<B>FORVIRRA?</B> Apples nye iPhone snakker sammen med gammelt utstyr, men ikke sånn helt uten videre - og mest sannsynlig ikke med <I>alt</I> gammelt utstyr.
FORVIRRA? Apples nye iPhone snakker sammen med gammelt utstyr, men ikke sånn helt uten videre - og mest sannsynlig ikke med alt gammelt utstyr. Vis mer

Kabelmas med nye iPhone 5

Den nye iPhone-tilkoblingen er mye mindre enn den gamle, men kan bety mer trøbbel.

Publisert
Sist oppdatert

Denne uka lanserte Apple-sjef Tim Cook hittil siste iPhone, og iPhone 5 ble blant annet beskrevet som den tynneste smartmobilen noensinne.

Les alt om iPhone 5-lanseringen her!

Men som alle som har forsøkt å slanke seg vet: Å være tynn er å ofre noe. Apple har ofret det gamle, brede tilkoblingspunktet til fordel for en betydelig slankere versjon kalt "Lightning" ("lyn" på norsk), alt for å skjære så mange gram og så mange millimeter av mobilen som mulig.

En behøver ikke være kretsmester i logikk for å forstå at dette vil by på endel utfordringer for de millioner av iPhone-brukerne som har skaffet seg musikkanlegg, og andre typer tredjepartsutstyr, som benytter den gamle 30-pins konnektoren.

Forsvinner lyd ut?

<strong><B>ADAPT OR DIE:</strong></B> Slik ser Apples 30-pins til Lightning-adapter ut. Det er helt nødvendig hvis du ønsker å bruke iPhone 5 sammen med eldre dockings-systemer og liknende. Foto: Apple
ADAPT OR DIE: Slik ser Apples 30-pins til Lightning-adapter ut. Det er helt nødvendig hvis du ønsker å bruke iPhone 5 sammen med eldre dockings-systemer og liknende. Foto: Apple Vis mer

I praksis vil en god del av dette utstyret bli ubrukelig hvis du ønsker å bruke det sammen med en iPhone 5. Apple har riktignok laget noen adapter
som gjør at du kan bruke noen gamle 30-pins-produkter, men det står i klartekst at disse adapterne verken støtter videosignal ut eller "iPod ut". Det siste punktet har skapt mye forvirring blant iPhone-kjøperne.

Vi venter foreløpig på en avklaring fra Apple - og vil selvsagt oppdatere artikkelen hvis vi får svar.

Diskusjonen er imidlertid i full gang allerede, og basert på blant annet kommentarene i denne forumtråden er vi ganske sikre på at lyd ut fortsatt støttes.

Spørsmålet er altså hva Apple mener med "iPod out", og selv om vi her må ta forbehold er det slik vi forstår det nå:

Y cable Foto: Produktbilde
Y cable Foto: Produktbilde Vis mer


iPod out var en bransjeprotokoll som ble innført helt på slutten av 2009, som i praksis skulle gi bilstereoanlegg med denne funksjonen et mer fancy grensesnitt i bilens display. Men siden svært få, - om noen, valgte å bruke protokollen, blir den altså nå skrinlagt.

Med andre ord ser det altså slik ut nå: Har bilen din i dag en Y-kabel ser det altså ut som om du vil beholde alle funksjoner, altså både lyd og det å kunne styre iPhonen via bilens styringssystem. Betingelsen er altså at du også må bruke den nye adapteren. Men husk: Vi venter fortsatt på en bekreftelse fra Apple på at dette er korrekt.

Hvorfor gjør Apple det så tungvint?

Apple har den siste tiden satset mer og mer og på den egenutviklede AirPlay-standarden, som gjør at du kan overføre både lyd og video trådløst fra en iPhone eller iPad til enheter som støtter AirPlay. iPhone 5 er åpenbart en spiker eller to i kista til produkter der en fortsatt må koble seg til via et fysisk bindeledd, som for eksempel en kabel eller en dockingstasjon.

Det koster

<strong><B>EN LITEN SNIK:</strong></B> Micro-USB til Lightning-adapteret gjør det mulig å lade iPhone 5 ved hjelp av en generisk micro-USB-lader. Foto: Apple
EN LITEN SNIK: Micro-USB til Lightning-adapteret gjør det mulig å lade iPhone 5 ved hjelp av en generisk micro-USB-lader. Foto: Apple Vis mer

De nye adapterne er naturligvis ikke gratis. Det rimeligste koster hele 229 kroner, mens du må opp i 319 kroner hvis du ønsker at en liten kabel på 20 centimeter knyttet til adapteret. Vi antar at det
fortsatt vil være mulig å bruke produkter som MIDI-interface og enheter som kun bruker USB-delen av den gamle 30-pins-tilkoblingen, men det er altså bare en antakelse.

Mange har spurt seg hvorfor ikke Apple simpelthen gikk for micro-USB-tilkobling, som også er svært liten. Det kunne ikke Apple gi noe godt svar på etter lanseringen. Apple og andre mobiltelefonprodusenter har blant annet forpliktet seg til å bruke micro-USB-lading på mobiltelefoner i EU-områdene, men Apple styrte altså unna tilkoblingen også denne gang.

Et slags EU-adapter

Det vil si, de har tidligere klart å "snike" seg unna avtalen med EU ved å lage et lite adapter som inneholder overgang fra micro-USB til 30-pins-koblingen. Ifølge EU er det altså slik at alle mobiler skal ha muligheten til å lades via micro-USB, og dette adapteret har tidligere sørget for at Apple har ryggen fri. Nå har det kommet et tilsvarende adapter - micro-USB til Lightning - som vil sørge for at ryggdekningen fortsetter også i framtiden.

Foreløpig finnes ikke adapteret i norske Apple Store, men det er listet i britiske Apple Store til rundt 15 pund, eller rundt 140 kroner.

Uansett hvordan en snur og vender på det går iPhone 5-kjøpere med utstyr fra tredjepart en usikker tid i møte, spesielt med utstyr der 30-pins-docken har vært dominerende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer