Logg på Internett med stereoen

Nå kan du koble deg rett på Internett med stereoanlegg, TV og video. Dermed kan du oppleve multimedia, filmer og musikk uten å behøve å tenke på tastatur, mus og Windows.

I de fleste stuer er det fortsatt langt fra godstolen til PCen – når skal vi oppleve film eller musikk, smaker det fortsatt best fra stereoen og TVen. Dette tar det amerikanske selskapet Panja konsekvensen av, og tilbyr nå en boks som kobler nettopp TVen og stereoen din til Internett, slik at du kan spille av de store mengdene filmer og musikk som finnes på nettet. Navnet på boksen blir som selskapet: Panja.

Panja må ikke forveksles med såkalte set-top-bokser som har vært på markedet en tid. Disse boksene har som mål at du skal kunne bruke dagens Internett på TVen. Panja har som mål at du skal kunne benytte fremtidens høykvalitets multimediainnhold på TV eller stereo.

Panja ser ut som en typisk stereokomponent, og plasseres gjerne oppå videomaskinen. Panja kobles til en høyhastighets internettforbindelse, og sørger for å omtolke alle signaler som kommer fra Internett til vanlige audio- og videosignaler. Panja styrer også stereoen og TVen din, slik at avspillings- eller opptaksenhet automatisk blir valgt for deg.

Støtter dagens formater

Panja støtter eksisterende digitale video- og lydformater, slik som MP3, MPEG 1 og 2, og til og med RealMedia. Problemet mange Panja-brukere kan komme til oppleve i starten, er at mange av filmene og mye av musikken på nettet er komprimert med tanke på bruk på et tregt Internett, og derfor blir for dårlig for TV og stereo.
Men produsentene av Panja har innsett at hvis de baserer seg på dagens muligheter på Internett alene, kan det hende at mange ikke vil se vitsen i å investere i en Panja. Derfor er det opprettet spesialtjenester som skal gi tilgang til filmer, musikk og annen multimedia på nettet, og som også skal sørge for at Panja-brukere snart får tilgang til mer filmer og musikk av god kvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er ingen tvil om at bredbåndstjenestene kommer. I Norge er f.eks. tjenesten Chello nettopp lansert med brask og bram. Panja vil selvsagt også kunne brukes på denne tjenesten.

Flere muligheter med Panja

Panja vil få flere muligheter enn bare multimedia til TV og stereo: Gjennom webtjenesten IControl, vil brukere få muligheten til å styre en rekke funksjoner i eget hjem, alt fra strøm til videoovervåkning. Denne kontrollen vil også være tilgjengelig når du er ute og reiser, og alt du vil trenge er en hvilken som helst Internett-tilkoblet PC, hvor som helst i verden.

En annen webtjeneste, PanjaCast, vil gi Panja-brukere mulighet til å motta bestemt informasjon fra nettet, og vise denne på håndholdte terminaler som brukes innenfor husets fire vegger. Slike terminaler er av mange i bransjen sett på som fremtiden for publikasjoner på Internett. Sjekk for eksempel artiklene om WebPad fra Cyrix og Microsofts visjoner for fremtiden.

Dyrt

Panja retter seg mot betalingsdyktige forbrukere. Panja krever nemlig at du har høyhastighetsforbindelse, slik som kabel for Internett, i hjemmet ditt, og Panja i seg selv blir heller ikke et billig produkt.

I USA vil prisen være på ca. 20 000 kroner for Panja alene. Til denne prisen får du altså en boks som egentlig er en datamaskin med alle nødvendige inn og utganger for nettforbindelse pluss en liten fjernkontroll med en innbygget miniskjerm.

Er dette nødvendig?

Panja gjør i bunn og grunn bare det samme som andre datamaskinener allerede i dag kan gjøre. Men det er ikke der nyheten med Panja ligger. Det som gjør Panja interessant, er at denne boksen plasseres midt mellom komponenter som allerede finnes i de fleste hjem, og at den styres med en enhet som er nært beslektet med vanlige fjernkontroller.

Dermed senkes terskelen for å kunne glede seg over spennende nettbruk, og Panjas løsning kan være et viktig steg i retning av det som synes å være Internetts fremtid: et nett som knytter sammen alt fra ytterdøren til diktafonen din.

Vi har ikke funnet informasjon om noen norske importører av Panja, og dette er heller ikke boksen som du importerer selv, ettersom det trengs fagfolk for å installere den.