<strong><B>RETT I VANNET:</strong></B> Antall mobilrelaterte skader har firedoblet seg på sju år i USA. Foto: Skjermdump fra CBS
RETT I VANNET: Antall mobilrelaterte skader har firedoblet seg på sju år i USA. Foto: Skjermdump fra CBS Vis mer

Lar mobilen vise veien

Amerikanerne tryner mens de tekster som aldri før.

Publisert
Sist oppdatert

Øyeblikket fra du aner at noe er galt, til du løfter blikket og ser at trestolpen faktisk bare er tre centimeter unna hodet, virker kanskje kort, men det kan være forskjellen på liv og død - eller på en tur i et basseng i et kjøpesenter.

Ifølge LA Times foreligger det nå tall i USA som viser at i løpet av 2011 ble rundt 1.100 personer behandlet for skader tilknyttet til såkalt "distrahert gange". Tallene er samlet inn fra 100 utvalgte akuttmottak og omgjort til et nasjonalt estimat av CPSC, en føderal organisasjon for forbrukersikkerhet.

Rett i vannet

En av de uheldige mobilbrukerne som har gjort runden på YouTube er Cathy Cruz Marrero. Hun snublet ut i en fontene i et kjøpesenter i Pennsylvania mens hun skrev en tekstmelding. Videoen (se video nederst i saken) er uskyldig underholdning for nettbrukere, men Marrero selv innser at hun var heldig:

- Det kunne ha vært en buss, en bil eller en grøft jeg snublet borti. Ta det fra meg: Å tekste og gå samtidig er farlig.

Kraftig økning

Sammenliknet med tall fra sju år tilbake, er antall ulykker som skyldes at folk enten tekster eller spiller eller ser på video på mobilen mens de går firedoblet.

Sannsynligheten for at det er langt flere som utsettes for slike skader er stor, først og fremst fordi det ikke er sikkert at alle leger eller sykepleiere rapporterer hvordan ulykken skjedde, men også fordi ikke alle skader er så ille at vedkommende som gikk på trynet mens han eller hun sendte tekstmeldinger eller så mobilvideo oppsøker legevakta.

- Vi er nå på samme sted som vi var med mobilbruk i bilen for rundt 10 år siden. Vi visste det var et problem, men vi hadde ikke nok data til å bevise det, sier Jonathan Atkins, direktør ved GHSA, en statlig organisasjon som ivaretar sikkerheten på amerikanske riks- og motorveier.

- Hodetelefoner dreper

Det er ikke bare mobiltelefonen som sender folk ut i trafikken eller inn i lyktestolper, også hode- og øretelefonene må ifølge en undersøkelse ved Universitetet i Maryland ta skylden for mange av de alvorligste ulykkene som skyldes åndsfraværelse.

Forskerne fant at i løpet av en seksårsperiode ble 116 fotgjengere enten drept eller alvorlig skadet mens de hadde på seg hodetelefoner. To tredjedeler av ofrene var menn under 30 år, og halvparten av ulykkene involverte tog.

Fotgjengere i USA befinner seg i den paradoksale situasjonen at mens tallene på drepte og skadede billister er på vei ned (en tendens vi også ser i Norge), er antallet ulykker som involverte fotgjengere på vei opp. Det er, som allerede nevnt, uvisst hvor mange av disse ulykkene som skyldes mobilbruk, men gitt utbredelsen av avanserte smartmobiler med mulighet for både nettsurfing, epostsjekking, tvitring, facebooking og videoavspilling er det ikke usannsynlig at fotgjengere er betydelig mer distrahert av små skjermer i dag enn for bare fem eller ti år siden.

Se videoen av Cathy Cruz Marreros mobile vannbad her:

Sjekk også videoen av mannen fra Philadelphia som faller utenfor togperrongen mens han snakker i mobilen:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer