Lei av å lete etter telefonen?

Finn den igjen uansett hva som har skjedd.

<strong>IKKE DER:</strong> Kjenner du deg igjen? Tenk så enkelt å kunne plystre etter den. Det kan du nå. Foto: ALL OVER PRESS
IKKE DER: Kjenner du deg igjen? Tenk så enkelt å kunne plystre etter den. Det kan du nå. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Det finnes nå mange løsninger for de av oss som har for vane å glemme dingsene våre på de merkeligste steder, eller har vært så uheldig at noen har stjålet den.

Mistet eller stjålet, det finnes hjelp

Både iOS, Windows Phone og Android-telefoner har sporingstjenester som lar deg finne enheten om den blir sporløst borte, men hva om du ikke finner den hjemme og ikke har noen annen PC tilgjengelig?

Kanskje har den gjemt seg under en pute, på nattbordet eller sammen med skittentøyet i bøtta på vaskerommet?

Her er to apper, en til iOS og en til Android, som gjør at du kan plystre eller rope til mobilen for å få den til å spille av en varsellyd.

Lenger ned kan du også se hvordan du sporer, låser og sletter en stjålet iPhone, iPad, Mac, Android-mobil og -nettbrett.

Android-appen for deg som roter den bort hjemme

Til Android finnes «Whistle Phone Finder» (gratis).

App-navnet forklarer også konseptet: Du plystrer, og så svarer mobilen slik at du slipper å lete alle stedene den ikke har gjemt seg på morgenkvisten.

Appen kjører i bakgrunnen, så det er klart den bruker litt batteri, men ifølge Makeuseof.com, tapper den ikke batteriet så mye at den ikke er verdt å bruke om du har en tendens til å lete etter telefonen nå og da. De testet også ved å legge mobilen under en haug med klær, og appen plukket opp plystringen fra rundt seks meters avstand.

Appen fungerer også når skjermen er slukket.

iOS-appen for deg som roter den bort hjemme

IOS-APPEN: Marco Polo koster syv kroner, og fungerer selv om mobilen er satt til lydløs eller ikke forstyrr. Foto: MATT WIECHEC
IOS-APPEN: Marco Polo koster syv kroner, og fungerer selv om mobilen er satt til lydløs eller ikke forstyrr. Foto: MATT WIECHEC Vis mer


iOS-appen som fungerer på nesten samme måte, heter «Marco Polo» (7 kroner). Den har vi skrevet om tidligere.

Appen har samme bruksområde, men istedet for å plystre sier du «Marco», og mobilen svarer «Polo» (eller med en annen egendefinert lyd fra appens bibliotek).

Appen gjennomgikk samme under-en-haug-med-klær-test, og bestod med glans fra seks meter.

En ulempe med Marco Polo-appen er at siden den kjører i bakgrunnen, så vises en statuslinje om dette øverst på iPhone-skjermen uansett om du er i appen, på hjemskjermen, eller i en annen app.

Men hva om den blir borte når du er ute?

Finn din iPhone eller iPad om den er stjålet

FULL OVERSIKT: Med Apples «Find my iPhone»-app har du full oversikt over alle Apple-enheter med funksjonen aktivert, også Mac-er. Foto: APPLE
FULL OVERSIKT: Med Apples «Find my iPhone»-app har du full oversikt over alle Apple-enheter med funksjonen aktivert, også Mac-er. Foto: APPLE Vis mer


Om mobilen din er stjålet, hjelper det lite å plystre etter den, men det finnes løsninger innebygget i enhver iPhone, du må bare passe på at tjenesten er aktivert.

Første gang du setter opp en ny iPhone, gis du muligheten til å aktivere «Finn min iPhone».

Har du ikke aktivert Finn min iPhone på din Apple-mobil, iPad, Mac eller Windows-PC, finnes den en fin gjennomgang hos Apple med bilder og forklaringer.

SLIK SER APPLES SPORINGSTJENESTE UT I NETTLESEREN: Fra iCloud.com har du full oversikt over alle dine Apple-enheter ved hjelp av et kart, og du kan slette alt innhold, eller låse enhetene, om en eller flere har blitt stjålet. Foto: ICLOUD.COM
SLIK SER APPLES SPORINGSTJENESTE UT I NETTLESEREN: Fra iCloud.com har du full oversikt over alle dine Apple-enheter ved hjelp av et kart, og du kan slette alt innhold, eller låse enhetene, om en eller flere har blitt stjålet. Foto: ICLOUD.COM Vis mer


Ved hjelp av denne tjenesten kan du spore mobilen din på et kart i en nettleser, fra iCloud-kontoen din, eller fra en annen iPhone eller iPad.

For å finne en mistet iPhone eller iPad med «Finn min iPhone», laster du ned Apples offisielle «Find my iPhone»-app.

I tillegg til å kunne spore mobilen med kartet, kan du få den til å ringe, låse enheten, eller slette alt innholdet slik at tyven ikke får tak i sensitiv informasjon.

Finn din Android om den er stjålet

I NETTLESEREN: Slik ser stjålet-tjenesten «Android Device Manager» ut i nettleseren. Foto: GOOGLE
I NETTLESEREN: Slik ser stjålet-tjenesten «Android Device Manager» ut i nettleseren. Foto: GOOGLE Vis mer


Eier du en Android-mobil eller nettbrett, er det noe mindre selvforklarende navnet på sporingstjenesten «Android Device Manager».

Les også: Slik aktiverer du «Android Device Manager».

Du kan bruke tjenesten i nettleseren fra denne adressen - det er bare å logge inn med din Google-konto, så dukker enhetene opp på et kart.

ANDROID-APPEN: «Android Device Manager» finnes også til Android-mobiler og nettbrett, og gir som Apples-app oversikt over hvor alle enheter er. Foto: GOOGLE
ANDROID-APPEN: «Android Device Manager» finnes også til Android-mobiler og nettbrett, og gir som Apples-app oversikt over hvor alle enheter er. Foto: GOOGLE Vis mer


Fra denne menyen kan du spille av en lyd på mobilen, låse den, eller om alt går rett vest: Slette alt innholdet på den slik at tyvene ikke kan grafse i privat innhold.

Selvsagt har også Google en «Android Device Manager»-app (last ned) til nettbrettet eller mobilen.

Fra denne appen kan du også tilbakestille pin-koden på låsskjermen.

Les også: Slik finner du Windows Phone-telefonen