GODT KJØP: LG Optimus G koster ikke like mye som andre toppmodeller, men gir deg likevel mye å være glad i. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GODT KJØP: LG Optimus G koster ikke like mye som andre toppmodeller, men gir deg likevel mye å være glad i. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

LG Optimus G

Den er allerede utdatert, men det er bare på papiret.

Den siste LG-telefonen DinSide testet var LG Optimus 4X HD, i august i fjor. Siden har det vært stille fra den gigantiske koreaneren. Og da vi møtte dem på mobilmessen MWC nylig, fortalte LG at Norges manglende 4G-tilbud gjorde at de holdt toppmodellene på ventebenken.

LES OGSÅ:

Men nå har endelig LG fått ut fingeren, og satt tommelen opp for lansering av LG Optimus G i Norge. Dette er riktignok ikke en fersk toppmodell, men fjorårets. I andre markeder er den allerede i ferd med å bli erstattet av LG Optimus G Pro, med høyere spesifikasjoner. Når Pro-utgaven kommer til Norge, om noensinne, er ennå ukjent.

Så vi får ta det vi får. Og for å bøte på savnet etter G Pro, har prisen blitt presset ned til 3.600 kroner i de billigste nettbutikkene. Noe som er langt lavere enn for eksempel de ferske toppmodellene HTC One og Sony Xperia Z, som ligger på rundt 5.000 kroner. Samsung Galaxy S4 anslås i tillegg å få en pris på hele 6.000 kroner.

Les også: Slik blir det nye flaggskipet Samsung Galaxy S4

LG Optimus G ble lansert omtrent samtidig som LGs Google Nexus 4-telefon i fjor, og det er ikke tilfeldig: De to telefonene er på mange områder identiske, både utenpå og inni. Også prisen er temmelig lik: Nexus 4 får du nå fra 3.500 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det finnes gode grunner til å heller kjøpe Optimus G.

Få med deg: Test av Google Nexus 4 – telefonen som kjører Android

Glanset kropp

Baksiden av Optimus G har den samme effekten som Nexus 4: En sort, speilblank overflate med et grått mønster som bare synes under visse lysforhold. Ganske så pent, uten å gjøre for mye ut av seg.

Fronten er også sort og speilblank, og dekkes for det meste av den 4,7 tommer store skjermen. En sølvstripe går langs kanten, og gir Optimus G et eksklusivt og pent preg. De tre Android-knappene er sveiset inn i bunnen, og når du har endret en innstilling, lyser de så lenge telefonen er i bruk. Endrer du ikke denne innstillingen, må du gjette deg frem til hvor du skal trykke, merkelig nok. Vi har opplevd liknende problemer før, men på Optimus G er knappene totalt usynlige når lyset er av.

LG Optimus G er enkel, men pen. Tynn, men stor. Mobilens forsiktige eleganse er lett å bli glad i, uten at den nødvendigvis er det du drar frem på fest frem for å skryte. Heller noe du selvsikkert kan legge på bordet under et forretningsmøte.

Denne er mer original: Test av årets nye toppmodell HTC One – med et helt spesielt utseende

Her ser du hvordan LG Optimus G ser ut:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KRAFTPAKKE: LG har fått mange hestekrefter inn i LG Optimus G sin 8,5 millimeter tynne kropp. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
UFFDA: LG Optimus G har et kamera som hverken leverer på maskinvare- eller programvarebiten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Skjermen kjører 720p-oppløsning, og har dermed ikke like høy oppløsning som dagens 1080p-mobiler. Men selv synes vi ikke dette er et stort tap, da antall piksler per tomme uansett er høy, og med mindre du er nærsynt, tar av deg brillene og setter telefonen foran nesen, vil du ikke plages av kantete skrift og uskarpe bilder. Tvert i mot: Skjermen på Optimus G er mer enn fin nok som den er, selv om den ikke henger med i piksel-racet.

AVANSERT: Android-versjonen til LG Optimus G har mange muligheter. Vi liker det, men noen kan finne det gammeldags eller forvirrende. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AVANSERT: Android-versjonen til LG Optimus G har mange muligheter. Vi liker det, men noen kan finne det gammeldags eller forvirrende. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Gøy Android

LG Optimus kjører Android 4.1 med LGs eget Android-skall. Og dette skallet kan falle i forskjellig smak. For LG pøser på med funksjoner og knapper, tilsynelatende for å vise nøyaktig hvor kraftig Android kan være.

På den ene siden gir det oss en følelse av å kontrollere en kraftig dings med uendelige muligheter. På den andre siden gir det oss en noe gammeldags følelse. For der HTC går i en stadig enklere retning med sitt Sense-grensesnitt, Windows Phone går for et nedstrippet grensesnitt og iOS fortsatt setter klare grenser, går LG helt motsatt vei. Det virker ikke spesielt tidsriktig, og designen er ikke særlig moderne og vakkert, men det er så mye rart gjemt under overflaten at vi stadig overraskes av noe nytt.

LG Optimus G gir deg for eksempel:

 • En avansert rullgardin. Varselmenyen fra toppen av skjermen viser deg ikke bare beskjeder på ekte Android 4.1-vis, altså med forhåndsvisning og muligheten til å for eksempel slette en ny e-post direkte. Du får også en stripe med hurtiginnstillinger du selv kan konfigurere, og en stripe med "Qslide"-apper, som kan flyte over andre apper. Dette er i bunn og grunn bare LG sitt svar på Androids "flytende apper", og begrenser seg til det telefonen leveres med, for eksempel en kalkulator og videoavspiller som kan kjøres oppe på andre apper.
 • En artig nettleser. Selv om vi fortsatt foretrekker Chrome, har standard-nettleseren en finurlig mulighet til å bli omgjort til en flytende app. Du kan altså ha en nettside liggende oppe på skjermen mens du for eksempel skriver en e-post.
 • SMART: LG Optimus G leveres med mange små triks, som å dele tastaturet når du skriver horisontalt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  SMART: LG Optimus G leveres med mange små triks, som å dele tastaturet når du skriver horisontalt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

 • En fin låseskjerm. Den kan vise deg klokker og annet krimskrams, og har flere morsomme effekter når du låser opp telefonen. Men, og dette er et gigantisk men: Alt dette forsvinner når du setter på kodelås. Og kodelås må du ha på en mobil i disse dager. Dermed blir løsningen heller meningsløs.
 • Et artig tastatur. Tastaturet er ikke bare flink til å forstå hva vi prøver å skrive, men kan også settes i en krympet modus når du vil skrive med én hånd, eller en splittet visning når du vil skrive i landskapsvisning.
 • Et hav av innstillinger. Du kan for eksempel endre skrifttypen som brukes som standard i apper og operativsystem, endre temaer for hjemskjermen, utseende på SMS-appen, la skjermen være på så lenge øynene dine er tilstede (i Galaxy SIII-stil), la en strømsparer slå seg på når batteriet nærmer seg slutten og bruke fysiske bevegelser til å for eksempel slå av lyden fra en innkommende samtale.
Under ser du noen eksempler på hvordan LG Optimus G sitt operativsystem tar seg ut. Merk at låsskjermen i de to første bildene utgår om du bruker skjermlås, noe du så absolutt bør gjøre.

Vi liker slike muligheter. Det er en av styrkene til Android, og LG har laget en morsom Android-versjon. Men akkurat som på Android selv, er dette et tveegget sverd, da det kan oppfattes som gammeldags rot og unødvendig komplisering. Vi opplever det ikke slik, men har full forståelse for at noen kanskje gjør det.

Grådig rask

Glad i ordspill? Ikke det? Vel, uansett: Optimus G har en optimal ytelse som til de grader er på G.

KRAFTPAKKE: LG har fått mange hestekrefter inn i LG Optimus G sin 8,5 millimeter tynne kropp. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KRAFTPAKKE: LG har fått mange hestekrefter inn i LG Optimus G sin 8,5 millimeter tynne kropp. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Her får du en brukeropplevelse på høyden med det beste Android kan by på, med nydelig respons når du sveiper deg rundt, og apper som åpnes før du rekker å bekymre deg for at det ikke er Optimus G Pro du sitter med.

Nettleseren, både den LG har laget og Chrome, yter nydelig. Selv fullversjoner av nettsider går så det suser, og både rulling og zooming går glatt og pent for seg. Spill er absolutt ingen problem, og glir silkeglatt på prosessoren og ser flotte ut på 720p-skjermen.

Tallenes tale stemmer med med våre observasjoner: LG Optimus G tegner for eksempel 58 bilder i sekundet i Epic Citadel, noe som er det høyeste tallet vi har fått foreløpig. Selvfølgelig har Optimus G færre piksler å tegne enn for eksempel HTC One, men likevel. I ytelsestester som måler annet enn ren grafikk gjør ikke Optimus G det like bra, men plasserer seg uansett i toppsjiktet.

Gavmildt batteri

Det er sånn omtrent her vi pleier å komme til telefonens dårlige egenskap: Batteriet. Men hold dere fast, for her har LG en hyggelig overraskelse på lur: LG Optimus G har et bra batteri!

JØSS: Her har vi brukt LG Optimus G i to dager, og batteriet er ennå ikke helt tomt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JØSS: Her har vi brukt LG Optimus G i to dager, og batteriet er ennå ikke helt tomt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Bare èn gang opplevde vi at batteriet ble helt tomt i løpet av dagen, og det var dagen vi kjørte intense ytelsestester og hadde fotosesjon med full lysstyrke. Og vi fikk oss en stor overraskelse da vi lot telefonen ligge uten lading en natt: Morgenen etter hadde Optimus G fortsatt halve kapasiteten i behold, og dette skulle vise seg til å være nok til en hel søndag med sporadisk surfing, e-post-lesing og telefonprating. Vi la oss med omlag like mye batteritid som vi ofte har etter bare ett døgn på andre telefoner. Og uten at du kan regne med å bruke telefonen i to dager uten å lade sånn uten videre, er dette langt bedre enn vi fryktet.

– Men vent nå litt: Optimus G har det samme 2.100 mAh-batteriet som Nexus 4, og i den testen sa dere at batteriet var helt gjennomsnittlig! er det sikkert noen som har lyst å skrive i kommentarfeltet nå.

Ja, det er helt riktig, det. Den har samme skjerm og prosessor, også. Men flere rapporterer om det samme som oss:

Batteritiden er bedre, og viser nøyaktig hvorfor all verdens tall og spesifikasjoner aldri kan gi et riktig bilde av en telefon.

Det kan ha med programvaren å gjøre, det kan ha med dekningen, ikke vet vi. Men resultatet er uansett at du her får en telefon de aller fleste kan bruke hele dagen uten å uroe seg, og det fortjener en stor tommel opp. Merk deg dog at vi ikke har testet den med 4G, noe som kan trekke mye batteri.

Gørrkjedelig kamera

Kameraet er LG Optimus G sitt svakeste punkt. Det høres imponerende med 13 megapiksler, men resultatet er ofte lite annet enn store, men svake bilder.

Test av HTC One – mobilen med bare fire megapiksler, men som til gjengjeld tar flotte bilder!

UFFDA: LG Optimus G har et kamera som hverken leverer på maskinvare- eller programvarebiten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
UFFDA: LG Optimus G har et kamera som hverken leverer på maskinvare- eller programvarebiten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Innendørs slipper ikke Optimus G inn nok lys, og blitsen slår seg ofte inn for å hjelpe til. Utendørs blir resultatene ofte grøtete og blasse, og det er synd å se hvordan motivet ser skarpt og fint ut før vi tar bildet, men når forhåndsvisningen kommer opp, ser vi hvordan Optimus G har grøtet det til. Og både innendørs og utendørs hender det ofte at autofokus feiler, så man er avhengig av å først fokusere ved å trykke på skjermen før man fyrer av.

Kameraappen er også uinspirert, med få funksjoner og et kjedelig grensesnitt. Dermed blir det ikke spesielt gøy å ta bilder med Optimus G.

Under ser du eksempler på hvordan bildene fra LG Optimus G blir, både med og uten blits. Du kan noen av de bedre resultatene i full oppløsning her og her.

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

1080p-videoer fra Optimus G blir helt greie, uten å hverken imponere eller skuffe.

Her ser du et eksempel, tatt i 1080p:

Glem minnekort

LG legger ved et par hodetelefoner som virker langt mer forseggjorte enn det man vanligvis finner i en mobileske. De kaller dem for QuadBeat, og de pene proppene høres faktisk ikke så verst ut.

IKKE VERST: LG Optimus G leveres med "QuadBeat"-hodetelefoner, som virker langt mer påkostet enn hva konkurrentene gir deg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE VERST: LG Optimus G leveres med "QuadBeat"-hodetelefoner, som virker langt mer påkostet enn hva konkurrentene gir deg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Lyden du får ut av telefonen, uansett hva slags hodetelefoner du velger å bruke, er også helt fin. Men vi savner enda litt mer volum når bybråket blir som verst.

Samtalekvalitet og dekning har vært akkurat som den skal, og Optimus G støtter også 4G for de heldige få som kan bruke det her til lands.

Lei av den samme, gamle, dårlige lyden fra mobilsamtaler? Nå får vi "HD-lyd" i Norge!

Og en spesifikasjon mange vil ha glede av, er Optimus G sitt 32 GB store minne, hvorav 25 står fritt til disposisjon. Du får ikke stikke inn egne minnekort, men det vil de færreste trenge uansett med såpass mye minne.

Godt kjøp

LG Optimus G kommer sent til festen, men den kommer til gjengjeld med mye interessant. Først og fremst yter den nydelig, og har en batteritid som faktisk duger. Hadde dette vært en telefon til full toppmodell-pris, hadde vi kanskje vært enda strengere, men det gjør den ikke. Den koster som sagt 3.600 kroner; nesten 1.500 kroner mindre enn de dyreste og ferskeste modellene. Så her får du mye telefon for pengene.

ANBEFALT PRODUKT: DinSide anbefaler LG Optimus G for de som vil ha mye telefon for pengene.
ANBEFALT PRODUKT: DinSide anbefaler LG Optimus G for de som vil ha mye telefon for pengene. Vis mer

Når det gjelder Google Nexus 4 vs. LG Optimus G handler det først og fremst om to ting: Optimus G gir deg mer batteri, men du mister den rene Android-opplevelsen Nexus 4 gir deg. Noe som både er en fordel og ulempe: Du mister garantien for hyppige Android-oppdateringer (Optimus G kjører 4.1, ikke 4.2 slik Nexus nå gjør), men får de artige funksjonene LG selv har laget. I tillegg til dette gir Optimus G deg 4G, noe Nexus 4 ikke gjør, men foreløpig er det et fåtall som får nytte av 4G-støtten uansett.

Vi kan derfor ikke fortelle deg hva du skal velge, men er du på utkikk etter en kraftig Android-telefon som ikke koster hele penskjorta, er LG Optimus G et glimrende valg. Vel og merke om du kan klare deg uten et spesielt godt kamera, og ikke lar deg skremme av berget av funksjoner og muligheter.

Et annet godt alternativ: Samsung Galaxy SIII – som nå koster nesten det samme

Her får du alle DinSides mobiltester!

Testresultat

LG Optimus G

Nydelig ytelse, stilrent design, artig Android-versjon, godt batteri, fin pris, stort minne.

Dårlig kamera, Android-versjonen kan oppfattes som komplisert og gammeldags, egentlig fjorårets modell.

Se alle våre tester