Mobilfotografering

Kameratriks du bør kunne på iPhone

Ta bildene dine til et nytt nivå.

TRIKS: Visste du at du kan skjule bilder på iPhone? Slik gjør du det! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Kameraet har blitt en av de viktigste funksjonene på smartmobilene våre. Det er mye man kan gjøre for å ta bedre biler med mobilen. Noe så enkelt som å tørke av kameralinsa kan gjøre susen. Men så finnes det også mange funksjoner det kan være lurt å lære seg.

Her er noen kamera-triks du bør kunne først og fremst om du har iPhone. Noen av dem funker selvfølgelig også med andre smartmobiler.

Snu mobilen opp ned

Synes du ikke at du kommer lavt nok ned når du skal ta et bilde fra bakkenivå? Snu mobilen opp ned, så kommer kameramodulen enda litt nærmere.

Kameratriks du bør kunne på iPhone

Bruk vater-funksjonen

Tar du ofte bilder rett ovenfra og ned, for eksempel av mat? Apples Kamera-app har en innebygd vater-funksjon som skal hjelpe deg å få det til helt perfekt.

For å ta å bruk vateret, må du ha skrudd på rutenett i Kamera-appen. Det gjør du ved å gå til Innstillinger > Kamera og skru på bryteren ved siden av Rutenett.

Så er det bare å prøve ut vateret. Åpne Kamera-appen, og pek mobilkameraet enten rett opp eller ned. Da vil du se at det dukker opp to trådkors (+-tegn) som rører på seg. Juster iPhone til det bare er ett - da peker kameraet rett ned.

Kameratriks du bør kunne på iPhone

Vertikalt panorama

Med panoramafunksjonen i mobilkameraet kan du ta flotte landskapsbilder, men det finnes andre måter å bruke det på også.

Prøv å vri iPhone til liggende modus, så kan du bruke panoramafunksjonen til å få med enda mer i høyden. Perfekt om du skal ta bilde av høye bygninger, gatesmug og lignende.

Bare velg panoramamodus, vend telefonen horisontalt og vri telefonen oppover sakte.

Kameratriks du bør kunne på iPhone

Se resultatet her (åpnes i ny fane).

Klon deg selv med panorama

Du kan også bruke panoramamodus til å ta et bilde hvor det er flere eksemplarer av samme person uten at du er nødt til å sy sammen flere bilder manuelt.

Hvis du er fotografen, få personen til å stille seg opp på den ene siden av motivet. Panorér til den andre siden, og når personen er ute av bildet, få han eller hun til å løpe rundt til andre siden og inn i motivet igjen.

Lang lukkertid med Live Photos

Med lang lukkertid kan du få stilige effekter når du tar bilder av ting som beveger seg. Det kan være alt fra trafikk til fyverkeri til rennende vann.

Du trenger imidlertid ikke laste ned en avansert fotoapp for å få til lang lukkertid på iPhone. Alt du trenger å gjøre er å ta et bilde med Apples kamerafunksjon Live Photos aktivert.

Når du har tatt bildet, åpne det i Bilder-appen. Sveip deretter opp for å få frem flere alternativer, nærmere bestemt Effekter-valgpanelet. Lengst til høyre finner du Lang lukkertid. Trykk på denne og vent på at effekten skal legges på bildet.

Kameratriks du bør kunne på iPhone

I det kreative hjørnet? Prøv ut lang lukkertid-effekten når du skal ta bilde av en person i en travel gate eller ved siden av en annen person som beveger på seg.

LIFEHACK: Visste du at iPhone har en funksjon som gjør at du slipper å ta flere printscreens? Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer