LG har laget den foreløpig siste Nexus-telefonen; Nexus 4.
LG har laget den foreløpig siste Nexus-telefonen; Nexus 4.Vis mer

LG Nexus 4

Vi har tatt en titt på den neste Google-telefonen; den første i markedet med Android v4.2.

På en pressekonferanse onsdag fikk vi anledningen til å klå litt på den nye Nexus-telefonen, Nexus 4.

Den nye Nexusen er denne gangen laget av LG, mens de tre foregående Nexus-telefonene var laget av henholdsvis Samsung (Galaxy Nexus), Samsung (Nexus S) og HTC (Nexus One).

Men hva er en Nexus?

Felles for alle Nexus-telefoner er ganske enkelt at de kjører en "ren" utgave av Android, og den kanskje største fordelen ved å kjøpe en Nexus-telefon er derfor at du alltid vil stå først i køen når det slippes oppdateringer til nye Android-versjoner.

Det gjør også at Nexus 4 er den første telefonen som kjører den aller nyeste Android-versjonen, versjon 4.2 (fortsatt Jelly Bean, som også var kodenavnet på v4.1).

Nyhetene i versjon 4.2 er blant annet:

Med den nye Photosphere-funksjonen kan du ta 360-gradersbilder i alle retninger slik at du senere kan titte deg rundt slik du kan med Street View.
Med den nye Photosphere-funksjonen kan du ta 360-gradersbilder i alle retninger slik at du senere kan titte deg rundt slik du kan med Street View. Vis mer

 • Widgets på låseskjermen - du kan se klokka, nyheter fra Google Aktuelt, siste melding etc. Låsskjermen kan også sveipes til siden for å se flere widgets – uten at du trenger å låse opp telefonen først.
 • Kjappe innstillinger - drar du ned varselmenyen med to fingre (eller med én og deretter trykker på et ikon) får du kjapp tilgang til lysstyrke, Bluetooth, WiFi etc.
 • Dagdrøm - en slags skjermsparer når du lader telefonen. Denne kan for eksempel vise de siste nyhetene eller en lysbildeseriene av bildene du har lagret på telefonen.
 • Photo Sphere - en ny kamerafunksjon a la Photosynth fra Microsoft som lar deg føre kameraet rundt i alle retninger fra der du står, slik at resultatet blir et bilde du kan "snu deg rundt" i, på samme måte som du kan om du bruker Street View-funksjonen på Google Maps.


   • Miracast - lar deg sende bilde og lyd trådløst til en Miracast-kompatibel TV (eller boks). Dette er en bransjestandard og vil sannsynligvis bli å finne i mange 2013-modeller. Løsningen støtter også muligheten for å vise forskjellige bilder på TV og telefon, slik at du f.eks. kan se en film på TV mens du får informasjon om skuespillere etc. på mobiltelefonen.
   • Nytt tastatur med muligheten for å sveipe over bokstavene (uten å løfte fingeren på skjermen når du skriver), samt at den prediktive funksjonen alltid befinner seg rett over fingeren din slik at du lett ser hvilket ord du kommer til å skrive når du slipper fingeren

   Artikkelen fortsetter under annonsen

   På nettbrett støtter Android 4.2 også flere brukere.

   Baksiden på Nexus 4 er glatt, og telefonen føles solid bygget.
   Baksiden på Nexus 4 er glatt, og telefonen føles solid bygget. Vis mer


   Føles solid

   Konstruksjonsmessig fremstår Nexus 4 som en pen telefon som også føltes solid i hånda. Den kan minne litt om Galaxy Nexus i formen, men baksiden er blankpolert og helt flat. Skjermen er også noe kurvet og har en oppløsning på 1280x768, i tillegg til at LG har lagt glasset helt inntil LCD-skjermen slik at den oppleves som veldig "nærme" når du bruker telefonen.

   Lysstyrken er oppgitt til meget gode 550 nits, og LG hevder også å ha forbedret skjermteknologien slik at den bruker mindre strøm, uten at de helt kunne detaljere hva dette gikk ut på. Batteriet har uansett en kapasitet på 2100mAh, så det bør kunne holde til en lang dag med mye aktivitet.

   I likhet med en forrige Nexus-telefonen, baserer også Nexus 4 seg på hjem-, tilbake- og programbytteknapper som en del av skjermbildet, og ikke som fysiske knapper eller berøringsfølsomme felter under selve skjermen.

   Kraftig maskinvare, men ...

   Som seg hør og bør for et splitter nytt flaggskip, har Nexus 4 godt med krutt under panseret. Prosessoren er en Snapdragon S4 Pro (fire kjerner) som snurrer på 1,5GHz, og telefonen har 2GB arbeidsminne. Våre fem minutter med telefonen vitnet om en svært flytende opplevelse der vi bladde i hjemmeskjermer, åpnet apper osv., noe som også skyldes en av nyhetene i Jelly Bean, «Project butter», som skal sørge for at operativsystemet flyter med 60 bilder pr sekund hele veien.

   Vi rakk å kjøre både SunSpider- og Browsermarktesene mens vi fiklet med demoeksemplaret, og akkurat der lot vi oss ikke imponere helt. Nå skal det sies at programvaren muligens ikke er den samme som den som slippes med telefonen, men 1859ms på Sunspider og drøye 98000 i Browsermark er omtrent halvparten så godt som iPhone 5 begge steder.

   Det er likevel et lite skår i gleden at Nexus 4 ikke støtter minnekort og kommer med maksimalt 16GB internminne.

   Har det meste: Inkludert trådløs lading

   Med unntak av LTE (4G) har telefonen også det meste av hete funksjoner, deriblant også NFC og trådløs lading.

   Den nye trådløse laderen er formet som en halvkule og baserer seg på Qi-standarden.
   Den nye trådløse laderen er formet som en halvkule og baserer seg på Qi-standarden. Vis mer


   Over nyttår kommer laderen i salg, men LG visste ikke hvor mye den ville koste. Den er formet som en halvkule, og så kan du bare legge telefonen på for å lade den. Vi spurte om dette gikk like fort som å plugge den i en stikkontakt, men der mente LG-representantene at det ville være noe midt i mellom å koble den til strømnettet og en USB-kabel i PC-en.

   En av journalistene hadde også med en Nokia-telefon som støtter den samme standarden (Qi), og den lot seg også lade smertefritt.

   Bør komme før jul

   LG-representantene hadde ikke noe salgsstart tilgjengelig, men på spørsmål fra de fremmøtte om den ble lansert i Norge før jul, var svaret at de regnet med det. Veiledende pris blir 4490,-. Den trådløse laderen kommer nok ikke før over nyttår.

   Vi kommer selvsagt tilbake med en test av telefonen så fort vi får tak i en testmodell.

   DinSides mobiltester