Samsung Galaxy S11:

Kan få superskjerm

Samsungs nye toppmodell er bare noen måneder unna.

TRE MÅNEDER UNNA: Slik blir Samsungs Galaxy S11-telefoner skal vi tro ryktebørsen. Foto: OnLeaks/91Mobiles
TRE MÅNEDER UNNA: Slik blir Samsungs Galaxy S11-telefoner skal vi tro ryktebørsen. Foto: OnLeaks/91Mobiles Vis mer

Samsung lanserer tradisjonelt toppmodeller to runder i året, der Galaxy S-modellene kommer på tampen av vinteren og Note-modellene på tampen av sommeren. I år kom for eksempel S10-modellene den 20. februar, mens Note 10-modellene ble vist frem 7. august.

Det betyr at det ikke er mange månedene igjen før koreanerne kommer med nye modeller i S-serien, som da sannsynligvis får modellnavnene S11, S11+ (eller Pro) og S11e.

Og ryktebørsen er som vanlig i full gang. Spådommen ser ut til å være at S11-modellene slippes allerede 18. februar neste år – én uke før mobilmessen i Barcelona åpner.

Slik vil sannsynligvis Samsung Galaxy S11 se ut, ifølge Twitter-brukeren OnLeaks, som har truffet blink på mang en spådom tidligere. Dersom denne 3D-modellen stemmer, vil S11-telefonene være Samsungs første S-telefoner uten lydutgang. Foto: OnLeaks/91Mobiles
Slik vil sannsynligvis Samsung Galaxy S11 se ut, ifølge Twitter-brukeren OnLeaks, som har truffet blink på mang en spådom tidligere. Dersom denne 3D-modellen stemmer, vil S11-telefonene være Samsungs første S-telefoner uten lydutgang. Foto: OnLeaks/91Mobiles Vis mer

120Hz-skjermer

Det vi liker aller best med OnePlus 7 og 7T-modellene, er at de har 90 Hz-skjermer som gjør at alt av animasjoner, skrolling og den slags går silkemykt for seg, og i neste Galaxy-runde tilsier ryktene at Samsung vil høyne dette til 120 Hz, som da er det dobbelte av hva en typisk mobilskjerm leverer.

Et valg mellom 60 Hz og 120 Hz ble nemlig funnet gjemt i menyene på betautgaven av Samsungs neste Android-grensesnitt, OneUI 2.0:

Det er selvsagt ikke sikkert at denne muligheten vil gjelde alle de tre nye S11-modellene, der spesielt den rimeligere S11e-modellen neppe kan forventes å få så høy oppfriskningsrate. Kanskje er dette også reservert den dyreste modellen.

Fra før leverer også Razer 120Hz-skjermer i sine gaming-orienterte mobiltelefoner, som ikke er i offisielt salg i Norge.

Ellers ryktes det om at skjermoppløsningene blir de samme som i dag, altså 1440p for de to gjeveste og 1080p for e-modellen. Som før ser det ut til at frontkameraet blir et hull i skjermen og at fingeravtrykksleseren vil ligge bak skjermglasset.

Ifølge Twitter-brukeren OnLeaks, som støtt og stadig treffer blink med sine lekkasjer, vil skjermstørrelsene ligge på 6,3; 6,7; 6,9 tommer på henholdsvis S11e, S11 og S11+/Pro.

FEM KAMERAER: Slik skal angivelig kameramodulen på Samsung Galaxy S11 bli, med tre kameraer med ulik brennvidde, et TOF-kamera, en blits og enda et kamera hvis funksjon er ukjent. Foto: OnLeaks/91Mobiles
FEM KAMERAER: Slik skal angivelig kameramodulen på Samsung Galaxy S11 bli, med tre kameraer med ulik brennvidde, et TOF-kamera, en blits og enda et kamera hvis funksjon er ukjent. Foto: OnLeaks/91Mobiles Vis mer

Voldsomme kameraspesifikasjoner

Som du ser av bildene, spås det at Samsung vier mye plass på baksiden til en ny kameraløsning. Her regner man med at Samsung putter i sin nye brikke med 108 megapikslers oppløsning på hovedkameraet.

Sannsynligvis blir det ikke slik at bildene fanges med så høy oppløsning som standard, men at man via såkalt «pixel-binning», der man slår sammen flere piksler til én, enten ender opp med 27 megapiksler (108/4) eller, kanskje enda mer sannsynlig, 12 megapiksler (108/9).

I tillegg kommer et ultradidvinkelkamera og et teleobjektiv som nå skal by på 5x optisk zoom med periskopoptikk slik Huawei har i sin P30 Pro, ifølge 91mobiles.

Et eget TOF-kamera er også på plass, men som du ser på bildet over, ser det faktisk ut til å være enda et kamera der, hvis funksjon det foreløpig hersker litt tvil om.

S11e ser ut til å få en enklere kameraløsning, der det femte kameraet mangler. Foto: OnLeaks/Pricebaba
S11e ser ut til å få en enklere kameraløsning, der det femte kameraet mangler. Foto: OnLeaks/Pricebaba Vis mer

Med såpass høy oppløsning på sensoren blir kanskje S11-modellene de første som kan filme med 8K-oppløsning, eller da fire ganger så høy oppløsning som 4K. Dette underbygges blant annet av koden for kamera-appen i OneUI 2.0, som XDA-developers har foretatt en såkalt «teardown» av, og dessuten støttes 8K-oppløsning av Samsungs nye systembrikke, Exynos 990, som forventes å sitte i S11-modellene.

For de fleste har nok akkurat det ganske begrenset nytte per i dag, siden de færreste har en 8K-TV i stua.

5G som standard?

Neste år forventes det både at Telenor og Telia begynner 5G-utrullingen for fullt her til lands, og alle S11-telefonene vil sannsynligvis kunne fås i egne varianter med 5G-støtte.

Det skal selvsagt bli spennende å se hva som skjer på batterifronten i de nye modellene – både den økte oppfriskningsraten og eventuell 5G-støtte er ting som nok vil trekke mer strøm, og som derfor vil skape et behov for større batterier.

Ifølge Pricebaba vil Samsung øke batterikapasiteten i S11e-modellen fra 3100 mAh (i S10e) til 4.000 mAh. Ladeeffekten ser imidlertid ut å bli 25 watt ifølge GSMarena, altså ikke 45 watt som på Note 10+-modellen.

PS! Nylig lanserte Samsung den første brettbare telefonen, Samsung Galaxy Fold. Her kan du se den i bruk:

Vi pakker opp Samsung Galaxy Fold og tar en liten titt på hvordan den fungerer. Vis mer