<strong>FORTFILM:</strong> Med Framelapse kan du lage såkalte timelapse-filmer, der ett sekund med film tilsvarer flere i virkeligheten. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FORTFILM: Med Framelapse kan du lage såkalte timelapse-filmer, der ett sekund med film tilsvarer flere i virkeligheten. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Lag timelapse på Android med Framelapse

Fortfilm med mange justeringsmuligheter.

Akkurat som kamerafiltre tok verden med storm for noen år siden, er det nå blitt litt «in» å lage filmer som enten går for fort eller for sakte.

Flere av dagens toppmodeller har nå støtte for å filme med 120 bilder i sekundet, slik at ett sekund med virkelighet tar fire sekunder på skjermen. I iPhone 6 og 6 Plus har Apple doblet dette, slik at ett sekund tilsvarer åtte sekunder på skjermen.

Den «motsatte» effekten – Timelapse, har også blomstret i det siste. Skaperne bak Instagram lanserte nylig iOS-appen Hyperlapse, som lar deg gjøre om tolv sekunders virkelighet til ett sekund med film. I iOS 8 er det også mulig å skape samme effekt.

Les mer: Timelapse – det neste store innen video?

Og med det rette utstyret kan det se riktig så pent ut:

Northern Lights Timelapse - Nov 9, 2013 from Richard Gottardo on Vimeo.

Framelapse for Android

Selvsagt finnes det også muligheter for å lage timelapse-filmer for Android. En kjekk app i så måte er Framelapse (Google Play, gratis), som er gratis å laste ned, men som også finnes i en pro-utgave med flere funksjoner.

Her får du full kontroll over hastigheten du ønsker å filme i. Du kan velge intervaller fra 0,1 sekund pr bilde (tilsvarer 3x avspillingshastighet), til ett døgn pr bilde, som skulle bety at én måned blir fanget i løpet av ett sekund med film.

Artikkelen fortsetter under annonsen


ENKEL: Framelapse lar deg enkelt justere hastighet og varighet via menyvalgene til venstre.
ENKEL: Framelapse lar deg enkelt justere hastighet og varighet via menyvalgene til venstre. Vis mer

I tillegg gis du muligheten til å angi hvor lang filmen skal bli (kjekt om du har tenkt til å sette enheten på et stativ og finne på noe annet i mens). Pro-versjonen støtter også muligheten for å slukke skjermen mens du filmer, slik at du bruker mindre strøm. I tillegg finnes funksjoner for å låse hvitbalanse og eksponering.

Ingen stabilisering

Framelapse har imidlertid ingen innbakt bildestabiliseringsfunksjon slik Hyperlapse har, så her gjelder det å holde telefonen rolig mens du filmer, eller sette den på stativ eller lignende.

Her ser du et eksempelklipp i 15x hastighet. Som du ser gjør ustøheter på hånda at bildet hakker litt.

Framelapse (Google Play, gratis)

PS! Søker du etter «timelapse» i app-butikken finner du også en haug av andre lignende apper. Har du en favoritt du vil anbefale, er du selvsagt velkommen til å dele den i kommentarfeltet under.