Kan du få ADSL?

I går lanserte Telenor sitt ADSL-tilbud til privatpersoner. Her får du vite når tilbudet lanseres der du bor, og hva det vil koste.

Turid Grotmol, Adm. Dir i Telenor Privat og Knut Haakon Nilsen, direktør i Telenor Internett Foto: Julie Bianca Dahl
Turid Grotmol, Adm. Dir i Telenor Privat og Knut Haakon Nilsen, direktør i Telenor Internett Foto: Julie Bianca DahlVis mer

Fra 1. desember kan de første privatpersonene ta i bruk ADSL fra sin egen stue. Ifølge Telenor skal over 20% av telenettet være dekket allerede fra start. De som får glede av den superraske internettilgangen allerede før jul, er personer bosatt i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Bor du i Asker sentrum, på Stabekk eller i Sandvika, kan også du kaste deg på bølgen fra første stund.

Andre må smøre deg med tålmodighet, noen mer enn andre. Telenor bygger ut med kontinuerlig utrulling. Slik vil selskapet sikre seg mot tabber lignende europeiske selskaper har gjort med å ta seg vann over hodet ved å lansere tilbudet i større områder med en gang.

I byene begynner utbyggingen i de sentrale sentrumsområdene. Samme prinsipp gjelder for utbyggingen i resten av landet. Det er de tettest befolkede områdene som først får tilgang. Telenor lover at de fleste nordmenn skal få muligheten til å installere ADSL innen to til tre år. Lenken til høyre gir fullstendig oversikt over dekningsområdene.

Selv om vi fortsatt bare skriver november, kan du allerede nå legge inn din ADSL-bestilling hos Telenor.

Ingen gratis fornøyelse

Telenor Internett med ADSL leveres i tre hastighetspakker:

384 kbit/s nedstrøm – 128 kbit/s oppstrøm til kroner 450 i måneden
704 kbit/s nedstrøm – 128 kbit/s oppstrøm til kroner 550 i måneden
1024 kbit/s nedstrøm – 256 kbit/s oppstrøm til kroner 750 i måneden.

Disse prisene forutsetter at du har ISDN-abonnement. Benytter du analog telefonlinje i dag, må du betale 70 kroner ekstra i måneden for ADSL. I tillegg kommer et installasjonsgebyr på 1995 kroner. Det finnes planer om en gjør-det-selv pakke etter hvert, så denne utgiften vil bli redusert.

Selv om du er stinn av penger er det uansett ikke sikkert du kan få den raskeste tilknytningen. Dét er nemlig avhengig av avstanden mellom din bolig og sentralen. Denne avstanden må være kortere enn 3 kilometer for å få fullt utbytte av de mulighetene som ligger i ADSL.

Kan du få ADSL?

Dette trenger du

ADSL kommer som et supplement til telefonlinjen din, så du må først og fremst ha en telefonlinje (dette kravet vil muligens bli fjernet etter hvert). I tillegg må du ha en forholdsvis moderne PC. De offisielle kravene er P120 med 32 Mb minne, og minimum Windows95 eller NT4.0. Det kreves også at du har installert et standard nettverkskort i maskinen, og dette er noe du er nødt til å sørge for selv.

Telenor vil installere to (!) bokser på veggen din, en splitter og et ADSL-modem. Har du ISDN, må du fortsatt beholde denne boksen. God veggplass er nødvdendig!

Ikke billigst, men …

Bør du velge Telenor ADSL fremfor bredbåndstilbudene til for eksempel Bredbåndsbolaget eller UPC? Prisen taler for å velge et annet alternativ, men Telenor har et sterkt kort på hånden. Nextra eier Norges desidert største IP-nett, som også er blant de største i Europa. Dette kan være en fordel ved nedlastning fra andre land, da du slipper å bytte IP-nett.

For deg som er opptatt av IP, vil det også være en stor fordel at du kan få en fast IP-adresse dersom du ønsker det. Når det gjelder sikkerheten rundt dynamiske og faste IP-adresser, påpeker Telenor at det medfølger en sikkerhetspakke med Norton Antivirus og brannmur. Den øvrige sikkerheten er litt mer i det blå, men DinSide er invitert til et møte om dette og andre spesifikke tekniske spesifikasjoner i neste uke. Har du spørsmål du ønsker vi skal ta opp, sender du en epost!

Når ADSL ikke er godt nok

Noen venter kanskje allerede på VDSL, og lurer på om det er nødvendig å installere ADSL nå - for så å bytte senere. Ifølge Turid Grotmol, adm. Dir. i Telenor Privat er et pilotprosjekt ikke langt unna.

- Fram mot sommeren 2001 setter vi i gang et pilotprosjekt om VDSL med cirka 1000 personer. I etterkant av prosjektet skal dette evalueres før VDSL lanseres for privatmarkedet.

Dersom utviklingen går som forventet, vil du kunne oppgradere det utstyret som nå installeres når den tid kommer.