Knust, ufølsom og låst mobilskjerm - hva gjør du?

Er du så heldig å ha en Android-mobil er løsningen svært enkel.

 Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At man ender opp med knust skjerm på mobilen skjer i de beste familier. I vår familie er det undertegnede som leder med god margin, vi snakker om stillingen 3-0-0 enn så lenge.

Sist var det en LG G2 som falt på et tregulv, noe som har skjedd flere ganger tidligere uten at det oppsto noen skader.

Men denne gangen ble skjermen helt knust, og ikke bare det - den var ikke lenger berøringsfølsom. Ingen respons overhodet, ikke noe sted på skjermen.

Mobilen var selvsagt låst, den eneste måten å åpne den på er å tegne en forbindelse mellom noen runde prikker på skjermen. Dermed fikk vi verken lest viktig beskjeder på SMS eller tatt sikkerhetskopi av alle data for å overføre til ny mobil. Dataene på mobilen blir ikke tilgjengelige om man kobler den til en PC når mobilen er låst.

INGEN KONTAKT: Men vi fant en snedig løsning etter uhellet. Foto: BRYNJULF BLIX
INGEN KONTAKT: Men vi fant en snedig løsning etter uhellet. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Så hva gjør man?

En god ting med Android er at operativsystemet har innebygd støtte både for eksternt tastatur og mus, uansett om det kjører på en mobil, et nettbrett eller annen enhet.

Dermed kan du styre mobilen med en mus i stedet for berøringsstyring. Ikke praktisk i vanlig bruk, men i visse situasjoner kan det være gunstig. Og i denne situasjonen var det ikke bare gunstig, men ganske enkelt redningen.

Les også om hvilke skader det er mulig å reklamere på - flere enn du kanskje tror!

USB On-The-Go

Men hvordan kobler man en mus til en mobil? Kontaktene passer jo ikke. Det man trenger er en overgang fra micro-USB til en kontakt som man kan plugge vanlige A-type USB-plugger i. Disse finnes, og støtter standarden som heter USB On-The-Go. Vi har skrevet om denne standarden og bruk på Android-enheter tidligere, spesielt for bruk med nettbrett. Du finner artikkelen her.

LØSNINGEN: Her er utstyret vi brukte. Foto: BRYNJULF BLIX
LØSNINGEN: Her er utstyret vi brukte. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Så vi fant fram vår overgangskabel og koblet til en helt standard PC-mus. Knappen på baksiden av mobilen slår på mobilen slik at den er klar for berøringskoden. Med muspekeren var det nå ingen sak å tegne forbindelsen som låser opp mobilen med den knuste skjermen.

Du ser hele prosessen i videoen øverst i artikkelen.

Vi kunne også manøvrere oss videre og slå av sperren, slik at det bare er å koble mobilen til PC og kopiere over alle dataene med programvaren til LG. Kjekt å ha når vi skal sette opp en ny LG G3 i stedet for å reparere den gamle.

Les også hvordan vi selv byttet glass på iPhone 4

Hva med iPhone?

Har du en iPhone med akkurat de samme problemene, er du verre stilt. Du er nemlig nødt til å koble deg til iTunes, og hvis digitizeren (det tynne laget rett under glasset som registrerer fingerberøring) er ødelagt, får du ikke tastet inn koden for å låse opp mobilen.

Ny mobil? Her finner du alle Dinsides mobiltester.