Snart party? Gjør litt mer ut av innbydelsene enn å bare bruke Facebook! Foto: Kirsti Østvang
Snart party? Gjør litt mer ut av innbydelsene enn å bare bruke Facebook! Foto: Kirsti ØstvangVis mer

Lag stilige plakater på iPad med Phoster

Du trenger ikke være grafisk designer for å få det til.

Selv om det meste av innbydelser til arrangementer i dag går via e-post, Facebook og den slags, hender det at man har behov for å informere om bursdager, grillfester eller andre viktige hendelser på "gamlemåten".

Det finnes mange måter å lage invitasjoner - eller plakater - på. Du kan så klart gjøre det for hånd. Bruker du datamaskinen, kan du bruke alt fra relativt enkle Word til hakket mer avanserte InDesign.

Har du ikke en grafisk designer i magen, men ønsker fremdeles noe litt mer fancy enn et ark med bare tekst, finnes det et enklere alternativ, i hvert fall om du har en iPad eller iPhone.

Vil du lage og sende postkort i stedet? Les vår test av postkort-apper for iOS og Android!

Slik går du frem

Phoster er navnet på en app for iOS som lar deg lage stilige plakater på bare noen få minutter. Et bredt utvalg forhåndsproduserte maler gjør det til en enkel affære. iPhone og iPod Touch kan brukes, men det funker imidlertid best på iPad-en, ettersom det er lettere å jobbe på en større skjerm.

Når du starter Phoster har du to valg: du kan enten lage en ny plakat eller se i galleriet ditt. Har du ikke lagd noen plakater før, vil galleriet selvsagt være tomt. Trykk heller på "Create new" for å lage en ny plakat (se hele fremgangsmåten i bildeserien lenger ned i artikkelen).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lag stilige plakater på iPad med Phoster


Det første du må gjøre er å velge deg en mal. Phoster kommer med et stort utvalg forhåndsdefinerte maler med forskjellig design, alt fra det helt minimalistiske til det mer forseggjorte. Med alle får du imidlertid et stilig utseende, som du kanskje ikke ville klart å lage i noe annet program på egenhånd.

Når du har åpnet en mal, har du muligheten til å legge til et bilde fra kamerarullen, men du kan også ta et bilde med kameraet direkte fra appen. Når du har lagt til et bilde, kan du justere og flytte rundt på det. En kjekk ting: Dersom du endrer malen underveis, vil appen beholde det sist brukte bildet, slik at du slipper å legge det til på nytt.

Så kan du også redigere plakatens tekst, både endre, fjerne eller legge til ny. Du kan også endre fargen på teksten. Det kan være kjekt i tilfelle standardfargen ikke passer med bildet du har lagt til selv. Så trykker du på "Next", velger et filter om du ønsker å legge til det, og vips så er plakaten klar.

Slik ser det ut når du starter Phoster.
Det finnes et stort utvalg maler å velge mellom, i både høyde- og breddeformat, samt helt firkantet.
Last inn egne bilder.
... og fiks på teksten!
Slik.
Du kan redigere på bildene til en viss grad.
Legg på et filter om du ønsker.
Og når du er ferdig, har du disse valgmulighetene.


Les også: Lei Safari, Mail og andre innebydge apper på iPhone? Her er alternativene!

Skrives ut trådløst

Alt i alt så er det en relativt enkel prosess. Det kan være litt kronglete å bearbeide tekst, derfor synes vi også at Phoster er aller best å bruke på iPad-en, siden skjermen er mye større.

Når du er ferdig med en plakat, kan du eksportere den til kamerarullen, sende den rett til Facebook, Instagram, Flickr eller Twitter, sende den via e-post, eller skrive den ut trådløst via AirPrint. Det er også mulig å åpne/sende filen til en annen app, for eksempel Dropbox, GoodReader eller Evernote.

Merk at plakatene lagres som bildefiler, så de er dessverre ikke mulig å redigere igjen i ettertid.

Phoster finnes foreløpig kun for iOS, men en Android-versjon skal være under utvikling. Prisen er 14 kroner. Last ned appen fra App Store her.

SAMLESIDE:

Apps