iTunes Match lansert i Norge

For 249 kroner i året kan du ha hele iTunes-biblioteket i skyen.

ENDELIG: Nå vil du kunne få tilgang til din private musikksamling via skyen. Apples iCloud i dette tilfellet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ENDELIG: Nå vil du kunne få tilgang til din private musikksamling via skyen. Apples iCloud i dette tilfellet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tide, vil sikkert de fleste si om nyheten om at Apple endelig lanserer sin iTunes Match-tjeneste her til lands, to og et halvt år etter at den debuterte i USA.

For sent, vil sikkert også ganske mange si, all den tid streamingtjenester som Spotify og WiMP har blitt den foretrukne måten å høre på musikk.

Les også: Nå er det slutt for Winamp

Slik fungerer det

Med iTunes Match kan du for 249 kroner i året laste opp hele musikkbiblioteket ditt til iCloud, og spille det av over nettet på en hvilken som helst Mac, PC eller iOS-enhet.

Løsningen fungerer slik: Apple skanner PC-en din for musikkfiler, og matcher treffene mot de 18 millioner sangene som er tilgjengelig i iTunes Store. Hvis de er tilgjengelig der, vil sangene automatisk kunne dyttes til alle i-enhetene dine, inntil ti stykker.

Bare de sangene som ikke eksisterer hos Apple lastes opp til din iCloud-konto i nettskyen, slik at også disse blir tilgjengelig på de andre i-enhetene. Dermed vil jobben være gjort på minutter, i stedet for uker, hevder Apple, og peker nese til konkurrenter som Google og Amazon.

PÅ IPHONE: Når du aktivterer iTunes Match på telefonen, ser tjenesten ut til å ville erstatte musikkbiblioteket på enheten med det som ligger i skyen. Pass derfor på at du har en kopi av det som ligger på telefonen et annet sted før du setter i gang.
PÅ IPHONE: Når du aktivterer iTunes Match på telefonen, ser tjenesten ut til å ville erstatte musikkbiblioteket på enheten med det som ligger i skyen. Pass derfor på at du har en kopi av det som ligger på telefonen et annet sted før du setter i gang. Vis mer


Du kan ha opptil 25.000 sanger tilgjengelig i iCloud med iTunes Match. Musikk kjøpt på iTunes Store teller ikke som en del av denne totalen.

All musikken er dessuten tilgjengelig i 256-kbps AAC-kvalitet, også selv om originalfilen på datamaskinen hadde en lavere kvalitet.

Les også: WiMP-appen klar for Apple Lossless

Streaming - eller ikke?

iTunes Match er ikke streaming som vi kjenner det fra de tradisjonelle tjenestene. På iPhone og iPad lastes for eksempel sangene ned til enheten når man begynner å spille dem av, altså en "lytt mens du laster ned"-tjeneste. På Apple TV streames riktignok musikken.

Du får heller ikke hørt på musikk utenom det som er din egen. Derfor er ikke iTunes Match noen direkte konkurrent til Spotify og WiMP. For de som fra tidligere av har investert store summer i digitalmusikk fra iTunes Store eller andre steder, kan det imidlertid være nyttig.

Last ned tidligere kjøpt musikk

I forbindelse med iTunes Match-lanseringen lanseres endelig også iTunes i nettskyen, hvilket gjør at det endelig blir mulig å laste ned tidligere kjøpte album fra iTunes Store på alle enheter.

Dette har utrolig nok ikke vært mulig tidligere.

Om Apples radiotjeneste, iTunes Radio, også blir tilgjengelig for oss nordmenn, gjenstår å se. Den lar deg komponere din egen internett-radio gratis, basert på musikk fra iTunes Store. Du må imidlertid godta annonser for å bruke tjenesten.

Les også: «iTunes in the cloud» nå også for film i Norge