Ooo – Play with zoom

Kamera-appen for de dramatiske anledninger

Den kan én ting, men den ene tingen gjør den til gjengjeld ganske bra.

Se hvorfor det er gøy å kunne zoome raskere, og lengre, på iPhone! Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved første øyekast kan den virke noe unødvendig, men «Ooo» har kanskje flere bruksområder enn du skulle tro.

«Ooo» kan én ting – den kan zoome. Men det er ikke hva den gjør, men hvordan den gjør det. I stedet for å bruke to fingre og få en hakkete og ujevn innzooming, kan du med denne appen få en kontrollert og jevn inn- eller utzooming.

Eller du kan ta en plutselig innzooming, à la den dramatiske effekten i den virale youtube-suksessen «dramatic hamster» (som egentlig er en præriehund).

I videoen i toppen av artikkelen kan du se hvordan det gikk da vi forsøkte å skape en slik dramatisk effekt, samt noen andre eksempelklipp.

Appen er formsydd etter iPhone 6S og nyere, siden de har 3D Touch. Den dramatiske effekten med plutselig innzooming, aktiveres ved å presse hardt på skjermen. Jo hardere du presser, jo mer zoom. Men det finnes også andre valgmuligheter som gjør at du kan bruke andre enheter.

BULLSEYE: Midt på skjermen har du et sikte. Det er godt å ha når du skal zoome raskt inn på motivet. Foto: Skjermdump
BULLSEYE: Midt på skjermen har du et sikte. Det er godt å ha når du skal zoome raskt inn på motivet. Foto: Skjermdump Vis mer

Tre zoom-funksjoner

Når du åpner appen for første gang er det 3D touch-zoomen som er aktivert – i alle fall var den det da vi åpnet appen på en iPhone 7. Denne er markert med grønt.

Dette er zoomen for de artige øyeblikkene, eventuelt de dramatiske som nevnt over. Den blir imidertid fort litt hakkete dersom du prøver å stoppe «halvveis» i zoomingen.

Men det finnes to andre zoom-funksjoner også: Blått og lilla.

Med blå zoom kan du holde fingen på utløserikonet, så zoomer du sakte og trinnløst inn til en forhåndsbestemt avstand.

Lilla zoom er en slags lettversjon av den grønne knappen. Her er det ikke 3D touch som bestemmer zoomen, men plasseringen av fingeren. Du holder fingeren på utløserikonet, og så kan du trekke den oppover på skjermen for å zoome inn, og nedover for å zoome ut igjen.

HER KAN DU LESE FLERE FOTORELATERTE SAKER

Kan tilpasses

Hvor mye zoom du vil ha, kan du definere med en bryter nederst på skjermen. Den går fra 0 til 100, hvor 100 tilsvarer maksimal zoom. Men det er selvfølgelig snakk om digital zoom, så bildekvaliteten er ikke mye å rope hurra for når du zoomer maksimalt.

Alle tre zoom-funksjoner kan reverseres – altså at du starter filmingen zoomet inn, og zoomer ut ved å bruke utløserikonet.

Du kan også velge å skru på bildestabilisering. Dette ga god effekt, og bør etter vår mening alltid være på.

En annen fin detalj er at kameraet har et godt og presist sikte. Det vil si at så lenge det du skal zoome inn på – for eksempel et øye – er i siktet, vil du også få øyet i sentrum etter å ha zoomet inn. Du må selvfølgelig holde kameraet i ro mens du zoomer inn.

Sist, men ikke minst: Du kan ha bakgrunnsmusikk på filmklippene. Foreløpig er det et meget snevert utvalg på seks sanger tilgjengelig, men kanskje det vil utvides etter hvert. Appen er fortsatt på et tidlig stadie (versjon 1.0.1).

FLERE VALG: De forskjellige fargene på utløserikonet representerer forskjellige zoom-funksjoner. I tillegg kan du velge stabilisering, musikk eller andre tillegg. Foto: Skjermdump
FLERE VALG: De forskjellige fargene på utløserikonet representerer forskjellige zoom-funksjoner. I tillegg kan du velge stabilisering, musikk eller andre tillegg. Foto: Skjermdump Vis mer

Nisje-app

Dette er, som du sikkert har forstått, ikke go to-appen når du skal filme podens første skritt eller niesens barnedåp – selv om det sikkert kunne blitt noen artige resultater av dét også.

Dette er kanskje heller en app ment for dem som lager litt mobilfilmer, for eksempel til publisering i sosiale medier.

Faktisk skal du ikke se bort ifra at en slik funksjon som Ooo tilbyr – med 3D Touch-styrt zoom – kan komme som en funksjon på for eksempel Snapchat eller Instagram. Det hadde i alle fall vært et naturlig tilskudd til de mange filtrene og funksjonene de to har allerede.

Inntil videre er den et artig lite krydder i en ganske rikholdig suppe av kamera-apper på det mobile markedet.

LES OGSÅ:
13 iPhone-apper vi installerer med én gang
Skann bilder med Unfade-appen
11 kjekke iPhone-widgets

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!