Kan du ha mobilen liggende på badet når du dusjer?

I verste fall kan dampen koste deg dyrt ...

<b>GJØR DU DETTE?</b> Elektronikk og vann går ikke særlig godt sammen, men tåler en vanlig mobiltelefon å ligge i et dampende baderom? Foto: AKSEL RYNNING
GJØR DU DETTE? Elektronikk og vann går ikke særlig godt sammen, men tåler en vanlig mobiltelefon å ligge i et dampende baderom? Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Damp er vann, og mobiltelefoner er elektronikk. Det sier seg selv at de ikke går særlig godt sammen.

Men er det egentlig skadelig å la mobiltelefonen ligge på vasken mens du tar deg en rykende varm dusj?

LES OGSÅ: Regnskyllet ødela mobilen

- Skeptisk ...

BØR TÅLE DET: Øystein Schmidt sier at dagens mobiltelefoner er bygget for å takle et dampende baderom, men at du likevel kan risikere fuktskader. Foto: ELKJØP
BØR TÅLE DET: Øystein Schmidt sier at dagens mobiltelefoner er bygget for å takle et dampende baderom, men at du likevel kan risikere fuktskader. Foto: ELKJØP Vis mer


De fleste tar seg vel en pause fra mobiltelefonen når de dusjer. Mer vanlig er det vel heller å legge den fra seg på vasken, eller å koble den til en høyttaler og bruke den som musikkspiller.

- Mobiltelefonene på markedet i dag er generelt sett robuste og er laget for å kunne tåle nordmenns daglige bruk, sier Øystein Schmidt - kommunikasjonssjef i Elkjøp til Dinside.

- Men selv om mange mobiler sikkert hadde taklet et dampende baderom helt greit, kan man være uheldig og oppleve at telefonen blir fuktskadet, og at dette går ut over mobilens funksjonalitet, fortsetter han.

Schmidt anbefaler derfor å la badet være mobilfritt når man dusjer.

- De fleste lar være å ta med sin bærbare PC eller nettbrettet sitt inn på badet hvis man skal ta en kokvarm dusj. Derfor er vårt råd at man gjør det samme med mobilen.

LES OGSÅ: Han vasket PC-en i oppvaskmaskinen

- Ikke noe problem

Lar du mobiltelefonen ligge på badet mens du dusjer? (Avsluttet)
Ja, og det har gått fint.(68%) 10965
Har vanntett mobil, så det er ikke noe problem.(18%) 2850
Nei, det tar jeg ikke sjansen på. (13%) 2166
Har allerede fått en ødelagt, så ikke nå lenger.(2%) 257
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Elektronikkgiganten LG mener derimot at du ikke trenger å la mobiltelefonen bli værende på stuen når du skal dusje.

- Det er ikke noe problem å ta med seg sin LG-mobiltelefon på badet når man tar seg en dusj, sier nordisk markedssjef for mobil i LG, Thomas Wering.

Han understreker at telefonen likevel er følsom for direkte kontakt med vann, så det kan være skummelt å ta den inn på badet.

- Det kan være fort gjort å for eksempel svare på en telefonsamtale med våte hender eller vått hår, legger Wering til.

LES KOMMENTAREN: Surfing in the rain

Og husk: Fuktskader dekkes ikke

UHELDIG: Hvis du søler vann på telefonen, eller den blir fuktskadet på andre måter, er det lite trolig at du får betalt reparasjon.  Foto: BLACKDAY / NTB SCANPIX
UHELDIG: Hvis du søler vann på telefonen, eller den blir fuktskadet på andre måter, er det lite trolig at du får betalt reparasjon. Foto: BLACKDAY / NTB SCANPIX Vis mer


Hvis uhellet først skulle være ute og mobilen blir ødelagt etter å ha blitt utsatt for damp, kommer du uansett neppe langt ved å klage.

Hvis et autorisert verksted avdekker fuktskader på telefonen din, så dekkes ikke dette av produktets garanti. Det finnes likevel tilfeller hvor forbrukere har fått dekket reparasjon, selv om fuktindikatoren er slått ut.

Hvis mobilen ikke vil skru seg på etter et lengre opphold på et fuktig baderom trenger ikke løpet å være kjørt av den grunn.

Det er nemlig bedre om den blir skadet av vanndamp, enn om du for eksempel mister den i en sølepytt. Ofte er det ikke vannet i seg selv som ødelegger telefonen, men heller mineraler og andre urenheter som fester seg til komponentene.

Ergo kan det hende du slipper unna om du lar den tørke i romtemperatur noen dager før du skrur den på igjen.

LES OGSÅ: Dette gjør du når mobilen blir våt

Hvis du likevel insisterer på å ha mobiltelefonen med inn på badet mens du dusjer er det nok uansett verdt å investere i en vanntett mobil, og noen alternativer får du her:

Råtøff håndverker-mobil
Billig og vanntett fra Sony
Vannsikker Doro-mobil!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!