NYTT ABONNEMENT: Men hvordan står Yng seg prismessig sammenlignet med konkurrentene? Foto: Pål Joakim Pollen
NYTT ABONNEMENT: Men hvordan står Yng seg prismessig sammenlignet med konkurrentene? Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Telenor lanserer Yng-abonnement

Lar deg strømme så mye musikk du vil

Frister yngre mobilbrukere med fri musikkstrømming. Vi har tatt en titt på prisene.

Publisert

For et par måneder siden kom Onecall med et frieri til sine kunder i Nordland: Siden FM-nettet allerede har blitt slukket der, kan brukerne høre så mye nettradio de vil uten at det telles mot den inkluderte gigabytene i abonnementet; i hvert fall i fire måneder.

Planen er også at dette vil følge FM-slukkingen, slik at kunder i hele landet etter hvert vil få det samme tilbudet.

Nå har Telenor lansert et nytt abonnement – Yng.

Men der Onecall valgte nettradio, har Telenor gått for «Music Freedom», slik at abonnementene inkluderer fri bruk av musikk-strømmetjenester uten at datatrafikken telles mot den månedlige kvoten.

Ikke for alle

Mer spesifikt er det Spotify, Tidal, Apple Music og Google Music som støttes ved lansering, men selskapet hevder i en pressemelding å jobbe med å utvide tilbudet. En ekstra gulrot er det at denne ordningen ikke bare gjelder i Norge, men i hele EU/EØS.

Dette kan selvsagt være en god nyhet for alle som strømmer mye musikk, men et merk at Telenors nye Yng-abonnement kun er tilgjengelig for personer mellom 18-28 år.

Verdt å merke seg er også at bruk av music freedom-tjenesten fordrer at man aktiverer den såkalte «Autobooster»-tjenesten, som automatisk fyller på datakvoten med én gigabyte for 49 kroner dersom du bruker den opp.

Det er altså ikke mulig å gå tom for data og fortsatt strømme musikk. Det ville nemlig ha brutt med EU-reglene for nettnøytralitet dersom man fritt kunne strømme musikk mens resten av nettet var stengt.

Telenor hevder at de på den måten holder seg innafor regelverket, men da OneCall introduserte sitt radiotilbud, mente NKOM at dette kunne være problematisk. Det kan derfor hende at det i fremtiden vil komme regler som diskvalifiserer ordninger som Music freedom.

Bytt tale med data

De siste årene har det blitt vanlig at telefonabonnementer inkluderer fri bruk av tale og SMS. Det gjør også Yng-abonnementet, men brukerne gis mulighet til å bytte bort fri tale-biten med ekstra data.

Mer spesifikt får du 1 GB data ekstra for å ofre fri tale til fordel for 60 samtaler i måneden. Ekstra samtaler utover dette koster da én krone stykket.

Yng-abonnementet kan også brukes i kombinasjon med Telenors Swap-ordning.

Hva med prisen?

Yng-abonnementet koster 249 kroner per måned med 2GB inkludert data, og deretter er det en femtilapp ekstra for hver andre gigabyte helt opp til 12 GB for det dyreste abonnementet, og da til 499,- kroner per måned.

Da vi sjekket prisene på abonnementer tidligere i år, var Chili og Hello rimeligst i dette segmentet; begge med 244 kroner per måned for 5 GB data. Det inkluderer riktignok ikke utenlandstrafikk, som koster 54 kroner ekstra hos Chili, og som Hello tar 49 øre per megabyte for.

I tabellen under ser du hva vi får fra de tre aktørene om vi holder oss under 300 kroner per måned. Vi har valgt å inkludere bruk i EU fra Chili i dette tilfellet, men merk at selskapet i likhet med Hello har et 10 GB-abonnement til 294,-, men som da ikke inkluderer utenlandsbruk. Da er prisen også her 49 øre per megabyte når du er utenfor Norges grenser.

Telenor Hello Chili
Inkludert data4 GB10 GB5 GB
Bruk i EU?Jakr 0,49 pr MBJa
Fri musikk?JaNeiNei
Data rolloverJaNeiNei (kommer)
AnnetMin sky
Ekstra datakr 49,- pr GBkr 1,49 pr MBkr 100,- per GB
MerknadAutoboost(Makspris 499,-)Tilbyr også 10 GB uten EU til 294,-
Priskr 299,-kr 294,-kr 298,-

Som vi ser fra tabellen, er Yng-abonnementet først og fremst fordelaktig nettopp hvis du bruker mye musikkstrømming og er på en utenlandstur en gang i blant. Ofrer du de to, kan du få 150 prosent mer data om du går for 10 GB-abonnementene til de to andre.

Telenor er også billigst for den som går over kvota si, selv om det da vil være mindre sannsynlig å gjøre det hos de andre, som gir mer data i utgangspunktet. Telenor er også alene blant de tre om data rollover, altså at ubrukt data blir med over til neste måned. Her har Chili signalisert at de vil komme med en tilsvarende løsning i løpet av mars.

5 GB-abonnementet til Chili inkludert utenlandstrafikk koster altså det samme som Telenors 4 GB-abonnement. Den ekstra gigabyten tilsvarer for øvrig cirka 14 timer musikkstrømming om du bruker Spotify på høy kvalitet (160Kbps) på telefonen, altså rundt en halvtime per dag i snitt.

Hva synes du om det nye Yng-abonnementet fra Telenor? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer