Googles Hugo Barra viste frem en ny Nexus 7  på en pressekonferanse i San Francisco onsdag kveld. Den største nyheten var imidlertid noe helt annet. Foto: Google
Googles Hugo Barra viste frem en ny Nexus 7 på en pressekonferanse i San Francisco onsdag kveld. Den største nyheten var imidlertid noe helt annet. Foto: GoogleVis mer

Lanserte ny Nexus 7, Android 4.3

Og med nye Chromecast kan du streame nettvideo rett til tv-en din.

Det er kanskje sommer, men it-selskapene har på ingen måte tatt ferie.

På en pressekonferanse onsdag kveld viste Google frem det nyeste på Android-fronten, og lanserte en ny versjon av Nexus 7, en oppdatering til Android og en ny måte å streame innhold til tv-en på.

SAMLESIDE:

Android

Nexus 7 versjon 2

Nettbrettet Nexus 7 har vært en stor suksess for Google, selv om selskapet ikke har offentliggjort noen salgstall. Den lave prisen på kun 200 dollar skal ha mye av æren for det, i kombinasjon med god ytelse pakket inn i en hendig design.

Det er fortsatt Asus som lager Nexus 7. Nettbrettet skal være enda smalere enn før takket være en enda smalere kant langs sidene av skjermen.
Det er fortsatt Asus som lager Nexus 7. Nettbrettet skal være enda smalere enn før takket være en enda smalere kant langs sidene av skjermen. Vis mer


Andregenerasjons Nexus 7 blir neppe noe mindre populær, og er ikke bare tynnere og lettere, om enn bare noen få millimeter og gram. Det virkelige salgsargumentet kan imidlertid være skjermen, som skal gjøre nettbrettet til den mest høyoppleste 7-tommeren på markedet.

Nye Nexus 7 (hva skal vi egentlig kalle den?) har samme skjermstørrelse på syv tommer, men oppløsningen har økt fra 1280x800 punkter til 1920x1200 punkter, og pikseltettheten har økt fra 216 ppi til 323ppi. Til sammenligning har iPad mini en 7,9-tommers skjerm med 1024x768-oppløsning over 163ppi.

For å drive den heftige skjermen har nykomlingen en firekjerners 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro-prosessor, Adreno 320-grafikkprosessor og 2 GB RAM, og den leveres med enten 16GB eller 32 GB lagringsplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til forskjell fra første utgave, har nye Nexus 7 to kameraer: et 1,2MP-kamera på fremsiden, og nå er det et 5,2MP-kamera på baksiden også. Ellers kan det også skilte med støtte for WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 og NFC. Batteriet er på 4,325mAh, og batteritiden skal være 9 timer ved videoavspilling og 10 timer ved websurfing. Det skal dessuten være mulig å lade Nexus 7 trådløst.

Forskjellene mellom 1. og 2. generasjon Nexus 7. Også verdt å merke seg er at den nye modellen har fått stereohøyttalere og 4G.
Forskjellene mellom 1. og 2. generasjon Nexus 7. Også verdt å merke seg er at den nye modellen har fått stereohøyttalere og 4G. Vis mer


Prisen på nye Nexus 7 starter på 229 dollar, rundt 1.400 kroner, for 16GB-modellen med WiFi. 32GB med WiFi koster 269 dollar, mens 32GB med LTE koster 350 dollar. Den kommer i salg i USA allerede 30. juli. Prisen har altså økt med 30 dollar fra den opprinnelige utgaven. Norsk tilgjengelighet og pris må vi komme tilbake til.

Nettbrettet kommer med Android 4.3, som også ble introdusert på Googles pressekonferanse. Oppdateringen går for øvrig fremdeles under navnet Jelly Bean, som Android 4.1 og 4.2.

Les også: Se hvordan Apples iOS 7 blir

Dette er nytt i Android 4.3

Den nyeste Android-utgaven kommer ikke med noen omveltende endringer, men består av noen nye funksjoner og forbedringer.

Google introduserte brukerkontoer i Android 4.2, men legger til funksjoner i versjon 4.3 av OS-et. Nyheten denne gangen er begrensede profiler hvor kan du styre tilgang til innhold og apper på et brukernivå. Foreldre vil derfor kunne bestemme hva barna få tilgang til på en bedre måte enn før, hvilket er kjekt i disse tider hvor de små blir stadig mer glad i "skjermene" sine.

Lanserte ny Nexus 7, Android 4.3


En annen nyhet er støtte for Bluetooth Smart-teknologi, som kort fortalt lar deg pare Android-enheten med strømsnåle Bluetooth-enheter som pulsbelter og smartklokker. Støtte for noe kalt OpenGL ES 3.0 skal åpne for enda bedre grafikk i spill, og bedre DRM-støtte skal gjøre det mulig å streame video i 1080p. Netflix vil være blant de første til å dra nytte av sistnevnte mulighet.

Med oppdateringen følger det også med innebygd støtte i Android for autofullføring av navn og telefonnummer når man skal ringe. Frem til nå har telefonprodusentene fikset dette på egenhånd.

Android 4.3 blir tilgjengelig fra og med i dag for Nexus-enheter. Har du en eldre Android-telefon eller -nettbrett, kan det hende du må vente en stund - hvis du i det hele tatt får oppdateringen. Åtte måneder etter at Android 4.2 ble lansert, har fremdeles bare rundt 5-6 prosent av fått tilgang.

Les også: – Android 5.0 kommer i oktober

Chromecast – nytt alternativ til AirPlay

Chromecast er navnet på en ny "dongel" som kan plugges inn i HDMI-porten på tv-en din, noe som gjør at brukere vil kunne streame innhold fra en telefon, nettbrett eller datamaskin. Innholdet speiles imidlertid ikke direkte fra enhetene, som AirPlay gjør på iOS til Apple TV. Chromecast tar bare imot instruksjoner på hva som skal spilles av fra internett.

Løsningen fungerer med video, musikk og apper. For eksempel vil det i YouTube og Netflix vil det dukke opp et lite ikon som kan trykkes på for å dytte innhold til tv-en, omtrent slik vi er vant til å aktivere AirPlay mot en Apple TV. Utviklere vil også få mulighet til å legge til Chromecast-støtte i sine apper.

Chromecast vil kunne brukes på en rekke ulike enheter, inkludert Android, iPhone og iPad. Ikke et pip om Windows Phone dog. Google har prissatt produktet til 35 dollar, drøye 200 kroner, men det vil til å begynne med kun være tilgjengelig i USA. Om det tar lang tid før det kommer til Norge, blir det ikke vanskelig å gjette hva gadgetfrelste nordmenn kommer til å kjøpe på neste amerikatur.

Den nye Chromecast-pluggen var den største nyheten på Googles lansering onsdag kveld. Kan den bli et reelt alternativ til AirPlay og Apple TV? Prisen er i hvert fall svært trivelig.
Den nye Chromecast-pluggen var den største nyheten på Googles lansering onsdag kveld. Kan den bli et reelt alternativ til AirPlay og Apple TV? Prisen er i hvert fall svært trivelig. Vis mer