LG Nexus 5

Velkonstruert og lynkjapp, og har alle de nye Android-godsakene.

<b>HER ER NEXUS 5:</b> Slik ser altså den nye Google-telefonen ut. Produsert av LG akkurat som forgjengeren. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HER ER NEXUS 5: Slik ser altså den nye Google-telefonen ut. Produsert av LG akkurat som forgjengeren. Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

På en pressekonferanse torsdag fikk vi muligheten til å klemme litt på den nye Google-telefonen som ble avduket i forrige uke.

LG tok oss litt på senga da de lanserte Nexus 4 i fjor. Telefonen hadde en særdeles lekker design, og bød på knallbra ytelse til en ganske god pris.

Nexus 5 ser ut til å følge i samme fotspor.

Fra 4,7 til 5 tommer

Som navnet antyder har Nexus 5 en skjerm på fem tommer, opp fra 4,7 tommer på Nexus 4. Oppløsningen har også økt, fra 720p til 1080p.

Det er samme oppløsning som de fleste toppmodeller på markedet, som HTC One, Sony Xperia Z1 og Galaxy S4.

Skjermen virker skarp og lyssterk, og fargegjengivelsen naturlig, alle er egenskaper en bør forvente av en toppmodell i dag.

Større skjerm betyr også større telefon, men ikke enormt. Den er ørlite lengre og bredere. Heldigvis har LG utnyttet plassen bra, kanten rundt skjermen er minimal som på LG G2, så den fremstår på ingen måte for stor.

LIKE STORE: HTC One og Nexus 5 er ganske like i størrelse, selv om førstnevnte har 4,7 tommer skjerm, og sistnevnte har 5 tommer skjerm. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LIKE STORE: HTC One og Nexus 5 er ganske like i størrelse, selv om førstnevnte har 4,7 tommer skjerm, og sistnevnte har 5 tommer skjerm. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Les også: Verden har fått et nytt mobilmerke

Velkonstruert plast

Med en vekt på 130 gram føles Nexus 5 lett som bare det, og den ligger også godt i hånden, til tross for at den har en litt kantete formfaktor. Den har for øvrig samme bakside som årets versjon av Nexus 7, en mykere, gummiaktig plast som ligger ordentlig godt i hånden.

Baksiden er også noe kurvet, så man får et godt grep. Men den ser ut til å tiltrekke seg fingermerker kjapt. Knappene på sidene er for øvrig keramiske, men om det er noe bedre enn plastknapper, rakk vi ikke å gjøre oss opp noe mening om.

Designmessig synes vi kanskje Nexus 4 var mer iøynefallende enn Nexus 5, men sistnevnte fremstår likevel som en stilren og velkonstruert telefon. Noen vil sikkert også sette pris på enkelheten, men det spørs om den vil få kastet designpriser etter seg.

LITE PRANGENDE: Google-telefonen har en enkel, stilren design. Den finnes i både svart og hvit versjon (kun baksiden). Foto: KIRSTI ØSTVANG
LITE PRANGENDE: Google-telefonen har en enkel, stilren design. Den finnes i både svart og hvit versjon (kun baksiden). Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Lynkjapp

KJAPP: Nexus 5 bør by på en smidig surfeopplevelse med dette testresultatet i Sunspider. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KJAPP: Nexus 5 bør by på en smidig surfeopplevelse med dette testresultatet i Sunspider. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det som virkelig slo oss da vi prøvekjørte den nye Google-telefonen, var ytelsen. Den var rask, til og med veldig rask. På innsiden sitter en Qualcomm Snapdragon 800-prosessor, som er en av de råeste prosessorene på markedet akkurat nå - og for øvrig den samme som i LG G2, Sony Xperia Z1, Xperia Z Ultra.

Vi rakk ikke teste noen avanserte apper og spill, men vi fyrte i gang nettlesertesten Sunspider, og da endte telefonen opp med en score på 726,1, hvilket er meget imponerende. Bare Sony Xperia Ultra Z har vært raskere på Android-siden, med 717,4 poeng.

En annen trivelig nyhet, som vi savnet i Nexus 4, er støtte for 4G. Hvis du er heldig å være i nærheten av et LTE-nettverk, kan du altså surfe mye kjappere over mobilnettet enn du kunne med forgjengeren.

Så gjenstår det naturligvis å se hva den nye maskinvaren har å si for batteritiden. Nexus 5 har et litt større batteri (2.300 mAh mot 2.100 mAh) enn Nexus 4. LG hevder selv den skal vare lenger, men endelig resultat får vi komme tilbake i den endelige testen.

Telefonen kan for øvrig lades trådløst akkurat som forgjengeren.

Bedre kamera?

EN ANNEN NYHET: Kameraet til Nexus 5 har også fått en forbedret HDR-funksjon kalt HDR+. Foto: KIRSTI ØSTVANG
EN ANNEN NYHET: Kameraet til Nexus 5 har også fått en forbedret HDR-funksjon kalt HDR+. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Et av de store ankepunktene mot Nexus 4 var kameraet. Bildekvaliteten var relativt middelmådig, enkelt og greit. Google og LG har imidlertid tatt kritikken til seg, og gjort noen forbedringer.

Hovedkameraet i Nexus 5 er fremdeles åtte megapiksler som før, men har nå fått optisk bildestabilisator og en større sensor, som skal gi bedre bilder i mørke omgivelser.

Førsteinntrykket er at bildekvaliteten er god, men vi har ikke fått studert bildene nøye nok til å konkludere hvor mye bedre, og hvordan det står seg i forhold til konkurrentene. Vi la imidlertid merke til at autofokusen ikke alltid hang like bra med, noe som ga flere uklare bilder.

Og det var også en merkbar forsinkelse fra da vi trykket på utløserknappen til bildet ble tatt. Hvis det faktisk er et problem, er det forhåpentligvis noe som kan fikses i form av en programvareoppdatering.

Les også: Hvilken mobil har det beste kameraet?

Android 4.4

Mens vi er inne på programvare: Nexus 5 kommer med den nyeste versjonen av Googles operativsystem, Android 4.4, også kjent som KitKat. Det er kanskje også den viktigste grunnen til å velge en Nexus-telefon fremfor noe annet, du står alltid først i køen når det slippes oppdateringer til Android-operativsystemet.

Android 4.4 er ikke dramatisk annerledes fra forrige versjon, men oppdateringen kommer med en rekke mindre nyheter og forbedringer som gjør brukeropplevelsen bedre og mer sømløs, og som, kanskje viktigst av alt, gjør operativsystemet enda mer «Google-ifisert».

Det er blitt gjort flere små endringer i brukergrensesnittet, som er litt mer stilrent og moderne enn før. Blant annet er fargen på statuslinjen øverst nå hvit i stedet for blå. Appskuffen har fått større ikoner, rutenettet er 4x5 i stedet for 5x5, og bakgrunnen er mer gjennomsiktig og fargerik, og ikke så mørk og trist som før.

FRISKERE DESIGN: Her er den nye appskuffen i Android 4.4. Det er pent og ryddig. Legg også merke til fargen på statuslinjen øverst. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FRISKERE DESIGN: Her er den nye appskuffen i Android 4.4. Det er pent og ryddig. Legg også merke til fargen på statuslinjen øverst. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Les også: Vil du bygge din egen smartmobil i fremtiden?

Apper i fullskjerm

LG Nexus 5


Ellers er det også innført noe som kalles for "immersive mode", som er en ny fullskjerm-modus som brukes når man leser ebøker, ser på videoer og spiller spill. Det gjør at man får utnyttet plassen enda bedre enn før, og så slipper man at de virtuelle knappene kommer i veien når man vrir telefonen i landskapsmodus.

Det er også enklere å søke med stemmen i det nye OS-et. Fra skjermskjermen er det bare å si "OK Google," og så starter Google Nå-tjenesten og du kan si hva du vil: gjøre søk på nettet, få veibeskrivelser, starte apper og så videre. Vi måtte prøve et par ganger før vi fikk dreisen på det, men det fungerte greit nok. Den store ulempen er at en ikke kan bruke norsk språk.

Les også: Google Nå - årets beste funksjon?

Pris og tilgjengelighet

Nexus 5 blir tilgjengelig i butikkhyllene rundt midten av november, og veiledende utsalgspris er 4.300 kroner for modellen med 16 GB innebygd lagringsplass.

Det finnes også en 32 GB-modell, men i skrivende stund er det ikke planer om å slippe den på det norske markedet, får vi opplyst av LG. Akkurat det vil kanskje skuffe noen, spesielt siden det ikke er støtte for minnekort.

Vi er også litt misunnelige på at amerikanerne kan betale drøye 2.000 kroner mindre enn oss.

Vi kommer selvsagt tilbake med en test av Nexus 5 så fort vi får tak i en testmodell.

Alle de ferskeste mobiltestene finner du her