11 tips og triks til Apples AirPods

Jo da, du kan faktisk få AirPods til å sitte bedre i øret

Slik kommer du i gang med Apples trådløse ørepropper.

POPULÆRE: Vi ser stadig oftere folk gå rundt med Apples "hvite tannbørster" i øret. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
POPULÆRE: Vi ser stadig oftere folk gå rundt med Apples "hvite tannbørster" i øret. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Vitsene satt løst da Apple lanserte sine trådløse ørepropper AirPods høsten 2016. De ble hånet for sitt utseende, for det så ut som Apple bare hadde klippet av ledningene på sine kablede EarPods.

AirPods har likevel slått an. På under ett år tok Apple 85 prosent av markedet for trådløse ørepropper i USA, skriver Quartz.

Nettopp kjøpt deg et par AirPods? Her er noen tips for å få mest mulig ut av dem.

Bytt navn

Som standard får dine AirPods navnet «(Ditt navn)s AirPods». Du kan imidlertid endre dette fra Bluetooth-innstillingene dine.

På iPhone, gå til Innstillinger > Bluetooth og trykk på det blå «i»-ikonet ved siden av Apple-øreproppene. Trykk på Navn for å bytte til noe annet.

BLUETOOTH-INNSTILLINGER: Du tilpasser dine AirPods fra Bluetooth-innstillingene på din iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang
BLUETOOTH-INNSTILLINGER: Du tilpasser dine AirPods fra Bluetooth-innstillingene på din iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Bruk AirPods med et ikke-Apple-produkt

Du får mest utbytte av å bruke AirPods med iPhone eller et annet Apple-produkt, men det er fullt mulig å bruke dem med andre produkter også - selv om tilkoblingen ikke er like lettvinn.

Med iPhone trenger du nemlig bare å åpne lokket på det medfølgende ladeetuiet.

Putt AirPods i det medfølgende etuiet og åpne lokket. Trykk og hold inne den hvite knappen på baksiden av etuiet til statuslyset blinker hvitt.

Du kan så pare øreproppene fra Bluetooth-innstillingene på eksempelvis Android-mobilen din. Akkurat som et hvilket som helst Bluetooth-tilbehør, altså.

Dette betyr statuslysene
Ifølge Apple skal AirPods kunne spille musikk i fem timer på én lading.​

AirPods må lades opp i ladeetuiet, som igjen lades opp via Lightning-kabel.

Når du åpner lokket på etuiet, vil du se en liten statuslampe. Hvis AirPods befinner seg i etuiet, viser lyset ladestatusen på øreproppene. Ellers vil det vise ladestatus på selve etuiet.

Lampen viser forskjellig lys avhengig av ladestatusen. Grønt betyr oppladet, mens gult betyr at mindre enn én full opplading gjenstår.

BØR LADES SNART: Statuslyset på vårt AirPods-etui lyser gult, så vi bør nok lade det ganske snart. Foto: Kirsti Østvang
BØR LADES SNART: Statuslyset på vårt AirPods-etui lyser gult, så vi bør nok lade det ganske snart. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Sjekk batteritid på iPhone

En annen måte å sjekke ladestatus på er ved å åpne lokket på etuiet mens det er i nærheten av din iPhone. Da vil du få opp et sprettoppvindu som viser hvor mye strøm det er igjen på både AirPods og etuiet.

SÅ LENGE HOLDER DE: Åpne lokket på ladeetuiet for å sjekke ladestatusen. Foto: Kirsti Østvang
SÅ LENGE HOLDER DE: Åpne lokket på ladeetuiet for å sjekke ladestatusen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Du kan også sjekke batteristatus ved å sveipe ned på iPhone-skjermen for å hente opp varslingssenteret, og deretter sveipe til venstre for å få opp «I dag»-visningen. Her skal det være en egen Batteri-widget som viser batteristatus på alt Apple-tilbehør, inkludert AirPods.

PS: Du skal også kunne spørre Siri hvor mye strøm det er igjen på batteriet.

Spar strøm ved å bruke én AirPod

Begynner øreproppene å gå tom for strøm? Bruk bare én AirPod for å høre på musikk eller ha en telefonsamtale, samtidig som du lader den andre - og omvendt.

Skru av automatisk øre-registrering

AirPods er satt til å skru seg på automatisk når du putter dem i ørene. Kjekt for da slipper du å fikle med å skru de på og pare de med mobilen hver gang du skal bruke de (og vi vet alle hvor styrete det er med en del trådløse hodetelefoner).

Det samme gjelder andre veien, så om du tar de ut av ørene igjen, så slutter musikken å spille.

Synes du dette bare er en irriterende funksjon, kan du imidlertid skru funksjonen av under Bluetooth-innstillingene. Bare skru av bryteren ved valget «Registrer øre automatisk».


Velg hvilken mikrofon som brukes

SENSORER: De runde prikkene er infrarøde sensorer som merker når AirPods-ene er i øret og ikke. REUTERS/Beck Diefenbach
SENSORER: De runde prikkene er infrarøde sensorer som merker når AirPods-ene er i øret og ikke. REUTERS/Beck Diefenbach Vis mer

AirPods har innebygde mikrofoner som kan brukes til telefonsamtaler. Som standard vil øreproppene automatisk veksle mellom venstre eller høyre mikrofon, for å gi best mulig lydkvalitet.

Du kan imidlertid velge at mikrofonen alltid er på den samme siden. I Bluetooth-innstillingene for dine AirPods, gå til Mikrofon, og velg enten Alltid venstre AirPod eller Alltid høyre AirPod.

Noen skrur på dette om de for eksempelvis vil at en venn/kollega skal høre med på en samtale.

Velg dobbelttrykk-funksjoner

AirPods har ingen knapper, men du kan dobbeltrykke (eller prikke) på dem for å utføre en håndfull funksjoner.

Som standard er aktivering av Siri valgt, men har du ikke bruk for talestyringsassistenten, kan du endre til noe annet. Fra Bluetooth-innstillingene, kan du velge hva som skal skje når du dobbelttrykker på både venstre og høyre ørepropp.

Du kan velge mellom «Siri», «Start/pause», «Neste spor», «Forrige spor» og «Av».

Bruk Siri

Bruken av Siri er kanskje ikke så utbredt her til lands, men når du først er ute og rusler med AirPods og musikk på øret, hvorfor ikke få talestyringsassistenten til å styre iPhone-en for deg? Særlig nå i vinterkulda kan det være greit å spare hendene.

Noen forslag til hva du kan bruke Siri til med AirPods:

  • Justere volum: Si «skru volum opp» for å gjøre nettopp det. Det skjer dog bare trinnvis, så det er faktisk mer effektivt å gjøre selv ved å trykke på volumknappene på mobilen.
  • Styre musikk: Dette fungerer best med Apple Music, da du kan be Siri om å spille av spesifikke artister, album og spillelister. Så kan du også starte/stoppe avspilling, hoppe til neste låt eller gå tilbake til forrige låt. Har du Spotify-appen åpen, kan du imidlertid bruke enkle kommandoer som «start» og «stopp» eller «neste» og «forrige», men på grunn av manglende støtte lar ikke Apple deg spille av spesifikk musikk i tredjepartsapper.
  • Ta en samtale: «Ring Navn Navnesen». Du kan også sende meldinger på lignende vis, ved å si «Send melding til Navn Navnesen» og så diktere resten av teksten.
  • Få Siri til å fortelle hvem som ringer: Når noen ringer deg, kan Siri informere deg om det, ifølge Apple. For å aktivere denne funksjonen, gå til Innstillinger > Telefon > Si hvem som ringer og velg eksempelvis Kun hodetelefoner. Så er det bare å dobbelttrykke på proppene for å svare (og dobbelttrykke igjen når du vil legge på).
  • Sjekk batteristatus: Si «batteristatus», og så vil Siri fortelle deg hvor mye strøm det er igjen på dine AirPods.

Finn dine AirPods om du mister dem

Et av de vanligste spørsmålene vi får om AirPods er om det ikke er veldig lett å miste dem. Vi har til gode å oppleve det, men muligheten er absolutt tilstede.

Skulle du imidlertid være så uheldig, skal du imidlertid kunne bruke Finn iPhone-appen for å spore dem opp igjen, akkurat som med iPhone, iPad og Mac. Om det hjelper derimot ...

Få dem til å sitte bedre i øret

Siden AirPods er laget av hard plast fremfor silikon, er det en sjanse for at de ikke vil passe ørene dine. Slik var det for vår anmelder.

«Jeg kan vri og vende og dytte hardt, og de sitter der noen sekunder før jeg kjenner at de begynner å løsne», skrev han i AirPods-testen.

Du får imidlertid kjøpt ulike typer festeanordninger som skal få øreproppene til å sitte bedre.

Ulempen med å bruke slike er dog at du må ta de av hver gang du skal lade AirPods-ene i etuiet.

SILIKONPROPPER: EarBuddyz skal sørge for at AirPods sitter bedre fast i øret. Foto: Produsenten
SILIKONPROPPER: EarBuddyz skal sørge for at AirPods sitter bedre fast i øret. Foto: Produsenten Vis mer

EarBuddyz er et sett silikonpropper med en slags krok du fester i øremuslingen som gjør at det kanskje føles tryggere å ta med AirPods-ene ut på løpetur. Det koster 20 dollar, rundt 150 kroner, for en pakke med to par.

Det finnes lignende varianter kalt Earhoox og Spigen TEKA Earhooks.

EarSkinz er mer tradisjonelle silikonpropper, uten krok-feste, som er formet for å sitte stabilt i ørekanalen. Prisen ligger på cirka 11 dollar for ett par.

Med i-Blason AirPods Straps blir AirPods-ene plutselig vaskeekte sportsørepropper, med både festeanordning som går over øret og en snor som holder øreproppene trygt sammen. Prisen ligger på 15 dollar, cirka 120 kroner.

Det er for øvrig mulig å kjøpe stropper separat, samtidig det også finnes forskjellig type tilbehør til AirPods-etuiet i form av deksler og ladedokker.​

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer