Skal vi tro alle lekkasjene vil den neste iPhone-modellen se omtrent slik ut. Foto: Blackpool Creative
Skal vi tro alle lekkasjene vil den neste iPhone-modellen se omtrent slik ut. Foto: Blackpool CreativeVis mer

Kommer iPhone 5 til Norge i oktober?

I følge ryktene blir iPhone 5 presentert 12. september, med norsk lansering 5. oktober.

Det begynner å nærme seg Den Tiden På Året™ igjen. For snart ett år siden stod Tim Cook på scenen og presenterte iPhone 4s, og nå er tiden inne for å avduke oppfølgeren – iPhone 5, The New iPhone eller hva nå navnet blir.

I følge nettstedet iMore og flere andre, er det 12. september som pekes ut som den aktuelle lanseringsdagen, hvorpå telefonen kommer i salg i USA ni dager etterpå. Dernest følger en ny runde med internasjonal lansering den 5. oktober, der vi regner med at Norge er med.

Slik var i hvert fall situasjonen i fjor, der det gikk 24 dager fra iPhone 4s ble vist frem til den var tilgjengelig i Norge.

 Foto: Blackpool Creative
Foto: Blackpool Creative Vis mer


Større enn tidligere modeller

Nettet flommer over av rykter, bildelekkasjer, spekulasjoner og mer til. Her er noen av det vi har mest tro på:

  • 4" skjerm – De aller fleste mener at Apple nå øker skjermstørrelsen fra 3,5" til 4" langs diagonalen. iPhone 5 blir dog ikke noe bredere; bare høyere, og oppløsningen på skjermen økes fra 960x640 til 1136x640. Det betyr at aspektet på skjermen også blir 16:9-format – velegnet til å se film på. En fil i iOS6 avslører denne oppløsningen, så det ryktet er vi rimelig sikre på at stemmer.
  • Ny tilkobling – Apple har lenge tviholdt på sin 30 pin-tilkobling i bunnen av sine i-enheter, men denne ser ut til å bli endret i den nye iPhone-modellen til en smalere 9 pin- tilkobling. Det vil med andre ord bety at tredjepartsutstyr ikke lenger vil være kompatibelt, så vi antar at man også vil få kjøpt et adapter. Mange håper også at den nye 9 pin-porten vil ha Apples patenterte MagSafe-teknologi der ledningen bare klikker på plass basert på magnetisme. Det er ikke helt utenkelig, siden telefonen da også vil kunne stå stødigere i en dockingstasjon når porten blir såpass liten.
  • Nano-SIM – For å spare enda litt mer plass, viser lekkede bilder at SIM-kortet blir enda mindre enn micro-SIM-kortet som sitter i iPhone 4s, med rundt 40% mindre fotavtrykk. Bilder kan du se hos BGR
  • NFC – Flere Android-modeller har NFC allerede, som gjør at telefonen kan kommunisere med en annen enhet over veldig korte avstander; typisk noen få centimeter. Det gjør at du blant annet kan betale med telefonen, låse opp dører på enkelte hoteller eller sende over bilder fra én telefon til en annen bare ved å holde dem inntil hverandre. I iOS6 finnes også en lommebok-app som tar vare på ulike typer lojalitetskort og den slags.
  • 4G LTE – Vi regner også med at den neste iPhone-modellen får 4G-støtte i USA slik tilfellet er for nye iPad, men om den også blir kompatibel med norske 4G-nett er heller tvilsomt. Apple fikk kritikk fra Forbrukerombudet for 4G-markedsføringen her til lands, og det norske 4G-nettet håndterer foreløpig ikke samtaler så godt; kun datatrafikk. Derfor er det heller ingen 4G-telefoner på det norske markedet ennå.
  • Raskere og mer arbeidsminne – iPhone 5 forventes å ha en variant av A5X-prosessoren som finnes i nye iPad (dobbeltkjernet), men også 1GB arbeidsminne; det doble av hva iPhone 4s byr på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under har selskapet Blackpool Creative laget en video som viser hvordan telefonen omtrent vil se ut basert på bilder som har lekket her og der:

Den nye iPhone-modellen vil selvsagt også lanseres med iOS6, der nyhetene blant annet er en ny kartapplikasjon (Google Maps er sparket ut), mer avansert stemmestyring (Siri), integrering av Facebook i hele operativsystemet, iCloud-støtte for Safari, "do not disturb"-modus, lommebokappen Passbook, samt en rekke små og store nyheter.

Kommer iPad mini også?

Kanskje vel så spennende er ryktene om en ny og mindre iPad-modell. Både Google og Amazon spesielt kaprer markedsandeler med henholdsvis Nexus 7 og Kindle Fire; 7" nettbrett som mange har fått øynene opp for, og som er mer portable enn det iPad er med sine 9,7" over diagonalen.