Lenovo lanserer Phab 2 Pro og Moto Z

Modulær modell og verdens første mobil med Google Tango.

<B>MODUL-TELEFON</B>: Syltynne Moto Z fra Lenovo kan enkelt gjøres om til projektor, høyttaler og mye mer.  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MODUL-TELEFON: Syltynne Moto Z fra Lenovo kan enkelt gjøres om til projektor, høyttaler og mye mer. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAN FRANCISCO: Lenovo har nettopp lansert flere temmelig oppsiktsvekkende mobilnyheter under årets TechWorld i San Francisco. Dinside var tilstede, og fikk se nærmere på nyhetene.

LES OGSÅ: Nå kommer dette mobilmerket til Norge

Vil revolusjonere mobilindustrien

- Dagens smartmobiler er for like. Forbrukeren har ventet på noe revolusjonerende lenge. Vi vil ikke at dere skal vente lenger.

Lenovos toppsjef Yang Yuanqing sparte ikke på kruttet da han presenterte selskapets mobilnyheter fra scenen under Lenovo TechWorld i San Francisco torsdag: En mobil som kan bygges ut med plugin-moduler og en phablet som mikser virtuell virkelighet med den ekte virkeligheten.

Verdens tynneste

VIL BLI STOR PÅ MOBIL: Lenovo-sjef Yang Yuanqing leder verdens største PC-produsent. Nå vil de bli blant de tre største også i mobilmarkedet.  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
VIL BLI STOR PÅ MOBIL: Lenovo-sjef Yang Yuanqing leder verdens største PC-produsent. Nå vil de bli blant de tre største også i mobilmarkedet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Førstnevnte har fått navnet Moto Z og ser ut som en vanlig smartmobil, riktignok særs tynn. Ifølge Lenovo er det den tynneste smartmobilen på markedet, i hvert fall i premium-segmentet, med en tykkelse på litt over en halv centimeter.

Skjermen måler 5,5 tommer og byr på en oppløsning på 2560 x 1440 piksler. Eneste fysiske tilkobling er en USB C-port. Overgang til minijack for analoge hodetelefoner følger med.

På innsiden sitter en Snapdragon 820 prosessor. Operativsystemet er som ventet Android 6.0 (Marshmallow).

«Uknuselig»

Modellen kommer i to utgaver, Moto Z og Moto Z Force. Sistnevnte vil ha et glass som ifølge Lenovo skal være så godt som uknuselig.

Det mest banebrytende med modellen er imidlertid at den kan bygges ut ved hjelp av moduler som glir sømløst inn i designen. Først ut er en høyttalermodul fra JBL, en projektormodul og en batterimodul.

MOTO Z: Lenovo legger vekt på at Moto Z fungerer meget bra også uten moduler. Til venstre ser du et utvalg moduler og deksler som enkelt festes ved hjelp av magneter. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MOTO Z: Lenovo legger vekt på at Moto Z fungerer meget bra også uten moduler. Til venstre ser du et utvalg moduler og deksler som enkelt festes ved hjelp av magneter. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Dette er temmelig spesielt. Det nærmeste vi kommer på som kan minne om løsningen, er LG sin G5, men Lenovos løsning går lenger og virker langt mer sømløs i gjennomføringen. Moduler kan nemlig legges til og fjernes mens mobilen er i bruk.

RENT OG PENT: Med unntak av kontaktpunktene nederst, skiller baksiden seg lite fra andre mobiler i premiumsegmentet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
RENT OG PENT: Med unntak av kontaktpunktene nederst, skiller baksiden seg lite fra andre mobiler i premiumsegmentet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer- En hub

- Dette er langt mer enn en mobil. Det er en hub som kan koble seg til massevis av enheter svært enkelt, lynraskt og helt uten venting. Vi kaller den en «snap phone», sa Yuanqing, og demonstrerte hvordan høyttalermodulen spretter på plass ved hjelp av magneter, og er klar til bruk øyeblikkelig.

Denne og de fleste andre modulene har også innebygd batteri, slik at mobilbatteriet belastes minst mulig under bruk.

Videoen under viser hvordan systemet fungerer i praksis:


Flere moduler på vei

Lenovo benyttet samtidig anledningen til å invitere partnere og utviklere til å lage nye moduler.

Flere moduler skal allerede være under utvikling eller på planen, blant annet en modul som gjør mobilen om til en slags PC (lignende Microsoft Continuum, men med Android), en modul som oppgraderer kameraet til «speilrefleksklassen», samt en modul som projiserer et virtuelt tastatur på bordplaten.

Mikser virtuelt med virkeligheten

Den andre mobilen har fått navnet Phab 2 Pro, og er en såkalt phablet (mellomting mellom mobil og nettbrett) med skjerm på 6,4 tommer og oppløsning på 2560 x 1440 piksler.

SVÆRING: Med sin 6,4 tommer skjerm er Phab 2 Pro stor, også sammenlignet mot andre phablets.  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SVÆRING: Med sin 6,4 tommer skjerm er Phab 2 Pro stor, også sammenlignet mot andre phablets. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


TO FARGER: Phab 2 Pro kommer i fargene sølv og gull. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TO FARGER: Phab 2 Pro kommer i fargene sølv og gull. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Dette er den første mobilen som benytter Google-teknologien Tango, som blant annet gjør det mulig å tegne opp virtuelle objekter i en virkelig miljø - gjennom mobilskjermen. Til dette kreves tre kameraer som jobber sammen med skreddersydde apper.

Teknologien kan ses på som en videreutvikling av Augmented Reality (AR)-konseptene som vi har sett en del av tidligere. Den har også en del likheter med Microsofts Hololens.

- Mens Hololens er basert på bruk av VR-briller og kraftige datamaskiner, benytter vi en formfaktor som de fleste er fortrolige med; mobilskjermen. Vår løsning fungerer også helt uten behov for annet enn selve mobilen og er derfor langt rimeligere. Dessuten er den tilgjengelig i dag, sa Google Tango-sjef Johnny Lee til frammøtte journalister etter lanseringen.

En rekke bruksområder

Lenovo ser for seg en rekke forskjellige bruksområder, og ved lansering er allerede flere apper på plass. En av dem tegner opp dinosaurer i rommet du befinner deg i. Ved å bruke mobilskjermen kan du gå rundt de virtuelle dyrene og gå nærmere for å studere detaljer.

En annen lar deg møblere rommet med virtuelle møbler, endre farge og mønster på veggene, bytte gulv og mye mer. Tanken er at det skal gjøre det enklere å se hvordan rommet vil se ut etter oppussing og/eller ommøblering.

En tredje er et slags virtuelt målebånd som lar deg måle avstander i rommet og størrelser på objekter.

Denne videoen viser deg litt av hvordan det utarter seg i praksis:


Aggressivt priset

Av andre egenskaper som er verdt å merke seg, er et stort batteri med 4050 mAh kapasitet, 4GB RAM og 64 GB lagringsplass, surround-mikrofon (5.1) og Snapdragon 652-prosessor som er spesiallaget for Tango. Operativsystemet er også her Android Marshmallow.

Phab 2 Pro blir priset aggressivt, og vil koste veiledende 499 dollar når den dukker opp i butikkene i USA i løpet av sommeren. Resten av verden må tidligst vente til høsten. Prisene på Moto Z og Moto Z Force er foreløpig ikke fastsatt.

Skal bli blant de største

SATSER: Oliver Ebel og Lenovo har stor tro på at selskapet kan bli blant de største også i mobilmarkedet, som i dag domineres av Apple og Samsung. Foto: TWITTER
SATSER: Oliver Ebel og Lenovo har stor tro på at selskapet kan bli blant de største også i mobilmarkedet, som i dag domineres av Apple og Samsung. Foto: TWITTER Vis mer


Etter presentasjonen fikk vi snakke med Oliver Ebel, en av europasjefene for Lenovos mobildivisjon. Han la ikke skjul på at Lenovo mener alvor med lanseringen.

- Dette er gjennomtenkte og gjennomarbeidede produkter som viser at vi mener alvor med mobilsatsingen vår. Målet er helt klart å bli blant de tre største i mobilmarkedet, sa han til Dinside.

- Hvor lang tid vil det ta?

- Det kan jeg ikke svare på, men vi har god tro på at vi vil komme dit.

- Når får vi se disse mobilene i norske butikker?

- De vil bli tilgjengelig i en rekke land i september. Det er foreløpig ikke avgjort om Norge er blant landene som får mobilene på det tidspunktet eller om dere må vente en stund til, avsluttet han.

Dinside kommer tilbake med flere detaljer når vi får mobilene til test.

LES OGSÅ:
Så mye billigere er fjorårets toppmodeller nå
Bruk mobilen som linjal

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av produsenten. Les mer her