Oppo med "5X" zoom

Legger optikken som et periskop i telefonen

Smart utnyttelse av plassen. Se hvordan det fungerer i praksis!

BØYD OPTIKK: Ved å reflektere lyset nitti grader via et prisme, kan brennvidden gjøres lenger uten at telefonen blir tykkere. Foto: Oppo
BØYD OPTIKK: Ved å reflektere lyset nitti grader via et prisme, kan brennvidden gjøres lenger uten at telefonen blir tykkere. Foto: Oppo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å få zoom på et kamera, er man nødt til å endre den fysiske brennvidden, altså avstanden mellom objektivet og bildebrikken.

Tradisjonelt for et kamera er dette noe man gjør ved å flytte linsene lenger unna bildebrikken, der objektivet stikker lenger og lenger ut fra resten av kamerahuset jo mer man zoomer.

I sin foreløpig siste modell, iPhone 7 Plus, har Apple gjort en annen vri. Her brukes det to objektiver, der det ene har lenger brennvidde.

Men selv om bildeutsnittene man får skulle tilsi at den ene brennvidden var dobbelt så lang som den andre, har selskapet valgt å lage en mindre bildebrikke til objektivet med lengst brennvidde.

Skulle bildebrikkene ha vært like store, ville bare brennvidden i det ekstra kameraet utgjort 8mm, og man ville da ha fått en vesentlig tykkere telefon.

Periskop-optikk

I sin nye dobbeltkamera-løsning, har kinesiske Oppo valgt en annen variant. I stedet for at begge bildebrikkene peker i samme retning, står den ene vinkelrett på den andre. Optikken er lagt langs med bredden av telefonen, og et prisme bak linsa sørger for å reflektere lyset nitti grader.

Dermed kan man oppnå høy brennvidde uten å gjøre telefonen tykkere. Kameramodulen skal nemlig bare være 5,7mm tykk, som gjør at man fortsatt kan lage en slank telefon.

Vi har fått prøve funksjonen på en demomodell på MWC-messen i Barcelona, og du kan se hvordan det fungerer i praksis her:

Vis mer Vis mer

Oppo markedsfører dette som "5X lossless zoom", men det er ikke det samme som 5x optisk zoom. Brennvidden for ekstrakameraet er bare tre ganger så lang som hovedkameraet, men ved å kombinere bildene fra de to kameraene, mener kineserne at de skal klare å levere 5x zoom uten kvalitetstap.

Å vri optikken nitti grader er for øvrig ikke nytt. Asus gjorde det samme med sin Zenfone Zoom i fjor, og faktisk var det samme å finne på det første digitalkameraet undertegnede testet for Dinside for over 11 år siden. Det har også vært vanlig på vanntette kompaktkameraer.

– 40 prosent bedre stabilisering

Jo lenger brennvidden er, desto større utslag vil det gjøre på bildet om man er ustø på hånda.

Her skal også Oppo ha funnet på noe smart. Prismet som brekker lyset mot sensoren kan flytte på seg med presisjon på 0,0025 grader, og kombinert med bevegelige linser i objektivet, hevder kineserne at denne stabiliseringen vil være 40 prosent mer effektiv enn gjeldende løsninger.

Oppo skal ha tatt over 50 patenter på denne teknologien og over 100 ingeniører har jobbet med den i over ett år.

5X-teknologien er foreløpig ikke å finne i noen av Oppos telefoner, men vi regner med at det er noe som vil komme rundt neste hjørne fra selskapet som selger flest telefoner i Kina, og som er nummer fire globalt.

LES OGSÅ:
Har du sett selfie-appen som gjør deg til en gammel mann?
Googles nye fotoapp lar deg skanne papirbilder med mobilen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer