Kjøpe mobil kontant eller med abonnement?

Lønner det seg å kjøpe telefonen separat, eller binde seg i ett år?

BINDE DEG ELLER IKKE? At du alltid betaler mye mer for å binde deg til en operatør, stemmer ikke helt ifølge vår prissjekk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
BINDE DEG ELLER IKKE? At du alltid betaler mye mer for å binde deg til en operatør, stemmer ikke helt ifølge vår prissjekk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har nettopp sjekket prisene på iPhone 6s og 6s Plus med fokus på hvorvidt det lønner seg å kjøpe telefonen separat og så bruke det rimeligste mobilabonnementet ved siden av, eller om 1-kronestilbudene fra Netcom og Telenor var smartere.

Og i flere tilfeller var det faktisk billigere å gå for abonnementsløsningene, i hvert fall om vi kun ser på kostnaden i løpet av 12 måneder. En ulempe ved å binde seg er imidlertid at du da må betale den samme prisen hele året igjennom, mens du med et ikke-bundet abonnement står fritt til å bytte til noe billigere underveis.

I dag skal vi gjenta undersøkelsen, men denne gangen med en god håndfull populære telefoner som ikke er laget av Apple.

Forutsetninger for beregningene

Billigst for 3GB data (ubegrenset SMS/ringing):

 • Banzai 4G: 239,-
 • Telipol: 245,-
 • Talkmore: 249,-
 • OneCall: 249,-
 • Telio: 258,-

 • For å gjøre det litt enklere i denne runden har vi kun sett på én dataterskel.

  Vi antar nemlig at 3GB vil være mest aktuelt for de fleste. Vær klar over at du eventuelt kan legge på et par tiere på månedsprisen på det rimeligste abonnementet for å få 5GB i stedet, og det er også mulig å komme litt billigere unna i løpet av et år om du velger mindre enn 3GB data.

  I faktaboksen over ser du de fem rimeligste tilbudene pr 27. oktober ved fri bruk av SMS/tale og 3GB data. Merk at det kun er OneCall som da tilbyr hastigheter inntil 20Mbit/s (det samme som Telenor1 og Netcom med tilsvarende abonnement), mens de øvrige har et tak på 10Mbit/s.

  LES MER: Hvilke operatører bruker Telenor og hvilke bruker Netcom?

  Vi er uansett ute etter det billigste alternativet i denne runden, og har derfor brukt abonnementet fra Banzai i utregningene under. Prisene er innhentet 27. oktober, der vi for kontantkjøp har brukt den laveste prisen (inklusive frakt) i følge prisjakt.no.

  For alle operatørene har vi funnet kombinasjonen som gir den laveste prisen over tolv måneder, men som har minst 3GB data inkludert i abonnementet. Spesielt for Telenor vil det være mulig å betale mindre akkurat nå, men da litt mer totalt over 12 måneder. Etter ønske fra kommentarfeltet i forrige runde, har vi også tatt med Chess denne gangen, som tilbyr hele 60Mbit/s som hastighetstak på sitt abonnement.

  1Telenor har en kampanje i disse dager og tilbyr fri fart på flere abonnementer ut juni 2016.

  I diagrammene under har vi fargelagt det du må betale akkurat nå med rødt, og det du må betale i løpet av de tolv månedene (abonnement + evt avbetaling) med lysere rødfarge.

  Samsung Galaxy S6 og S6 Edge

  Kjøpe mobil kontant eller med abonnement?


  Samsung Galaxy S6 Edge fikk en sekser på Dinsides terning da vi testet den tidligere i år. Her er det billigst å betale én krone for telefonen fra Netcom, og deretter 724 kroner i måneden det første året.

  Telenor kommer et stykke bak Netcom på pris (cirka 900 kroner dyrere), men som du ser har selskapets L-abonnement dobbelt så mye data inkludert, og dessuten får du i disse dager med en trådløs ladeplate og en Bluetooth-høyttaler.

  Tilbudet fra Chess er imidlertid dyrest. Ja, selv om man får 5GB inkludert i abonnementet, er det fortsatt dyrere enn Telenor med 6GB. Det skulle vise seg å være konsekvent for alle telefonene vi har tatt med denne gangen.

  Når det gjelder den vanlige utgaven av S6, har vi sjekket prisene med dobbelt så mye lagringsplass, altså 64GB:

  Kjøpe mobil kontant eller med abonnement?


  Her kommer du billigst ut av det ved å kjøpe telefonen kontant og ha et rimelig abonnement ved siden av, men som du ser er ikke forskjellen veldig stor opp til tilbudet fra Netcom, der du slipper å bla opp nesten 6.000 kroner i dag.

  Sony Xperia Z5 Compact

  Kjøpe mobil kontant eller med abonnement?


  Sonys nye, lille toppmodell er oppfølgeren til en av fjorårets salgssuksesser, Z3 Compact, og Z5 Compact fikk en femmer på Dinsides terning tidligere i høst.

  Her er det Lefdal-tilbudet som er det beste, der du sparer 50 kroner pr måned med nøyaktig samme abonnement som det du får fra Netcoms nettsider, og du betaler altså bare én krone i kjøpsøyeblikket.

  Igjen ser vi at Telenor er dyrere, men igjen er det snakk om et abonnement som har dobbelt så mye data, i tillegg til at du får med et par ørepropper og et sportsarmbånd på kjøpet. Chess får igjen den høyeste søylen og er cirka 1.000 kroner dyrere enn Telenor.

  LG G4

  Kjøpe mobil kontant eller med abonnement?


  Om kameraet er viktigst når du kjøper telefon, bør du absolutt vurdere LG G4 denne høsten. Siden lansering har prisen falt til et ganske hyggelig nivå, og kameraet er ett av de aller, aller ypperste på markedet.

  Her er det faktisk billigst å kjøpe telefonen nå og et abonnement på siden, men du bør allikevel vurdere Telenors tilbud på denne, som bare blir 29 kroner ekstra i løpet av et helt år. For det første får du dobbelt så mye data på abonnementet (6GB vs 3GB), LGs Quick Circle-etui (med et rundt «vindu» som lar deg kikke på skjermen) og dessuten høyere hastighet enn det rimelige abonnementet fra Banzai.

  Her er Chess over 2.000 kroner dyrere enn Telenor. Riktignok selger Chess utgaven med ekte kuskinn på baksiden, men i de rimeligste nettbutikkene utgjør denne forskjellen nå bare et par hundre kroner uansett.

  Sony Xperia Z5

  Kjøpe mobil kontant eller med abonnement?


  Sony lanserer tre nye toppmodeller denne høsten, og mens Z5 Premium er rett rundt hjørnet, er Xperia Z5 den midterste av modellene hva gjelder størrelse.

  Også her er det billigst i løpet av ett år om du kan betale 6590,- for telefonen i dag, men som du ser – prisforskjellen er ikke veldig stor om du heller er lysten på å bruke én krone nå og heller ta resten over de tolv månedene. Med mindre du går for Chess, som igjen troner øverst på prisstigen.

  Huawei P8

  Kjøpe mobil kontant eller med abonnement?


  Huaweis nye toppmodell, Mate S, er rett rundt hjørnet, men vi likte Huawei P8 godt da vi testet den i sommer, som blant annet har en rekke fiffige kameraeffekter for deg som vil være kreativ.

  Igjen er det billigste nettbutikk + billigste abonnement som gir den laveste totale prislappen over tolv måneder. Som du ser er tilbudene fra Expert og Lefdal identiske med tanke på totalpris, men Expert-tilbudet med Telenor-abonnement har mer inkludert data.

  Konklusjon

  Sammenligningen blir ikke 100% reell, siden blant annet Telenor og Netcom opererer med ulike datakvoter på abonnementene.

  I denne prissammenligningen har Telenor stort sett vært dyrest av de to, men de har også inkludert et abonnement med mer data, fri fart ut juni 2016, i tillegg at du på flere av tilbudene får med andre produkter på kjøpet.

  Chess, derimot, er dyrest av de tre operatørene på alle telefonene.

  Når vi har sjekket priser, har vi for øvrig stusset et par ganger over at ikke alle pakkene til Telenor er like logiske. Om du bestiller derfra, bør du derfor gå nøye til verks når du sjekker priser. Det hender faktisk at det er billigere, både hva gjelder kontantpris og summen over 12 månder, å gå for et abonnement med mer (!) data.

  Og siden det ikke er noe entydig svar på hva som er billigst, gjelder det med andre ord å sjekke tilbudene når du skal kjøpe telefon; både på prissammenligningstjenester som prisjakt.no, på nettsidene hos mobiloperatørene og i reklameblekkene som dukker opp i postkassa.

  Vi kan uansett konkludere med at det sjelden koster deg veldig mye ekstra å kjøpe en telefon med binding, om du ikke har råd til å bla opp tusenlapper for en ny telefon akkurat nå.

  Ja, i noen tilfeller er det faktisk den rimeligste løsningen.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer