Nå kan du snakke til telefonen din i stedet for å trykke. Det har verden ventet på, eller hva? Foto: Apple
Nå kan du snakke til telefonen din i stedet for å trykke. Det har verden ventet på, eller hva? Foto: AppleVis mer

Kommer du til å snakke med telefonen din?

… eller har dagens "innovasjoner" begynt å bli litt tøysete?

Tirsdag kveld viste Tim Cook og resten av Apple-gjengen frem iPhone 4s, og selv om den nye modellen ikke var veldig forskjellig fra den eksisterende utgaven, var det én ting som virkelig fanget oppmerksomheten:

Assistenten Siri. Hun du kan snakke til.

Prinsippet er at du kan snakke til Siri i stedet for å knotte på telefonen. Du kan spørre henne hvordan været blir i dag, om du har ledig tid i kalenderen din på mandag, om det finnes noen gode indiske restauranter i byen du besøker eller svare på innkommende meldinger. Siri vil svare og gi deg informasjonen du trenger.

Fancy? Uten tvil.

Men kommer jeg til å bruke det?

Ikke mens jeg venter på legekontoret, i hvert fall.

For meg er telefonen en personlig greie, derunder også mine kalenderavtaler, utgående SMS-er og middagsplaner for kvelden. Siri vil derfor neppe få delta hvis jeg befinner meg et sted der det er andre folk, og jeg håper for Guds skyld flere enn meg har denne oppfatningen; til og med du som snakker så høyt i telefonen på bussen hver morgen.

Alene – kanskje. I bil er hun kanskje ekstra godt egnet siden man må følge med på veien mens man kjører, men det skal ikke store feilene til før hun får sparken. Med tanke på hvor "glad" flere av oss er i autokorrekturen på iPhone, har jeg ikke de største forhåpningene, for å si det forsiktig. Men spør du meg, vil jeg heller titte over kalenderen for mandag og tirsdag enn å stille Siri en haug av spørsmål for å finne et tidspunkt som kan passe for et møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og i tillegg – talegjenkjenning er en vanskelig greie. For ikke mange ukene siden testet vi Dragon Dictation, som også bruker Nuance; samme teknologi som Siri bruker for selve talegjenkjenningen.

Kanskje litt senere mente ikke Fetter 06:50 – hvor mange slike formuleringer kommer du til å orke før du stopper bilen og skriver SMS-en selv?

Men det er ikke bare Apple. I flere markeder ser vi stadig nyvinninger som er fancy-schmancy som bare det, men der jeg lurer på om folk virkelig bruker disse løsningene.

Smarte kjøleskap er én ting. Tenk så kjekt å kunne trykke på en skjerm for å se hva du kan lage med ingrediensene du har i skapet, hva som snart går ut på dato eller hva du mangler for å lage lasagne til middag. Du må selvsagt registrere alt du putter inn i kjøleskapet (vare, hvor mye, utløpsdato …), men det er jo ingen sak der man kommer hjem med fem bæreposer og to sultne barn en lørdag ettermiddag, eller hva?

Selv har jeg en avansert tørketrommel med en rekke programmer for ulike klesplagg. Jeg har blant annet et program for jeans, ett for hodeputer, ett for store hodeputer (VIKTIG FORSKJELL, må vite!) og en god håndfull til. Men jeg bruker dem ikke. Jeg trykker på den samme knappen HVER gang. Og jaggu blir det tørt allikevel.

Og så spillkonsollene, da. Etter at Nintendo introduserte en ny måte å styre på med Nintendo Wii, har ikke Sony og Microsoft vært snauere enn at de laget henholdsvis Move og Kinect. Morsomt til enkelte spill, kanskje, men kommer du til å legge fra deg håndkontrollerne og stå i stua og sparke som en helt når Fifa 13 kommer med Kinect-støtte? Ikke jeg heller.

Spørsmålet er hvorvidt elektronikkbransjen egentlig har begynt å nærme seg målstreken innenfor en rekke produktgrupper og nå er desperate etter å finne på nye ting folk bare ha, slik TV-shop har overlevd i en årrekke.

Eller hva tror du, Siri?