Nexus 4 er den neste "offisielle" Google-telefonen og er laget av LG.
Nexus 4 er den neste "offisielle" Google-telefonen og er laget av LG.Vis mer

LG Nexus 4 lansert

Ny offisiell Google-telefon, med Android 4.2 og 360-graders-foto.

Det har ligget i kortene lenge, og nå er den neste Nexus-telefonen endelig offisiell.

Telefonen lanseres i november i utvalgte markeder, men pris og tilgjengelighet i Norge er ennå ikke bekreftet.

Første med Android 4.2

Nexus 4 kjører en "ren" utgave av Android uten at LG har blandet seg inn med eget skall, og blir den første telefonen som kjører Android v4.2, som fortsatt går under navnet "Jelly Bean".

Blant nyhetene i denne versjonen er støtte for Miracast; en teknologi for å overføre bildet trådløst fra telefonen til en TV. Dette blir en industristandard og vil bli bakt inn i fremtidige TV-er, men det vil også komme bokser i salg for å gjøre eldre TV-er kompatible. Den er basert på WiFi Direct (Galaxy S III støtter den allerede) og krever da ikke at enhetene er koblet på et trådløst nettverk; de kan kommunisere direkte med hverandre. LG kommer blant annet til å støtte dette i alle sine 2013-modeller.

LG Nexus 4 lansert


Android 4.2 får også et nytt tastatur med Swype-funksjonalitet slik at du kan dra fingeren over flere bokstaver uten å slippe dem mellom hver bokstav, kombinert med prediktiv skriving som allerede er støttet i v4.1, der tastaturet kan gjette det neste ordet basert på hvilke du pleier å skrive etter hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameraappen får også støtte for Photo Sphere, som lar deg da fulle 360-graders bilder i alle retninger, altså ganske likt Microsoft Photosynth. Det følger også med en app for å vise slike bilder, og filformatet (JPG-filer kombinert med en XML-fil) gjør at tredjeparter kan lage fremvisere.

Nettbrett-versjonen av Android 4.2 vil for øvrig støtte flere brukerprofiler, slik at innloggingsdetaljer, lagrede spill etc. vil tilhøre hver bruker. En annen nyhet er å bruke widgets (moduler) direkte på låsskjermen, noe man til nå har vært nødt til å installere et tredjepartsprogram for å få til (f.eks. Widgetlocker). Google Now-funksjonen introdusert i v4.1 blir også utvidet til å kunne koble seg til Gmail, slik at du f.eks. automatisk får opp flyinformasjon dersom du har fått en epost med reiseinformasjon.

Med denne halvkula kan du lade telefonen ved å legge den oppå; ikke helt ulikt den trådløse ladingen Palm hadde på sine telefoner.
Med denne halvkula kan du lade telefonen ved å legge den oppå; ikke helt ulikt den trådløse ladingen Palm hadde på sine telefoner. Vis mer


4,7" skjerm

Men det var telefonen vi skulle prate om, og den er 4,7" over diagonalen med en oppløsning på 1280x768. Skjermen høres bra ut, i hvert fall – True HD IPS plus med litt kurve i glasset, noe som har vært et kjennemerke også på tidligere Nexus-telefoner.

Prosessoren er en firekjerners Qualcoom Snapdragon-prosessor av nyeste sort som snurrer på 1,5GHz, og telefonen har 2GB arbeidsminne. Når det gjelder internminne kommer Nexus 4 i 8GB og 16GB-utgaver, men uten støtte for minnekort, noe vi må innrømme at ikke helt står i stil med resten av spesifikasjonene.

Nexus 4 har også støtte for NFC og trådløs lading, men får ikke LTE-støtte; kun HSPA med opptil 42Mbps overføringshastighet.