NYE TIDER: Gammeldagse klokkeradioer er "så 1985". TuneIn Radio-appen på mobilen kan gjøre samme nytten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NYE TIDER: Gammeldagse klokkeradioer er "så 1985". TuneIn Radio-appen på mobilen kan gjøre samme nytten. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Klokkeradio på mobilen

Android-appen TuneIn Radio har en genial, skjult funksjon for å vekke deg med radio.

I våre dager har man hundrevis av valg for hvordan man vil bli vekket av mobilen. Det finnes sadistiske apper som krever at du løser mattestykker eller rister mobilen før alarmen stanser, og sympatiske apper som vekker deg med hyggelige melodier når du er i den letteste søvnfasen.

– Ikke legg mobilen i senga! advarer branneksperter

Men det mest populære måte å bli vekket av mobilen på er fortsatt å bruke en av de forferdelige, innebygde alarmtonene. For eksempel "PIP, PIP, PIP!", "KYKKELIKYYY!" eller "RRRIIING!!!". Grøss.

I gamle dager var det andre tider: Da hadde folk klokkeradioer, som satt på nattbordene og vekket Norges arbeidere med rykende ferske nyheter og værmeldinger. Selv har vi savnet en slik, og forsøkt å finne en god app som kan spare oss pengene ved å gjøre dette fra mobilen.

Og vi fant løsningen på et, for oss, overraskende sted: I Android-appen TuneIn Radio.

I 2009 trodde Sony de hadde funnet den ultimate måten å smelte sammen klokkeradio og mobil på - se den rare dingsen

SLIK: Ved å gå gjennom menyknappen finner du "Options" og "Alarm". Her kan du velge når du vil bli vekket av din favoritt-radiokanal. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SLIK: Ved å gå gjennom menyknappen finner du "Options" og "Alarm". Her kan du velge når du vil bli vekket av din favoritt-radiokanal. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Her er funksjonen

TuneIn Radio er en app mange har installert fra før av, og finnes både i gratis- og betalversjon. Det er en utmerket app for nettradio, med et hav av stasjoner, inkludert alle de norske.

Det vi ærlig talt ikke visste, var at Android-appen også har en super funksjon for å fungere som klokkeradio. Dette markedsføres ikke med store bokstaver, og vi har heller ikke lest om funksjonen i våre søken etter en klokkeradio-app. Men den er der, og den virker.

Slik gjør du det:

  1. Last ned appen, åpne den og gå inn på radiostasjonen du ønsker å bli vekket av.
  2. Trykk på menyknappen og velg "Options".
  3. Velg "Set alarm", huk av "Enable alarm" og gjør de valgene du ønsker.
Gratulerer, du har nå fått deg splitter ny klokkeradio.

Test av Geneva XS - en liten, god og lekker Bluetooth-høyttaler som også er klokkeradio

Erstatter egne apper

I alarmboksen kan du gjøre flere valg som er ganske selvforklarende. Husk å trykke på "Repeat alarm" og velg mandag til fredag om du vil at radioen skal fyres av alle hverdager. Da slipper du å tenke noe mer på alarmen før du legger deg. Det er bare å forlate telefonen som tidligere, og sove godt.

Selv har vi brukt den en ukes tid, og den ble umiddelbart vår favoritt. Vi har fortsatt en god, gammel "PIP, PIP, PIP!"-alarm på telefonen vår i tilfelle klokkeradioen skulle slå seg vrang, men det har foreløpig ikke skjedd.

BEGRENSET: På iOS er radioalarm-funksjonen begrenset. Du må ha skjermen på og appen åpen for at den skal fungere.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEGRENSET: På iOS er radioalarm-funksjonen begrenset. Du må ha skjermen på og appen åpen for at den skal fungere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


TuneIn Radio sin klokkeradio-funksjon er enkel, den fungerer og den gjør akkurat det vi vil ha ut av en klokkeradio. Som strengt tatt bare er å slå på radioen på et gitt tidspunkt. Derfor gidder vi ikke lenger lete etter en dedikert klokkeradio-app.

Men disse finnes. For eksempel lanserte P4 sin app P4 Klokkeradio. Men TuneIn Radio har P4 også, om du skulle være interessert i den slags, så har du TuneIn Radio allerede kan du slippe å laste ned enda en app.

Klokkeradio på iPhone, iPad, Windows Phone?

TuneIn Radio-appen finnes til alle plattformer. Men det er på Android klokkeradioen fungerer best.

På iPhone- og iPad-versjonen har du funksjonen, men den krever at appen blir kjørende med skjermen på for å fungere. Med andre ord må du velge at skjermen aldri skrus av automatisk, ha i laderen og tåle at skjermen lyser. Heldigvis har appen en funksjon for å bare vise deg klokken, slik at dingsen din ikke lyser opp hele rommet.

I Windows Phone-appen har vi ikke funnet funksjonen i det hele tatt.

Les også kommentaren: Takk for nå, Windows Phone. Hallo, Android!