Kø? Se trafikk på mobiltelefonen

Hvis alle bare hadde brukt Waze ...

Bruker du Waze, kan du kanskje unngå køen neste gang. Foto: SCANPIX
Bruker du Waze, kan du kanskje unngå køen neste gang. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GPS-enheten i bilen kan kanskje fortelle deg at den korteste veien fra A til B tar 2 timer og 10 minutter, men hva hvis det er kø midtveis?

Riktignok er det flere produsenter av GPS-enheter som tjener ekstra penger på å selge deg abonnementsløsninger der du får trafikkinformasjon, oversikt over fotobokser etc. på kjøpet.

Waze' ambisjon er at du får alt dette og mer til - gratis.

Les også: Slik fjerner du bilder fra Google Street View

Sosial trafikktjeneste

Waze er tilgjengelig for Android, Windows Mobile, Symbian, Blackberry (beta) og iPhone og fungerer i utgangspunktet som en GPS-karttjeneste der du kan få instruksjoner (turn-by-turn, altså "sving til høyre nå" osv) om hvor du bør kjøre når du skal fra A til B. Vel å merke er ikke dette bare basert på hvilken rute som er kortest, men med tilleggsinformasjon om trafikken.

Ideen er nemlig at alle brukerne av Waze automatisk oppdaterer informasjon til tjenesten om hvilken fart de holder. Dermed kan Waze oppdage det dersom flere biler bare kjører i 8km/t og omdirigere deg før du havner bakerst i den lange køen.

image: Kø? Se trafikk på mobiltelefonen


Brukerne kan også legge inn informasjon om lasermålinger, fotobokser, hull i veien og andre ting som kan være nyttig informasjon for andre. Dette gjøres ved hjelp av noen få knappetrykk, men vil du også skrive, er du nødt til å stoppe bilen først av sikkerhetshensyn.

Ikke alle veier tilgjengelig

Siden Waze ikke benytter seg av en komplett karttjeneste, er det også opp til brukerne å "lage" kartet. Kjører du på en vei som ikke er merket av på kartet, kan du "ta opp" kjøreruta slik at veiene som eventuelt måtte mangle blir oppdaterte.

Den sosiale biten har også diverse funksjoner - eksempelvis gis det poeng til de som rapporterer inn mest, det er mulig å sjekke inn på ulike steder via FourSquare, og det er også mulig å knytte seg til venner slik at man kan se hvor de andre er på kartet; kjekt hvis man skal reise flere på tur sammen, for eksempel.

Se mer hvordan tjenesten fungerer i videoen under:


image: Kø? Se trafikk på mobiltelefonen


Lenke: Waze | iPhone-appWindows Mobile/Symbian. QR-strekkoden til Android-applikasjonen finner du til høyre (scannes med barcode scanner eller lignende app).