LG G5 - modultelefonen med ekstrautstyr

En svært lekker telefon med en veldig spennende vri.

<b>UNIK MOBIL:</b> Nye LG G5 ser ut som en hvilken som helst toppmodell, men drar du ut den nederste delen, kan du faktisk bytte ut delene på den. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
UNIK MOBIL: Nye LG G5 ser ut som en hvilken som helst toppmodell, men drar du ut den nederste delen, kan du faktisk bytte ut delene på den. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Samsung er klar markedsleder hva gjelder Android-telefoner, har tydeligvis ikke LG tenkt til å gi seg med det første.

LG G5 er nemlig en total redesign av de siste telefonene i G-rekken, og er i tilegg laget på en måte som åpner for ekstrautstyr.

LES OGSÅ: Her er Samsungs ferske toppmodeller!

To kameraer på baksiden

LG fikk mye ros for kameraet i sin forrige toppmodell, G4. Da det ble lansert var kameraet markedets mest lyssterke, med blenderåpning på f/1,8.

Den "rekorden" slo Samsung da de lanserte Galaxy S7 og S7 Edge på søndag, hvis kameraer har f/1,7, og det både foran og bak.

ET AV FJORÅRETS BESTE: Forgjengeren, G4, hadde et av de beste mobilkameraene i fjor. Det blir spennende å se hvor bra G5 er. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ET AV FJORÅRETS BESTE: Forgjengeren, G4, hadde et av de beste mobilkameraene i fjor. Det blir spennende å se hvor bra G5 er. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


DOBBELT OPP: På baksiden av G5 finner vi to kameraer. Ett standard og en skikkelig vidvinkel. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DOBBELT OPP: På baksiden av G5 finner vi to kameraer. Ett standard og en skikkelig vidvinkel. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


LG har bevart hovedkameraet fra tidligere, men har lagt nok et kamera ved siden av.

Det tar bilder med 135 graders bildeutsnitt; altså typisk brennvidde tilsvarende GoPro og lignende actionkameraer.

Ifølge LG skal den vide linsen gjøre det enklere å ta bilder av høye bygninger, landskap og større grupper uten å måtte gå lengere bort fra motivet.

Å bytte mellom dem går også relativt sømløst og er koblet til zoom-funksjonen.

Enda enklere blir det dersom du kobler på ekstrautstyret kalt LG Cam Plus, som gir grep, utløserknapp, zoombryter, dedikert knapp for video og dessuten ekstra batteri (1250mAh).

FOTOTILBEHØR: Denne kan kobles til G5 slik at du får fysiske kameraknapper. Den gir også mobilen ekstra batteritid. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FOTOTILBEHØR: Denne kan kobles til G5 slik at du får fysiske kameraknapper. Den gir også mobilen ekstra batteritid. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


LES OGSÅ: Huawei lanserer sine første PC

Du kan selv bytte deler

For, det er kanskje nettopp dette som gjør LG G5 spesiell. Ved å trykke inn en knapp på siden av telefonen, kan du dra ut den nederste delen. Dermed kan du bytte batteriet, eller bytte bunndekslet med noe annet.

Under ser du hvordan det hele foregår:

Nevnt er Cam Plus, som gjør telefonen mer likt et kompaktkamera. I tillegg fikk vi demonstrert en 32-bit DAC fra Bang&Olufsen, som etter sigende fint skal klare å drive hodetelefoner med 600 ohm motstand. Vi må innrømme at vi sjelden har hørt A-has "Take on me" bedre enn hva vi fikk høre på LG-telefonen med denne koblet til.

En liten ulempe er selvsagt at telefonen mister strømtilførselen når du bytter - her hadde det gjort seg med et lite ekstrabatteri som holdt liv i telefonen så lenge.

GIR BEDRE LYD: Kobler du til denne dingsen fra Band & Olufsen, blir lyden betraktelig bedre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
GIR BEDRE LYD: Kobler du til denne dingsen fra Band & Olufsen, blir lyden betraktelig bedre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


LES OGSÅ: Sony lanserte helt ny mobilfamilie: Xperia X

Gode spesifikasjoner

Mens LG valgte å gå for den nest beste Snapdragon-prosessoren i G4 (808), har de denne gangen valgt å gå for den nye 820-toppmodellen, som bør bety at telefonen vil være blant de aller raskeste på markedet når den lanseres. I tillegg kommer 4GB arbeidsminne (RAM), 32GB interminne og støtte for micro SD-minnekort.

Batteriet er på 2.800mAh og telefonen støtter Quick Charge 3.0.

FIRE FARGER: G5 fås kjøpt i fargene grå, gull, sølv og rosa.  Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FIRE FARGER: G5 fås kjøpt i fargene grå, gull, sølv og rosa. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Lanseringen er for øvrig beregnet til 8. april, og LG-representanten vi snakket med krysset fingrene for at de som forhåndsbestilte telefonen ville få med Cam Plus-modulen på kjøpet.

Denne gangen har LG valgt å gå for aluminiumsdesign, og de har også kneppet størrelsen ned et par hakk fra LG G4. Skjermen er nå 5,3 tommer (vs 5,5), men fortsatt med QHD-oppløsning. Volumknappene er flyttet ut på siden igjen, men strømknappen (med fingeravtrykksleser) er fortsatt å finne på baksiden.

Og vårt førsteinntrykk var at dette er en svært delikat telefon - god å holde, pen å se på og med en veldig "akkurat passe stor"-følelse.

Hva gjelder innmat, har LG også tonet ned sine Android-endringer fra tidligere. Det mest merkbare for vår del, var at app-skuffen nå er borte, slik en del kinesiske produsenter har hatt for vane å gjøre. Altså der alle appene er å finne på hjemskjermen.

Liker man ikke det, er det selvsagt fritt frem å bytte til en annen launcher.

LES OGSÅ: Slik fikk vi iPhone 6 mini

VR-briller og 360-kamera

ENDA MER VR: Mange selskaper satser på VR om dagen, nå også LG. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ENDA MER VR: Mange selskaper satser på VR om dagen, nå også LG. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


LG benyttet også anledningen til å lansere VR-briller. I motsetning til Gear VR fra Samsung bruker de her ikke en mobiltelefon som skjerm, men brillene har integrerte skjermer og er dessuten vesentlig lettere og mindre enn Gear VR og lignende produkter.

I likhet med Samsung kom det også et 360-kamera fra LG. Dette kameraet har to 180-gradersobjektiver og kan derfor fange det som er i alle retninger rundt det. Videoen kan du så se på telefonen og endre synsvinkel ved å dra over skjermen, eller med VR-brillene omtalt over.

Det er tydelig at VR er på vei inn for fullt om dagen, der både Samsung/Facebook, LG, HTC/Valve og Sony kommer med produkter i løpet av året.

LES OGSÅ: Nå kan du bestille Oculus Rift

LG 360 VR: Brillene er laget spesielt for LG G5. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LG 360 VR: Brillene er laget spesielt for LG G5. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


360-GRADERS KAMERA: LG CAM 360 er utstyrt med to vidvinkelkameraer. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
360-GRADERS KAMERA: LG CAM 360 er utstyrt med to vidvinkelkameraer. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


PÅ HVER SIN SIDE: Her kan du se hvordan kameraene sitter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
PÅ HVER SIN SIDE: Her kan du se hvordan kameraene sitter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


EN ROBOTBALL: LG har også lansert Rolling Bot, en robotball som kan ta bilder og video med et innebygd 8MP-kamera. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
EN ROBOTBALL: LG har også lansert Rolling Bot, en robotball som kan ta bilder og video med et innebygd 8MP-kamera. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!