Full kontroll med en liten lysboks. Foto: Produsenten
Full kontroll med en liten lysboks. Foto: ProdusentenVis mer

Kick - revolusjon i fotolys?

Kan du si farvel til blits og filmlamper? Norsk utvikler kickstarter nytt produkt.

Å ta bilder er å fange lys. Lys kommer fra så mange steder og i forskjellige farger og intensitet. Noen ganger har man flaks, og motivet og fotografen befinner seg begge i heldige vinkler i forhold til lyset. Den dyktige fotograf vet dessuten å flytte seg og kameraet slik at lyset og motivet blir til en komposisjon, og ikke bare et snapshot.

Dessuten finnes det hjelpemidler.

Man kan bruke blits eller tenne lamper, den kan stå fast eller sitte på kameraet, lyse direkte eller reflekteres - dette er et eget fag som krever kunnskap og erfaring. Pluss mye utstyr, ledninger og kaos.

Men noen har tenkt helt nytt, og funnet en annen måte å hente og bruke lys på. I stedet for tradisjonelle lamper brukes RGB LED, lyset er smart og prosessorstyrt og kan styres trådløst med en app på en iPhone.

Vi nevnte dette prosjektet i en tidligere artikkel om oppfinnere, nye verktøy og muligheter. Siden den gang har en ny og rimeligere versjon blitt utviklet. Den nye utgaven heter Kick og ble lansert som et Kickstarter-prosjekt i går (13 juni 2012).

Kick - revolusjon i fotolys?


Hva er Kick?

Morten Hjerde er en av personene bak Kick. Foto: Produsenten
Morten Hjerde er en av personene bak Kick. Foto: Produsenten Vis mer


Utviklerne av Kick, blant dem norske Morten Hjerde, presenterer den slik:

- Kick er en lett, allsidig og rimelig lysenhet for smartmobiler eller speilreflekskameraer. Den byr på imponerende lyseffekter og kreative egenskaper, som justerbar fargetemperatur, farget lys (alle farger!), varierende lys og innebygde lyseffekter. En helt unik egenskap er at den kan plukke opp lys fra en video som kjører på en iPhone og selv lage tilsvarende lys du kan bruke i egen videoproduksjon. Det blir som å sample lys, på samme måte som man sampler musikk.

Vi snakker altså ikke bare om en vanlig lampe, men en som kan gi alle typer lys. I tillegg byr den på "levende lys" for videobruk, som kan være alt fra blafrende starinlys, flerrende lyn, blålys fra en politibil, solen som går bak en sky - mulighetene er nærmest uendelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kick kommer i to varianter, en Basic-utgave som gir hvitt lys og kontrolleres med knapper på selve enheten. Her kan du velge lysstyrke og fargetemperatur, enkelt og greit.

Kick Plus er den smarte varianten, som i tillegg har innebygd WiFi og kan kontrolleres fra iPhone. Her har du hele repertoaret, med en app som gir deg fargevelger, viser bilder og spiller video du kan sample lys fra.

Kick - revolusjon i fotolys?


Den har oppladbart, men ikke utskiftbart batteri. Med fullt lys på varer den i halvannen time, ved typisk bruk rundt fem timer. Den lades med en vanlig USB-lader, som for eksempel en iPhonelader.

Når kommer den?

Kick er som nevnt lansert som et Kickstarterprosjekt. Det vil si at vi - det store publikum - som vil støtte prosjektet eller har lyst på en Kick eller fler, forplikter oss til å betale et beløp. Dette beløpet kan være lite bare for å støtte prosjektet, det kan være en spesialpris på produktet eller et lite eller større antall for eventuelt videresalg.

Et Kickstarterprosjekt har en viss sum som mål og en tidsfrist. Først når disse er oppnådd vil pengene bli trukket fra kredittkortene til de som støtter prosjektet og produktet bli satt i produksjon.

Målet for Kick er 115 000 amerikanske dollar, og i skrivende stund, dagen etter lansering, har det kommet inn forpliktelser på over 30 000 dollar.

Prisen på en Kick Plus med app er 139 dollar hvis du støtter prosjektet nå.

Alt du vil vite om Kick finner du på Kicks nettsted og på Kickstartsiden til prosjektet.