Kritiske røster

Ikke alle er like overbeviste om at WAP er den beste løsningen for tilknytning til Internett via små, trådløse enheter. Svenske dataforskere har nylig kritisert WAP-teknologien, og sier at den egentlig er overflødig.

WAP erstatter IP-teknologien (Internett Protokoll). Men dette er ikke nødvendig, hevder flere.

- Den teknologien som WAP Forum foreslår, er ikke så mye bedre at den bør erstatte en ledende teknikk som TCP/IP, uttalte nylig forsker Per Magnusson ved Sics (Swedish Institute of Computer Science), i følge ITavisen. Magnusson mener videre at introduksjonen av WAP er et førsøk på å kontrollere teknologiutviklingen, og at de som står bak WAP er redde for å slippe IP-protokollen til på telefonmarkedet. Resultatet ville nemlig bli at båndbredde og samtaleminutter ville bli en standardvare som hvem som helst kunne selge, og det vil være en for stor trussel mot telegigantene, i følge Magnusson.

Telekomleverandørene ser nå en sjanse til å bygge opp et alternativt Internett, har Håkon Millroth, teknisk sjef i det svenske selskapet Bluetails, uttalt til Computer Sweden. WAP er en unødvendig protokoll som kommer til å forsvinne på samme måte som betaltjenestene på lukkede nettverk forsvant når webben ble introdusert, i følge Millroth.

Men direktør for strategisk produktutvikling i Ericsson Mobile, Joakim Nelson forsvarer WAP, i følge ITavisen:

- Vi kunne selvfølgelig ha benyttet TCP/IP. Men denne protokollen er ikke optimalisert for trådløs overføring. Den fungerer ganske enkelt ikke mobilt.

Vi vil følge utviklingen videre. I mellomtiden kan du også lese om DinSide Økonomis erfaringer med Nokia 7110 WAP-telefon.

Tilbake til Tema: Mobilt Internett