Isle of Man, paradis i Irske-sjøen.
Isle of Man, paradis i Irske-sjøen.Vis mer

Liten øy med stor betydning

Japan åpnet nylig verdens første 3G-nett, og vant dermed kappløpet mot Isle of Man, som nå ventes å bli først i Europa med UMTS-nett. Øya blir British Telecoms lekegrind, og vil raskt gi oss indikasjoner på hvordan vår norske mobilfremtid vil bli.

Med kun 75.000 innbyggere, og et areal på omtrent 5 X 2 mil, fremstår ikke Isle of Man som noe teknologisk høyborg. Den lille øya i Irskesjøen er foreløpig mest kjent som skatteparadis med fri fartsgrense, et yndet område for filminnspillinger og for det berømte sykkelløpet TT motorbike races som avholdes hvert år.

Likevel er det her grunnlaget for mye av vår mobile fremtid nå blir lagt.

Det er Manx Telecom (tidligere BT Manx), et heleid datterselskap av British Telecom, som står for utbyggingen av UMTS-nettet. Øyfolket blir dermed også et testmarked for den britiske telekom-giganten som i tillegg til Storbritannia også har UMTS-lisenser i Nederland, Tyskland, Japan og Spania.

Det hersker ingen tvil om at BT går sterkt ut for å erobre UTMS-markedet fra starten. Deres britiske lisens alene kostet dem hele 6 milliarder dollar. Det viktigste området akkurat nå, Isle of Man, kostet dem derimot ingen ting. Lisensen fikk de gratis, sammen med tillatelse til monopoldrift i seks år.

Manx Telecom styrer både fastnettet og mobilnettet på Isle of Man. Men the Manx, som innbyggerne kalles, har tilsynelatende ingen overhengende interesse for teknologi. Øya har en mobilpenetrasjon på 38% mens annenhver person har tilgang til Internett (til sammenligning er tallene i Norge 67% for mobil og 68% for Internett-tilgang).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mark Briers, director UMTS Manx Telecom
Mark Briers, director UMTS Manx Telecom Vis mer

Nettene forsinket grunnet programvare-feil

Det totale utbygde nettet teller kun 30 basestasjoner, og på samme måte som NetCom og Telenor Mobil her i Norge, har Manx kunnet dra fordelen av de eksisterende mobilnettene. Det opprinnelige GSM-nettet bestod av 23 basestasjoner. 21 av disse har blitt oppgradert til å støtte både GSM og UMTS, mens det i tillegg har blitt bygget ni rene UMTS-stasjoner.

Hvorfor er dette interessant for oss her oppe på berget? Først og fremst fordi det sier noe om hvor mye de norske konsesjonshaverne har påtatt seg av utbyggingsansvar. Manx Telecom har planlagt utrullingen siden de fikk konsesjonen i april 1999, mens den norske tildelingen foregikk i oktober 2000. Tele2 lovet da å ha 821 fungerende basestasjoner oppe innen åpningen 1. desember i år. Nylig innrømmet de også overfor DinSide Data at de ikke vil begynne utbyggingen med det første, og ikke kommer til å klare å overholde fristen. Innrømmelsen finner du i denne artikkelen.

Manx Telecoms UMTS basestasjon på TT Grandstand
Manx Telecoms UMTS basestasjon på TT Grandstand Vis mer

Mens mange av utbyggerne skylder på mangel på telefoner, eller terminaler som de ofte kalles i UMTS-sammenheng, viser det seg at det er i selve kommunikasjonsnettet feilen ligger.

Stort sett alle de planlagte UMTS-åpningene har blitt utsatt, så også på Isle of Man. Nettet skulle vært åpnet nå i mai, men ble utsatt til utpå sensommeren på grunn av feil i programvaren i det fysiske nettet.

- Nettet er delt inn i celler med en radius på rundt 2 miles (3,2 km). Vi har hatt en programvarefeil som gjør at brukere utenfor disse cellene ikke har kunnet bevege seg uten at samtalen har blitt brutt, sier Mark Briers, director of UMTS Manx Telecom til DinSide Data.

Første offisielle samtale allerede unnagjort

Mens de norske operatørene stort sett venter på utstyr fra Nokia, Ericsson og Siemens, benytter BT Wireless og Manx Telecom utstyr fra NEC og Siemens. NEC har også levert utstyr til japanske DoCoMo som nylig åpnet sitt nett. Hvorfor de klarte å lansere, mens Manx fortsatt sliter, sier historien intet om, og dette ønsker heller ikke Biers å kommentere.

Det er den japanske elektronikkjempen NEC som også skal levere telefonene. De første har allerede blitt levert.

- Vi får 200 apparater til testperioden nå mot slutten av sommeren, bekrefter Briers til DinSide.

Dette er telefoner som vil bli gitt til pilotkundene, mens andre etter hvert selvsagt kan kjøpe dem i butikken. Prisen er foreløpig uviss, men vil nok ligge på nivå med de dyreste mobilene du får kjøpt i dag.

Terminalene ventes å være modifiserte utgaver av en iMode-telefon. Den vil ha videovisnings-muligheter ved hjelp av et innebygget kamera og en 2,5” stor skjerm som man kan plugge i ved behov.

En av disse NEC-telefonene ble brukt da Mark Briers foretok verdens første offisielle UMTS-samtale den 15. mai i år.

ADSL-hastigheter til mobilen?

De fleste som har Internett i heimen har et modem som gir en maksimal hastighet på 56.5 Kbps. Telenors laveste hastighet på ADSL er 384 Kbps, og det er denne hastigheten vi er blitt lovet med UMTS. Opp og nedlastning av data til mobilen skal altså gå mye raskere enn det vi er vant til på Internett i dag, men er forventningene reelle?

Manx Telecom vil ikke uttale seg om dette nå, men sier på hjemmesidene sine at vi viloppnå 384 Kbps. De siste rapportene viser imidlertid at en oppnådd nedlastingshastighet på 64 Kbps vil være med reelt i det nettet åpner.

Tjenester til kabel-tv priser

Hvordan nye produkter og tjenester vil bli priset er alltid et hett tema for diskusjon. På lik linje med alle andre vil Manx heller ikke uttale seg direkte om prisene. Biers har tidligere uttalt til Business Week at Manx ønsker å forenkle betalingsprosessen for brukerne. Dette vil de gjøre gjennom å tilby kundene å abonnere på en pakke med tjenester, omtrent slik kabel-tv selskapene gjør med de ulike kanal-pakkene. Dermed betaler du en fast pris, og trenger ikke tenke på hvor ofte du bruker de eller hvor mye data du sender frem og tilbake. Dette er en av mange mulige betalingsplaner, men aktualiteten av denne måten å gjøre det på øker stadig.

Manx Telecom har inngått et samarbeid med israelske Xacct som skal sørge for at betalingen foregår riktig, samt å finne ut av hvilke tjenester kundene egentlig vil ha.

Xacct setter inn infrastruktur som kontrollerer all IP-trafikken i nettverket. Denne informasjonen bruker de så til å videreutvikle og skape nye tjenester, samt at det er disse som skal sørge for at brukeren til slutt bare får en regning. Dersom de klarer dette kan Xacct og Manx ha løst et lenge fryktet problem, billingen.

Også her hjemme har operatørene og tjenesteleverandørene søkt måter å løse dette problemet på. Se for deg følgende problemstilling: Du bruker en UMTS-telefon til å bestille flybiletter. Først skal du betale for eksempel Telenor for trafikken, så en reiseportal for å få tilgang til tjenesten, før du til slutt må betale SAS for selve billetten. Kunsten er altså å få alt dette på en regning.

Manx Telecom og Xacct har allerede flere tjenester klare, hva disse innebærer kan du lese om her på DinSide Data i morgen. Samtidig får du vite hvilke tjenester de selv gleder seg mest til å se på markedet.