iPhone som 3G-modem

TEST: Det skal gå, men ingen visste hvordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppgraderinger og nye versjoner har vi levd med på godt og ondt i lange tider. Stadig flere produkter er basert på programvare, men oppdateringer og oppgraderinger er ikke alltid en selvfølge. Noen oppdateringer koster penger, andre ganger er vesentlige oppgraderinger gratis, alt er opp til produsentens velvilje og markedsstrategi.

Mange blir irritert når de kjøper et programvarebasert produkt og må betale for oppgraderinger, mens de som kjøper produktet senere både får et bedre produkt og til lavere pris. Verdi-forskjellen ligger selvsagt i bruksnytten og gleden du har hatt i mellomtiden. Venter du på Den Endelige Perfekte Versjonen blir du sittende i all evighet.

En av de gledeligste oppraderingene i det siste var OS iPhone 3.0. Den ikke bare rettet opp feil og svakheter, men ga også brukerne en rekke nye muligheter. Dessuten var den gratis. De fleste andre mobilleverandører hadde heller lansert 5-6 nye modeller i mellomtiden...

iPhone som 3G modem

En av de nye mulighetene var at man skal kunne bruke iPhone som 3G-modem til PC eller Mac.

Men det var ikke bare bare, skulle det vise seg, verken på mobilsiden eller på PC/Mac-siden.

I følge online-hjelpen til Apple skulle det finnes et menyvalg hvor du slår internett-deling (tethering) av og på. Men det fant vi ikke, det var rett og slett ikke der, verken på vår iPhone 3GS eller iPhone 3G som i følge iTunes skulle ha siste versjon av programvaren installert.

image: iPhone som 3G-modem


Heller ikke på Netcom sine sider fant vi noen hjelp i form av instruksjoner eller nedlastninger for dette.

Løsningen var derimot å finne på nettet, og etter litt søk fant vi fram til en Netcom-profil på denne nettsiden:

image: iPhone som 3G-modem


Her finner du en profil for Netcom som fungerer utmerket.

Du kan laste den ned direkte hvis du er på nett med iPhone, eller du kan motta den som epostvedlegg, åpne eposten på iPhone og installere vedlegget.

For Telenor-abonnenter finnes det ingen profil i listen. Derimot finner du profiler som kan lastes ned her.

Du kan gjøre som det står på nettsiden, laste ned først og åpne og installere via iTunes, eller sende en epost til deg selv med ippc-filen som vedlegg, åpne eposten på iPhone og installere derfra.

Blå tenners gnidsel

Bluetooth er som et vilt dyr. Det er stadig parringstid, men det er ikke alltid at enhetene har løpetid.

Vi valgte først en PC med en ren installasjon av Windows XP SP3, uten iTunes installert, til denne installasjonen, og satte inn en lite Bluetooth-dongle fra Clas Ohlson som vi plukket fra godte-kassa ved disken. Den kostet en hundrings eller deromkring på tilbud. Den installerte seg selv da vi plugget den inn i USB-kontakten.

Når du har slått på Blutetooth på iPhone er den klar til å kommunisere med andre enheter.

image: iPhone som 3G-modem


På PCen aktiverer du Bluetooth, søker etter enheter, og velger iPhone. Du velger så at PCen skal lage en parringsnøkkel, da åpner det seg automatisk et talltastatur på iPhone hvor du legger inn tallkoden. Etter kort tid har de ville dyrene funnet hverandre og parringen er diskret overstått.

På PCen velger du nettverksinnstillinger, finner Bluetooth som valg og velger Connect. Og vips var vi på nett!

image: iPhone som 3G-modem
image: iPhone som 3G-modem
På Mac'en vår fungerte det glimrende når vi koblet iPhone til med kabel. Det åpnet seg automatisk en meny med spørsmål om vi ville koble til med den nyoppdagete nettverksforbindelsen. Med Bluetooth var det derimot bare surr. iPhone ble funnet og parringen overstått. Men noen unnfagelse skjedde ikke.

På en ny bærbar med Vista skjedde det samme. iPhone ble funnet og parret, men så var det stopp. Tjenesten var tilgjengelig i listen over egenskaper, men Vista fant den aldri.

Men etter å ha installert iTunes fungerte tilkoblingen med kabel helt uten videre...

Hva gjør man så?

Vi forsker videre på Bluetooth på Mac og Vista-løsninger, men i mellomtiden oppfordrer vi våre lesere til å bidra til oppklaringer i debatten under!