Klistremerkene snakker med mobilen din

De små NFC-klistremerkene kan gjøre hverdagen enklere.

<strong>NFC-KLISTREMERKER:</strong> Disse klistremerkene kan kommunisere med telefonen din og gjøre hverdagen enklere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
NFC-KLISTREMERKER: Disse klistremerkene kan kommunisere med telefonen din og gjøre hverdagen enklere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For over fem år siden skrev vi om NFC – Near Field Communication.

Teknologien var da så vidt begynt å komme i enkelte mobiltelefoner, men de senere åra har så og si alle telefoner innebygd støtte for NFC.

Også iPhone, selv om Apple her har begrenset bruken til kun å omhandle deres betalingsløsning, Apple Pay.

LES OGSÅ: Her bruker vi Apple Pay i Norge

Mer moro på Android

Har du en Android-telefon med NFC kan teknologien brukes til så mangt. Du kan bruke det til å sende bildet som er åpent på telefonen til en annen telefon bare ved å la baksidene av telefonene berøre hverandre. Det samme gjelder om du har en nettside åpen, eller en app, der mottakeren blir tatt rett inn til riktig app-side i Googles app-butikk.

Mange Bluetooth-høyttalere kommer også med NFC, slik at du enkelt kan pare mobilen og høyttaleren bare ved å holde dem inntil hverandre, i stedet for å holde en knapp inne og gå veien om Bluetooth-menyen.

NFC sørger kun for å opprette kontakten mellom de to enhetene. Selve dataoverføringen kan for eksempel skje via Bluetooth eller WiFi Direct.

LES OGSÅ: NFC kan også brukes til skumlere ting

Egne klistremerker

MANGE VARIANTER: Sony er blant mange aktører som lager NFC-tagger. Foto: Sony/YouTube
MANGE VARIANTER: Sony er blant mange aktører som lager NFC-tagger. Foto: Sony/YouTube Vis mer


Såkalte NFC-tags er ofte klistremerker eller andre små festeanordninger med NFC innebygd. Det betyr i praksis at den kan kommunisere med telefonen din når du legger den inntil. Slike NFC-tagger kan «programmeres» slik at telefonen din utfører gitte kommandoer når den berører det.

Til det trenger du en app som kan skrive informasjon til NFC-klistremerket. De fleste kan overskrives mange ganger (sjekk spesifikasjonene hvis du bestiller noen – det finnes også de som kun kan skrives til én gang), så det går fint å endre eller legge til funksjonalitet om du ikke er fornøyd med den første oppskriften du lagde.

Kjekke Android-apper i så måte er for eksempel Trigger (Play Butikk, gratis) eller NFC Tools (Play Butikk, gratis).

Se video lenger ned i saken om hvordan vi bruker Trigger til å lage en NFC-tag til bilturen.

Det finnes også Windows-telefoner med støtte for NFC og dermed også NFC-apper i Microsofts app-butikk, men her ser det ut til at det ikke er like fleksibelt å programmere taggene som på Android, der du er begrenset til én handling.

NFC-tags selges gjerne i pakker á 4-6 stykk, som typisk koster mellom 50 og 100 kroner i diverse norske nettbutikker, og omtrent halvparten om du har tid til å vente på postgangen fra Kina.

Her er noen av tingene du kan bruke dem til:

#1: På nattbordet

KJEKK APP: Med Trigger kan du programmere NFC-tagger.
KJEKK APP: Med Trigger kan du programmere NFC-tagger. Vis mer


Mange av oss bruker telefonen som vekkerklokke og må igjennom den samme rutinen hver kveld. Av med lydene, på med 06:30-alarmen og så videre.

En NFC-tag kan automatisere dette slik at du kun trenger å berøre den med telefonen for å gjøre telefonen klar for natten. Er du ekstra smart, gjør du det slik at oppskriften er litt annerledes fredag og lørdag kveld enn resten av uka.

#2: Utenfor soverommet

Sliter du med å stå opp om morgenen? Mange kaster seg kjapt over telefonen for å slå av den forbaskede lyden og ender opp med å slumre litt for mange ganger, eller i verste fall – slå av alarmen slik at man forsover seg.

En NFC-tag plassert på veggen utenfor soverommet (eller på badet, for den saks skyld) kan brukes i kombinasjon med alarmapper som Sleep as Android (Play Butikk, gratis), der appen krever at du berører NFC-taggen for å stoppe ringingen.

LES OGSÅ: Syv supre alarm-apper

#3: Starte en nedtelling

Enten du skal koke egg, trekke te eller andre ting som krever at du bør ta tiden, kan NFC-tags brukes til den slags også.

Fest en ved komfyren som gjør at telefonen starter nedtelling på syv minutter om det er tiden du foretrekker når du koker egg, eller en på vannkokeren som gjør at telefonen ringer tre minutter etter berøring – når teen er klar.

#4: Del nettet fra telefonen

Hender det du bruker mobiltelefonen som trådløst aksesspunkt som du kobler PC-en til? En enkel måte å gjøre dette på er å klistre en NFC-tag på lokket på den bærbare PC-en, og så programmere den slik at telefonen deler nettlinja når den berører klistremerket.

Du kan også gjøre det slik at den stopper delingen når den berøres andre gang.

STARTER NETTDELING: Ved å berøre dette klistremerket med telefonen, starter vi deling av WiFi direkte.
STARTER NETTDELING: Ved å berøre dette klistremerket med telefonen, starter vi deling av WiFi direkte. Vis mer


#5: Hva er i boksen?

VISER INNHOLDET: En NFC-tag kan også brukes slik at du ved å berøre den med telefonen ser hva som befinner seg i esken.
VISER INNHOLDET: En NFC-tag kan også brukes slik at du ved å berøre den med telefonen ser hva som befinner seg i esken. Vis mer


Hender det at du pakker ned ting i pappesker og setter i boden eller på loftet? Da er det kjekt å merke esken med hva som befinner seg oppi, slik at du lett finner frem senere.

Også dette kan du bruke en NFC-tag til. Skriv inn hva som befinner seg i boksen, skriv det så til NFC-tagen og klistre den på esken. Når du senere lurer på hva som er i boksen, berører du klistremerket med telefonen og får opp ei liste over inventaret. Tar du ut eller legger i noe, kan du oppdatere lista deretter, gitt at du har en NFC-tag som lar seg skrive til flere ganger.

LES OGSÅ: De beste huskeliste-appene

#6: Klar for biltur

Kanskje har du også et lite rituale når du setter deg i bilen, enten det dreier seg om å koble til med Bluetooth, åpne Waze, aktivere GPS, åpne den foretrukne musikkspilleren, Google Maps eller hva det måtte være.

Mangler du Bluetooth, men kobler til anlegget med en AUX-kabel, pleier du kanskje å sette hodetelefonvolumet til maks, der du på enkelte telefoner er nødt til å godta en advarsel om at høyt volum kan føre til hørselskader. Og så videre.

Alt dette kan du automatisere med en NFC-tag, slik at du bare holder telefonen inntil den i det du setter deg i bilen. Andre muligheter kan være å ha en tag på døra som lagrer posisjonen til bilen din når du forlater den (slik at den blir enklere å finne tilbake til) eller ha en tag i hanskerommet som henter frem brukerhåndboka til bilen din om den også er tilgjengelig på nettet.

SE VIDEO:
Under har vi brukt den nevnte Trigger-appen til å programmere en NFC-tag som automatisk slår av wifi, øker volumet til maks, starter Spotify-avspilling og kart-appen. Dermed kan den fint klistres i bilen:

#7: Del WiFi med besøkende

image: Klistremerkene snakker med mobilen din


Hender det du har besøk av folk som ber om passordet på det trådløse nettet ditt? Da kan det være kjekt å vite at du ved å holde fingeren inne på ett av dem i WiFi-innstillingene kan skrive innloggingsdetaljene til en NFC-tag, slik at besøkende dernest bare kan berøre NFC-taggen for å koble seg til nettet.

Vel å merke kan man, med en avansert NFC-leser-app, lese av passordet, så det er ikke slik at passordet blir så fryktelig hemmelig, men det kan være en enklere løsning dersom du har et avansert passord. Og når du bytter det, kan du skrive det nye til NFC-taggen.

Merk at dette er mulig på Android-telefoner fra versjon 5 (Lollipop) og oppover. Om du ikke har funksjonen, er en mulighet appen Instawifi (Play Butikk, gratis), men det fordrer at den som skal logge seg på har appen installert.

LES OGSÅ: Slik deler du WiFi med en QR-kode

Det finnes selvsagt flere bruksområder – eksempelvis kan du ha en på kontorpulten som setter telefonen i vibreringsmodus og åpner kalenderappen eller lignende, og er du mer avansert kan du også knytte NFC-tagger til Tasker-script eller hva det måtte være.

Har du noen fortreffelige bruksområder å dele med Dinsides lesere, hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under!