøen. De som bor i Nord-Norge vil få bedre dekning senere i år. Blant annet står Bardu, Båtsfjord, Vadsø og Hammerfest på planene for utbygning i sommer og høst.

– Jeg lover at Telenor skal ha det råeste mobilnettet i Norge, bedyrer Amundsen, men påpeker samtidig at det ikke nødvendigvis betyr at selskapet vil være best overalt til en hver tid.