Med iZettle-kortleseren påmontert iPhone, kan hvem som helst ta i mot betaling via kredittkort.
Med iZettle-kortleseren påmontert iPhone, kan hvem som helst ta i mot betaling via kredittkort.Vis mer

iZettle – kortbetaling på mobiltelefonen

Svensk kortleser gir amerikanske Square konkurranse.

For ganske nøyaktig ett år siden skrev vi om den amerikanske kortleseren Square, som plugges inn i en iPhone, iPad eller Android-telefon og der man via en tilhørende app gjør det mulig å ta i mot penger fra andres kredittkort.

Dermed kan hvem som helst starte butikk eller på en lettvint måte ta oppgjøret etter hytteturen, uten å utveksle hverken kontonumre eller en bunke med hundrelapper.

I disse dager sender den svenske konkurrenten iZettle ut sine første kortlesere til svenske borgere som har bestilt. I motsetning til Square, som bare leser magnetstripen på kortet, er iZettle laget for europeiske forhold – kortleseren leser nemlig chipen på kredittkortet og ikke magnetstripen.

iZettle er foreløpig kun tilgjengelig i Sverige (og kun for iPhone/iPad), men selskapet har planer om å rulle ut løsningen til flere europeiske land i tiden som kommer.

Gratis å motta

Kortleseren koster ingenting å motta, men ved å bruke den tar selskapet en liten del av kaka. Avgiften pr transaksjon er satt til 1,50 svenske kroner + 2,75% av kjøpesummen. Med andre ord vil en overføring på 200 kroner resultere i en "kortavgift" på 7 kroner (belastes selger), mens bruk av en tusenlapp gir iZettle 29 kroner i inntekt.

iZettle – kortbetaling på mobiltelefonen


Betalingen skjer via en app på telefonen, der kjøperen må bruke fingeren for å bekrefte kjøpet med en signatur (PIN-kode brukes ikke). iPad-appen lar deg dessuten lage et bibliotek over produkter du selger for raskt å kunne lage regning, hvis du har en liten "butikk" der du selger et utvalg av produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også mulig å ta betalt uten å bruke kortleseren; da ved å taste inn kortinformasjonen direkte i applikasjonen og få signatur fra kjøperen. iZettle understreker at sikkerheten er ivaretatt i henhold til gjeldende standarder (se sikkerhetessiden deres) og ingen vil trenge å vente mer enn én arbeidsdag for å motta penger som er blitt overført via iZettle-kortleseren.

Vi har foreløpig ikke lykkes å få noen konkrete lanseringsplaner for Norge fra iZettle, men lover å holde deg oppdatert så snart vi hører noe.

Under ser du en promovideo som viser hvordan tjenesten fungerer: