Kjør Word over Internett

NY TEKNOLOGI: Tanken om å kjøre programvare via Internett kan virke litt underlig, men dette er ikke lenger science fiction, og nå går også Microsoft inn for å videreutvikle dette prinsippet. Allerede nå kan du prøvekjøre Word, Excel og PowerPoint direkte i nettleseren.

Kjør Word over Internett

  1. Skjermbilde: Word på nett

Vi har tidligere skrevet om tekniske løsninger som gjør det mulig å kjøre helt vanlige programmer via Internett. De eneste brikkene som mangler for at dette skal fungere i praksis, er raskere tilknytning til Internett og mulighet for å være tilkoblet uten å betale tellerskritt. Men også dette er i ferd med å løse seg, og en høyhastighetslinje av den typen f.eks. Chello tilbyr, vil være midt i blinken.

Microsoft er med

Og fenomenet er i ferd med å bli en helt ny bransje i samme kategori som internettilbydere. De nye aktørene vil, i følge PC-Magazine Online, bli kalt ASP (Application Service Provider, som er en videreutvikling av ISP som står for Internet Service Provider). Blant selskaper som allerede er i gang med å forske og utvikle prinsippene, er Citrix, Concentric Networks, Oracle og PeopleSoft.

Også Microsoft ser behovet for dette, og har gjennom underavdelingen Network Solutions Group nå annonsert at de vil starte et pilotprogram for å støtte ASPer som tilbyr Microsoft-programvare -- i første rekke Office 2000-programmer. Microsoft har også planer om å lage et sertifiseringsprogram for dette, slik at det skal bli lettere for sluttbrukere å vurdere hvilke aktører det er verdt å satse på.

Utleie av programvare

Når overføringshastighen blir høy nok, kan ASPene leie ut programmer. Dette har en rekke fordeler fremfor å kjøpe pakken og installere selv. For det første vil du få tilgang til en stor driftsavdeling som alltid holder installasjonen i tipp topp stand. For det andre vil du hele tiden få tilgang til nye versjoner, og for det tredje trenger du ikke en så kraftig maskin siden programmene kjøres på serveren og ikke på din PC.

Siden Microsoft selv sertifiserer de ulike aktørene, kan du også være rimelig sikker på at du ikke kjøper tjenesten av en svindler. Men det er jo selvsagt viktig å vurdere selv, og dette vil nok ikke få noen utbredelse med mindre det

Prøv selv

Allerede nå kan du prøvekjøre fremtidens PC-løsning direkte i din egen nettleser. Selskapet Citrix har laget en demoside hvor du kan kjøre Excel, Word eller PowerPoint direkte i nettleseren uten at programmene er installert på maskinen. For å få dette til å virke, kan det tenkes at du må installere en klientprogramvare på PCen (plugg-inn-modul i nettleseren) fordi den automatiske installasjonen ikke alltid fungerer. Den kan du laste ned fra Citrix' filområde. Her vil du finner programmer for både Mac og PC. Har du f.eks. en Windows-PC med Internet Explorer, kan du laste ned en plugg-inn-modul i Active-X-format.

Hovedinntrykket etter å ha prøvekjørt dette er at dette er spennende teknologi, men for å gjøre dette praktisk, så kreves lokal distribusjon og høyere hastighet. Citrix sitt demo-oppsett ligger i USA, og selv om vi bruker 512 Kbit fastlinje, så blir dette for tregt slik det er nå.

En flopp eller ramme alvor?

Innvendingene våre er basert på teknologien slik den fremstår i 1999, men det er ingen tvil om at ideen er god, og at dette er realiserbart i løpet av få år. Små og mellomstore bedrifter bruker alt for mye tid på å oppgradere og vedlikeholde installasjoner, og alt dette arbeidet kan bedriftene slippe unna med denne ordningen. Det er også lett å se for seg at et stort antall små bedrifter med lignende databehov kan gå sammen om én IT-avdeling som drifter og installerer for alle sammen. På denne måten kan også bedriftene klare seg med de samme PCene mye lenger, siden programvaren i realiteten kjøres på en kraftig server, ikke på PCen.

Men vi har hørt om såkalte tynne klienter før, og så langt har ikke dette prinsippet slått an i det hele tatt. Det er jo ikke alltid brukerne er enig med utviklernes visjoner om hvordan verden skal se ut...