Samsung Galaxy Note 10

Kan bli den dyreste av toppmodellene

Avdukes tidlig august, kommer i en gigantisk Pro-modell og får lynrask lading og lagring.

GALAXY NOTE 10: Det er ikke mer enn et par måneder til Samsung skal lansere sin nye toppmodell. Foto: OnLeaks/91Mobiles
GALAXY NOTE 10: Det er ikke mer enn et par måneder til Samsung skal lansere sin nye toppmodell. Foto: OnLeaks/91MobilesVis mer

I løpet av sommeren er det forventet at Samsung skal avduke Galaxy Note 10. Tradisjon tro har ikke Samsung klart å holde kortene tett nok til brystet, for det har dukket opp en rekke avsløringer rundt den kommende toppmodellen.

Bak lekkasjene står i hovedsak OnLeaks, som sammen med nettstedet 91mobiles har sluppet detaljer på detaljer om Galaxy Note 10. OnLeaks har også publisert egne 3D-skisser av telefonen basert på lekkasjene.

Galaxy Note 10 i korte trekk:

  • Kommer i minst to utgaver: Note 10 og Note 10 Pro
  • Avdukes trolig tidlig august og blir tilgjengelig i butikk uken etter
  • Ikke fysisk fingersensor, men fingersensor i skjermen
  • Dropper hodetelefonutgangen (!)
  • Opptil 12 GB minne og 512 GB lagring
  • Lanseres trolig med Android 9 Pie og blir senere oppdatert til Android Q
  • Hurtiglading på 45 watt og et batteri på 4500 mAh
  • microSD-kortplass

Stor og større

Vi kan jo starte med det som er blant Note-seriens aller største styrker, nemlig skjermen. Ifølge de troverdige ryktene vil Note 10, som Galaxy S10, ha et kamerahull integrert i skjermen. Dog blir ikke plasseringen helt identisk – på Note 10 vil den være midtplassert øverst på skjermen, mens den på S10 er plassert øverst i det høyre hjørnet.

OnLeaks skriver at skjermen er på 6,3 tommer, noe som faktisk er mindre enn Note 9, hvis skjerm måler 6,4 tommer. Panelet er av typen Dynamic AMOLED med HDR10+støtte, og oppløsningen skal være på 3040 x 1440 piksler.

Ifølge Ice Universe, en annen troverdig kilde, har Samsung planer om også å lansere en Pro-utgave med en enda større skjerm på 6,75 tommer. I tillegg kommer det trolig en tredje 5G-modell, men enn så lenge er det få detaljer om denne.

Dropper mini-jack?

Husker du da Samsung «mobbet» Apple da de lanserte iPhone 7 uten hodetelefonkontakt? Nå ser det ut til at Samsung følger i samme spor. OnLeaks skriver at Note 10 har USB-C-kontakt, men ikke egen port for den eldgamle lydkontakten.

Det vil i så fall bety at Samsung gjør som de fleste andre.

Galaxy Note 10 har en ny bakside. Foto: OnLeaks/91Mobiles
Galaxy Note 10 har en ny bakside. Foto: OnLeaks/91Mobiles Vis mer

To andre ting Samsung ser ut til å droppe, er fysisk fingersensor og den dedikerte Bixby-knappen på siden av telefonen. Det spørs om noen vil savne sistnevnte.

Noe Note 10 derimot vil ha, er lynrask UFS 3.0-lagring (slik vi også finner i OnePlus 7 Pro), hurtiglading på 45 watt (enda litt raskere enn på Huawei Mate 20 Pro og P30 Pro) og fingersensor integrert i skjermen. På plass er også Samsungs trofaste S-Pen, som jo er det som først og fremst gjør Samsungs Note-serie unik.

Flust av kamerasensorer

For øvrig ser det ut til at Samsung fortsetter med samme kameratrend som med Galalxy S10-serien og at Note 10 vil ha samme utvalg av kamerasensorer som S10+. Det betyr tre kameraer på baksiden: én hovedsensor (12 megapiksler) én ultravid (16 megapiksler) mens den siste er telefoto på 12 megapiksler.

OnLeaks skriver at Pro-utgaven kjører samme løp som 5G-utgaven av S10 og vil ha en fjerde sensor i form av et «Time of Flight»-kamera, som er en 3D-dybdemåler.

OnLeaks og 91Mobiles står bak 3D-skissene som trolig avslører designet til Galaxy Note 10. Foto: OnLeaks/91Mobiles
OnLeaks og 91Mobiles står bak 3D-skissene som trolig avslører designet til Galaxy Note 10. Foto: OnLeaks/91Mobiles Vis mer

En interessant detalj er at Samsung ser ut til å gå vekk fra det horisontale kameraoppsettet på baksiden og i stedet gå for et vertikalt oppsett. Ikke ulikt Apple iPhone Xs og Huawei P30 Pro.

Sommerlansering

Hva med lanseringen? Ifølge rapportene vil Samsung avholde et arrangement i starten av august der de nye modellene, og kanskje noko attåt, avdukes. Telefonene blir trolig tilgjengelig i butikk i midten av samme måned, men ingenting er bekreftet på nåværende tidspunkt.

Prisene er heller ikke kjent, men hvis rapportene fra russiske hi-tech stemmer, kan du bli nødt til å grave dypt i lommene hvis du vil ha det aller ypperste fra Samsung. Ifølge nettstedet vil Galaxy Note 10 Pro starte på mellom 1100 og 1200 dollar, drøyt 10.000 kroner med dagens kurs. Til sammenlikning starter iPhone Xs Max på 1099 dollar i USA. I Norge starter samme telefon på 12.690 kroner.